Weather Icon
Γενικά θέματα , Τουρκία 12 Ιουλίου 2020

Το επόμενο βήμα του Ερντογάν: Η Τουρκία στοχεύει να ”απελευθερώσει το τζαμί Al-Aqsa” που βρίσκεται εντός των Ισραηλινών εδαφών

Το επόμενο βήμα του Ερντογάν: Η Τουρκία στοχεύει να ”απελευθερώσει το τζαμί Al-Aqsa” που βρίσκεται εντός των Ισραηλινών εδαφών

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε να “απελευθερώσει το τζαμί αλ-Άκσα” από το Ισραήλ μετά την “ανάσταση της Αγίας Σοφίας” ως τζαμί την Παρασκευή.
Η απόφαση να αλλάξει το καθεστώς της αρχαίας εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, η οποία είχε μετατραπεί σε τζαμί το 1453 και στη συνέχεια σε μουσείο το 1934, ελήφθη  την περασμένη εβδομάδα.

Η Άγκυρα ακολουθεί μια ολοένα και πιο θρησκευτικά αυταρχική ατζέντα, η οποία έχει καταστήσει την Τουρκία τον μεγαλύτερο ”σφαγέα” δημοσιογράφων στον κόσμο, έχοντας φυλακισμένους δημοσιογράφους εντός κάθε φυλακής της χώρας. Παράλληλα το τουρκικό κράτος συνεχίζει τις παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός ξένων εδαφών, όπως του Ιράκ και της Συρίας. 

Η ανάσταση της Αγίας Σοφίας προαναγγέλλει την απελευθέρωση του τεμένους αλ-Άκσα, αναφέρει ο ιστότοπος της Τουρκικής Προεδρίας. “Η ανάσταση της Αγίας Σοφίας είναι ένα από τα βήματα της θέλησης των Μουσουλμάνων όλου του κόσμου… η ανάσταση της Αγίας Σοφίας είναι η αναζωπύρωση της φωτιάς της ελπίδας των Μουσουλμάνων αλλά και όλων των καταπιεσμένων και κακοποιημένων Μουσουλμανικών μειονοτήτων του πλανήτη».

Η ομιλία, η οποία έγινε στα τουρκικά, μεταφράστηκε ελαφρώς διαφορετικά στα αραβικά και τα αγγλικά, προφανώς ως ένας τρόπος για να ”κρύψει” μέρος των  απόψεων της Άγκυρας σχετικά με το πώς έχει συνδέσει την Αγία Σοφία με μια ευρύτερη ατζέντα.

Στα αραβικά η ομιλία λέει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί μέρος της “επιστροφής της ελευθερίας στην αλ-Άκσα”. Ουσιαστικά σημαίνει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εκδιωχθεί από τον έλεγχο της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται η αλ-Άκσα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέδεσε την απόφαση για την αναζωογόνηση του Ισλάμ από την Μπουχάρα στο Ουζμπεκιστάν μέχρι την Ανδαλουσία στην Ισπανία. Αυτή η ορολογία, που συνδέει την al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ με την Αγία Σοφία και την Ισπανία, είναι ένα είδος κωδικοποιημένης ορολογίας για μια ευρύτερη θρησκευτική ατζέντα. Στην τουρκική μετάφραση η ίδια αναφορά στην Ισπανία δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται όπως στην αραβική.

Ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας έχει υποστηρίξει πολλάκις τα παλαιστινιακά αιτήματα και είναι ένας ακραίος επικριτής του Ισραήλ, ο οποίος είναι γνωστό ότι έφυγε από τη σκηνή στο Νταβός κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον πρώην πρόεδρο Σιμόν Πέρες το 2009. Στη συνέχεια, η Τουρκία έστειλε το στολίσκο της στην Γάζα για να προσπαθήσει να παραβιάσει τον αποκλεισμό της περιοχής από το Ισραήλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 10 Τούρκων πολιτών όταν ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο πλοίο Mavi Marmara.

Τα τελευταία χρόνια οι θρησκευτικές και πολιτικές αρχές της Τουρκίας κάνουν ολοένα και πιο αντιφατικές δηλώσεις για το Ισραήλ, δεσμευόμενη να κινητοποιήσει την “Ισλαμική ummah” τον Ιούνιο ενάντια στα σχέδια προσάρτησης του Ισραήλ.

Η σύνδεση της σημαντικής αλλαγής στην Αγία Σοφία με την Ιερουσαλήμ δείχνει ότι οι φιλοδοξίες της Άγκυρας είναι πολύ μεγαλύτερες από την επιβεβαίωση των ισλαμικών προσευχών στο ιστορικό τζαμί και την εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη. Αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ισλαμικής ατζέντας για την περιοχή.

Το κυβερνών Κόμμα ΑΚΡ της Τουρκίας έχει τις ρίζες του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και η Τουρκία αποτελεί στενό σύμμαχο της Χαμάς στη Γάζα. Η Χαμάς έχει επίσης τις ρίζες της στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Αυτή η στρατηγική της Τουρκίας επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή σε ολόκληρη την περιοχή μέσω ομάδων χωρών, όπως το Κατάρ και η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη.

Η Τουρκία επιδιώκει να αντικαταστήσει τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής, όπως την Αίγυπτος και την Ιορδανία, ως ο κύρια εκπρόσωπος χώρα  αυτού που αποκαλούμε “Ισλαμικό”.

Αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία της Άγκυρας πιστεύει ότι οι αλλαγές που επέβαλλε στην Αγία Σοφία είναι μόνο ένα βήμα μιας ευρύτερης θρησκευτικής μιλιταριστικής ατζέντας στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία εισέβαλε σε τμήμα της ανατολικής Συρίας τον Οκτώβριο του 2019 μετά την καταστροφή της κουρδικής περιοχής Αφρίν στη Συρία τον Ιανουάριο του 2018.

Στη συνέχεια, η Τουρκία στρατολόγησε Σύρους πρόσφυγες για να πολεμήσουν στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης στο πλαίσιο ενεργειακής και στρατιωτικής συμφωνίας με την Τρίπολη. Τον Ιούνιο, η Τουρκία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ εναντίον κουρδικών ομάδων, υποστηρίζοντας ότι μάχεται την “τρομοκρατία”.
Μια μέρα, η Τουρκία θα μπορούσε ακόμη και να στοχεύσει το βλέμμα της στην Ιερουσαλήμ. Η ομιλία για την Αγία Σοφία έδειξε σαφώς ότι αυτό είναι στην ημερήσια διάταξη στο μέλλον.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.jpost.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube