REAL TIME |

Weather Icon
Απόψεις , Γεωπολιτική 3 Ιουλίου 2020

Το δίκαιο δεν παράγει ιστορία

Το δίκαιο δεν παράγει ιστορία

Ο Επταετής πόλεμος μεταξύ της Αγγλίας και της Γαλλίας για την ηγεμονία στην Βόρεια Αμερική και στην Ινδία, βρήκε νικητές τους Άγγλους και στην Συνθήκη του Παρισιού το 1763 η Γαλλία έχασε σχεδόν όλες τις αποικίες της στον Καναδά, Λουϊζιάνα και Ινδία, παραχωρώντας τες στην Μεγάλη Βρετανία.
 

Οι Ολλανδοί ίδρυσαν το Νέο Άμστερνταμ, για να το παραχωρήσουν και να μετονομαστεί σε Νέα Υόρκη στις Βρετανικές φρεγάτες που απαίτησαν την παράδοση της πόλης στην δύναμή τους.
 
Λίγα χρόνια αργότερα, πάλι οι Ολλανδοί θα παραχωρήσουν τις Νοτιοαφρικανικές κτήσεις τους στην βρετανική κυριαρχία.
 
Λίγα χρόνια νωρίτερα, οι Ισπανοί κυριαρχούσαν στον Ατλαντικό και στα νησιά της Καραϊβικής, έως ότου η συνεχής πίεση των Άγγλων -με συμμάχους ομοεθνείς πειρατές τους- Γάλλων και Ολλανδών, τους αναγκάσουν να παραχωρήσουν στην Αγγλία τις Βερμούδες, την Τζαμάικα κ.α., στην Ολλανδία το Κιουρασάο, την Αρούμπα κ.α. και στην Γαλλία την Μαρτινίκα, την Γουαδελούπη κ.α.
 
Πολλά χρόνια πριν, οι Σταυροφόροι θα μπουν στην Πόλη και δυόμισι αιώνες αργότερα οι Οθωμανοί Τούρκοι θα καταλύσουν την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
 
Οι Σουηδοί κάποτε ήλεγχαν όλη την βορειοανατολική Ευρώπη και μετά έχασαν τις κτήσεις και την δύναμή τους.
 
Η Αυστρία των ούτε 9 εκατομμυρίων κατοίκων σήμερα, κάποτε ηγείτο της μεγάλης Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, ενώ οι Αψβούργοι κάποτε βασίλευαν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.
 
Τί κοινό έχουν όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα και άλλα πολλά ίδιας τροπής;
Ότι κανένας δεν θυμάται, ίσως και κανένας να μην ξέρει, το ποιος είχε δίκιο σε κάθε αλλαγή του status quo, σε κάθε αλλαγή συνόρων και συσχετισμού δυνάμεων.

Όταν η ισχύς μιας χώρας ή μιας συμμαχίας έκανε την κίνηση ενάντια σε μια άλλη χώρα ή συμμαχία, δεν αρκούσε κανένα δίκιο να πολεμήσει τον αντίπαλο.
Μόνο ο ισχυρός στρατός και η ισχυρή κοινωνία και διοίκηση μπόρεσαν να κερδίσουν πολέμους, είτε επιθετικούς, είτε αμυντικούς. Ποτέ το «δίκιο».
 
Αυτό το ιστορικό συμπέρασμα και μάθημα ρεαλισμού χρειάζεται να το καταλάβουν όσοι πιστεύουν ότι με όπλο το «δίκιο» θα αποτρέψουν έναν αντίπαλο, και όσα πιστεύουν αυτονόητα σήμερα, π.χ. την κατοχή του Νέου Άμστερνταμ από τους Ολλανδούς, μπορεί κάλλιστα να μεταμορφωθούν σε μια άλλη πραγματικότητα, σε μια Νέα Υόρκη των Βρετανών.
 
Ισχυρός στρατός, ισχυρή οικονομία, ισχυρή κοινωνία, ισχυρή διοίκηση και το δίκιο σου θα έχει ισχύ τότε. Αλλιώς…δεν θα το θυμάσαι ούτε εσύ μετά από χρόνια.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube