Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ 6 Ιουλίου 2020

Το Ιράν παραδέχεται σοβαρές ζημιές σε πυρηνική εγκατάσταση (που μπορεί να έγιναν από το Ισραήλ)

Το Ιράν παραδέχεται σοβαρές ζημιές σε πυρηνική εγκατάσταση (που μπορεί να έγιναν από το Ισραήλ)

Μια έκρηξη βόμβας στην πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ, μπορεί να καθυστερήσει για αρκετούς μήνες το ομώνυμο πρόγραμμα του Ιράν.

Σύμφωνα με τους «New York Times», η ιρανική κυβέρνηση παραδέχτηκε το γεγονός την Κυριακή, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πως ο δράστης κατάφερε να περάσει τα εκρηκτικά στο εσωτερικό της φυλασσόμενης εγκατάστασης και πότε. Στη Νατάνζ φιλοξενούνται προηγμένοι φυγοκεντρωτές, οι οποίοι εμπλουτίζουν το ουράνιο, για χρήση σε αντιδραστήρες και, όπως ισχυρίζονται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, για πυρηνικά όπλα.

Πίσω από την έκρηξη θα μπορούσαν να είναι το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ, που έχουν σαμποτάρει τις δραστηριότητες της Τεχεράνης στον συγκεκριμένο τομέα και στο παρελθόν. «Ο καθένας μπορεί να μας υποπτεύεται σε όλα και όλες τις φορές, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι σωστό… Δεν είναι κάθε γεγονός που συμβαίνει στο Ιράν αναγκαστικά σχετικό με εμάς», ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, δήλωσε την Κυριακή. Ωστόσο, η ισραηλινή πλευρά δεν τοποθετείται με σαφή τρόπο στο θέμα, παρά κατηγορεί αποκλειστικά την Τεχεράνη για κρυφό πυρηνικό πρόγραμμα.

Την εμπλοκή του Ισραήλ στην έκρηξη μετέφερε στην αμερικανική εφημερίδα ένας ειδικός σε θέματα πληροφοριών για τη Μέση Ανατολή, ο οποίος επιθυμούσε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Το 2015 η Τεχεράνη συμφώνησε να παραδώσει το περισσότερο από το εμπλουτισμένο ουράνιο που διατηρούσε, και να περιορίσει το επίπεδο εμπλουτισμού, αλλά και τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που λειτουργούσε. Ωστόσο, η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία, καθώς επίσης η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, στάθηκε αιτία για την επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου, πέρα από τα όρια που είχαν προηγουμένως επιβληθεί.

www.ptisidiastima.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube