Weather Icon

Το μήνυμα της Αθήνας στους συμμάχους για τις προκλήσεις της Τουρκίας: Οι «κόκκινες» γραμμές και ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της περιοχής

Το μήνυμα της Αθήνας στους συμμάχους για τις προκλήσεις της Τουρκίας: Οι «κόκκινες» γραμμές και ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της περιοχής

Προ των ευθυνών τους θέτει η Αθήνα τους συμμάχους και σπεύδει να τονίσει τις συνέπειες μιας Ελληνο-Τουρκικής σύγκρουσης αν η Άγκυρα αποφασίσει να αμφισβητήσει στην πράξη κυριαρχικά δικαιώματα. Τόσο σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο όσο και σε στρατιωτικό η Ελλάδα ήδη έχει ξεκαθαρίσει σε φίλους και συμμάχους τόσο σε διμερές επίπεδο όσο κυρίως μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ ότι δεν έχει πλέον το παραμικρό περιθώριο να μην αντιδράσει δυναμικά σε ενδεχόμενη ενέργεια των γειτόνων.

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε μάλιστα φρόντισε να στείλει δύο φορές το μήνυμα ότι προετοιμάζεται στρατιωτικά και είναι αποφασισμένη να μην αφήσει την Άγκυρα να προχωρήσει σε τετελεσμένα. Τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ δείχνουν ναι μεν να συμμερίζονται τις Ελληνικές ανησυχίες αλλά η Αθήνα έως τώρα δεν βλέπει να κινητοποιούνται για να σταματήσουν τα σχέδια της Άγκυρας.

Η απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου να παραμείνει στην Αθήνα και μάλιστα να βρίσκεται όχι απλά στο γραφείο του αλλά στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων και να μην λάβει μέρος στη σύνοδο των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΕ ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το Ελληνικό επιτελείο βρίσκεται σε αυξημένη εγρήγορση και προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε Τουρκική ενέργεια.

Σε κάθε επικοινωνία που έχει άλλωστε το τελευταίο διάστημα ο Έλληνας Αρχηγός με Ευρωπαίους και Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους ενημερώνει για την σοβαρότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής εάν οι γείτονες προχωρήσουν σε έμπρακτη αμφισβήτηση Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Άλλωστε ο καταδρομέας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε φροντίσει χωρίς υπεκφυγές να ξεκαθαρίσει ότι ενδεχόμενο επεισόδιο σε συγκεκριμένη περιοχή όπως για παράδειγμα στο Καστελόριζο είναι εξαιρετικά δύσκολο όπως έχει η κατάσταση να περιοριστεί αλλά θα επεκταθεί με ότι αυτό συνεπάγεται για την σταθερότητα στην περιοχή.

Σε στρατιωτικό επίπεδο η Αθήνα και το Ελληνικό επιτελείο έχουν προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ειδικά την τελευταία εβδομάδα όταν παρατηρήθηκε κινητικότητα σε Τουρκικούς ναυστάθμους αλλά και σε αεροδρόμια των γειτόνων. Η αύξηση του επιπέδου επιφυλακής με περισσότερα πλοία του Στόλου στο Αιγαίο αλλά και μεγαλύτερο αριθμό μαχητικών επιφυλακής ήταν οι πρώτες άμεσες ενέργειες του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ενώ σε εγρήγορση παραμένουν οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς σε Έβρο και νησιά.

Ελληνικά υποβρύχια βρίσκονται ήδη σε κρίσιμες περιοχές όπου επικεντρώνεται η προσοχή του επιτελείου ενώ αν χρειαστεί και ανάλογα με τις εξελίξεις θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η επιφυλακή.

Οι συνεχείς απειλές των γειτόνων για έρευνες στο «τόξο» Καστελόριζο-Ρόδος-Κάρπαθος-Κρήτη αλλά και η ευθεία αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου όπως για παράδειγμα το Αγαθονήσι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού ακόμα και σε μια περίοδο του χρόνου την οποία υπό άλλες συνθήκες οι ρυθμοί στις Ένοπλες Δυνάμεις θα ήταν διαφορετικοί.

Την ώρα πάντως που η Αθήνα βρίσκεται σε αυξημένη εγρήγορση οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να προχωρήσουν σε αποφάσεις στήριξης της Ελλάδας και να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία συμφώνησαν σε κατάλογο μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε επιθετική ενέργεια αμφισβήτησης Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Προ των ευθυνών τους αναμένεται πάντως να θέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής και να επαναλάβει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube