Weather Icon

Το σπασμένο τηλέφωνο Αθήνας- Άγκυρας

Το σπασμένο τηλέφωνο Αθήνας- Άγκυρας

Το «επικοινωνιακό εμπάργκο» του Τ. Ερντογάν προς την Ελλάδα επιχείρησε τις προηγούμενες μέρες να σπάσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με το τηλεφώνημά του στον Τούρκο πρόεδρο.

Της Κύρας Αδάμ

Η επικοινωνία δεν ήταν εύκολη, γιατί ο κ. Ερντογάν … δεν έβγαινε στο τηλέφωνο.

Οι παρασκηνιακές πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν τέσσερις άκαρπες προσπάθειες από την Αθήνα να βρει τον κ. Ερντογάν.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε τελικώς εφικτή, μόνον όταν με την παρότρυνση της Αθήνας παρενέβη στην Άγκυρα ως… τηλεφωνικός μεσολαβητής ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Ντι Μάγιο.

Τελικώς, ο πολλά βαρύς κ. Ερντογάν σήκωσε απρόθυμα το ακουστικό του και ακολούθησε μια σύντομή – ψυχρή έως προσβλητική- συνομιλία με τον κ. Μητσοτάκη.

Η ψυχρότητα της συνομιλίας αποτυπώνεται ευκρινώς και στη σχετική ελληνική ανακοίνωση, η οποία ουδόλως αναφέρεται σε «καλό κλίμα» κ.λπ. κατά τη διάρκεια της συνομιλίας και κάνει μόνον αναφορά σε δευτερεύοντα θέματα π.χ. κορωνοϊός, τουρισμός, σε σύγκριση με το συνεχή βομβαρδισμό τουρκικών δηλώσεων και πράξεων που στρέφονται πλέον ευθέως εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος από τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την ελληνική αντίδραση στο τουρκο-λυβικό μνημόνιο και τη βιαστική ελληνική προσέγγιση και υποστήριξη του στρατηγού Χαφτάρ στη Λιβύη, δημοσίως και επισήμως ανακοίνωσε ότι «δε θέλει πλέον» να συνομιλεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Έκτοτε ο κ. Ερντογάν αναφέρεται στην Ελλάδα και τον κ. Μητσοτάκη, σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, με τρόπο πλάγιο, αλλά άκρως προσβλητικό και ερειστικό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πλευρά της έχει διαπιστώσει ότι το embargo επικοινωνίας που έχει επιβάλει ο Τ. Ερντογάν δε δρα υπέρ των ελληνικών συμφερόντων και θέσεων έναντι της Τουρκίας, καθώς η σύγχρονη διεθνής διπλωματία βασίζεται σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, έστω και αν αυτοί δεν καταλήγουν πουθενά, ή αν δημοσίως καταλήγουν σε αντιπαραθέσεις (π.χ. Τραμπ- Μέρκελ, Τραμπ Μακρόν, Μακρόν Ερντογάν κ.λπ.).

Επιπροσθέτως, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να υψώσει τους τόνους στην Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας, δεν μπορεί να βασίζεται στη μεσολάβηση τρίτων για την επικοινωνία με την Άγκυρα, διότι αυτή η μέθοδος κατά κανόνα καταλήγει σε σπασμένο τηλέφωνο.

Πρόσφατο παράδειγμα η πρόθυμη Ρώμη, η οποία όχι μόνον μετάφερε μέσω του ΥΠΕΞ της στην Άγκυρα την ελληνική «ιδέα» για μια συμφωνία για την ΑΟΖ ανάλογης της ελληνο-ιταλικής, αλλά παρενέβη και τώρα για να καταστεί εφικτή η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν.

για τη συνέχεια TharrosNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube