REAL TIME |

Weather Icon

Το νέο ιδανικό για τον χριστιανικό κόσμο

Το νέο ιδανικό για τον χριστιανικό κόσμο

Δεν υπάρχουν πολλές ερμηνείες στις εξελίξεις. Ο Ερντογάν έριξε το γάντι στο πρόσωπο του χριστιανισμού.

Γράφει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος

Δεν προσβάλλεται μόνο η Ελλάδα με την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η εκκλησία χτίσθηκε τον 6ο αιώνα. Από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Η μεγαλειωδέστερη θρησκευτική οικοδομή του χριστιανισμού. Αποτέλεσε το σημαντικότερο πετράδι που στόλισε την πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο κόσμος άρχισε να ομιλεί για Βυζαντινή Αυτοκρατορία έναν περίπου αιώνα μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς. Οπως είχε γράψει κι ο μεγάλος ιστορικός Στίβεν Ράνσιμαν, έκτοτε η «μεγάλη εκκλησιά βρίσκεται εν αιχμαλωσία». Οχι για τους Ελληνες. Αλλά για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

Με την απόφασή του αυτή ο Ερντογάν, σε έναν παροξυσμό θρησκευτικού σοβινισμού, προσβάλλει τον χριστιανισμό. Δείχνοντας την αλαζονεία του Ισλάμ απέναντι σε όλες τις άλλες θρησκείες. Το ζήτημα δεν είναι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Το μέτωπο που άνοιξε είναι μεταξύ Ισλάμ και χριστιανοσύνης. Αν οι μουσουλμάνοι πιστεύουν στην ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών θρησκευτικών αντιλήψεων και δεν μάχονται (τζιχάντ) για την παγκόσμια κυριαρχία της θρησκείας του Μωάμεθ, οφείλουν πρώτοι να ξεσηκωθούν κατά της προσβολής που διέπραξε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Αλλως συνηγορούν με τον σοβινισμό της Τουρκίας, προσυπογράφουν τη δήλωση του Ερντογάν πως «δεν υπάρχει μετριοπαθές κι ακραίο Ισλάμ. Υπάρχει μόνο Ισλάμ», και ανοιχτά πλέον υπονομεύουν τη χριστιανική Δύση της οποίας τη διάβρωση από μέσα επιδιώκουν.

Δεν υπάρχουν πολλές ερμηνείες στις εξελίξεις. Ο Ερντογάν έριξε το γάντι στο πρόσωπο του χριστιανισμού. Και οι Δυτικοί, και όχι μόνο, χριστιανοί οφείλουν να το σηκώσουν. Κυρίως οι Ρώσοι, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί που ο Ερντογάν δείχνει να τους περιπαίζει και να τους περιφρονεί. Προσβάλλοντας ό,τι έχουν ιερότερο. Την πίστη, τις παραδόσεις και τις ηθικές τους αξίες. Μόνος του τους οδηγεί ενώπιον ενός νέου ιδανικού. Για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο. Να πάψει η Μεγάλη Εκκλησιά να βρίσκεται σε αιχμαλωσία.

Αν ο χριστιανικός κόσμος καταπιεί κι αυτή την απαράδεκτη προσβολή του τούρκου προέδρου, που δείχνει πια ολοφάνερα πως θέλει «να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη», δεν θα μπορεί πλέον να σταθεί πάνω στα θεμέλια που είναι χτισμένες οι κοινωνίες του. Η Μεγάλη Εκκλησιά πονάει και βουρκώνει. Ο χριστιανικός κόσμος δεν συγκινείται;

in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube