Weather Icon
Εθνική Άμυνα , ΗΠΑ 27 Ιουλίου 2020

Τι έγινε τελικά με την κοινή πολεμική άσκηση του «Αϊζενχάουερ» με ελληνικά μαχητικά F-16

Τι έγινε τελικά με την κοινή πολεμική άσκηση του «Αϊζενχάουερ» με ελληνικά μαχητικά F-16

Η άσκηση έγινε και ήταν εντυπωσιακή, παρά τις τουρκικές διαψεύσεις – Δεν αποκλείεται, πάντως, να γίνει άσκηση και με τις τουρκικές πολεμικές δυνάμεις

Για δύο συνεχείς ημέρες, τα ελληνικά μαχητικά F-16 που είχαν απογειωθεί από τη Σούδα, συμμετείχαν με αμερικανικά F-18 Hornet του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Αιζενχάουερ».

Οι ασκήσεις ήταν εντυπωσιακές και στο σενάριό τους ήταν προσβολή στόχων, αναχαιτίσεις, αναγνωρίσεις και διάφοροι ελιγμοί. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην άσκηση μετείχαν και μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που μαζί με το αεροπλανοφόρο και τα συνοδευτικά πλοία, πραγματοποίησαν ασκήσεις στην περιοχή ευθύνης της 115 Πτέρυγας Μάχης.

Το ΓΕΕΘΑ σύμφωνα με πληροφορίες, είδε με μεγάλη έκπληξη τη διάψευση της Τουρκίας ότι το αεροπλανοφόρο «Αιζενχάουερ» δεν ήταν μαζί στην άσκηση με τις ελληνικές πολεμικές δυνάμεις. Κι αυτό την ώρα που τα ελληνικά F-16 συμμετείχαν μαζί με τα F-18 στην κοινή άσκηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι από την τουρκική πλευρά διαψεύδονταν οι πολεμικές ασκήσεις με την Ελλάδα.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της, Anadolu, υποστήριξε μάλιστα πως με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και όχι με την Ελλάδα θα πραγματοποιήσει άσκηση το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Άιζενχάουερ.

Μάλιστα, αναφέρουν πως πηγές του διαψεύδουν δημοσιεύματα σε ελληνικές ιστοσελίδες ότι το «Άιζενχαουέρ» θα πραγματοποιήσει κοινή άσκηση στο Αιγαίο με την ελληνική πολεμική αεροπορία. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο συνοδευόμενο με τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία τις επόμενες μέρες θα συμμετάσχει στην εκπαιδευτική άσκηση Επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» πάντως σήμερα στο πρωτοσέλιδό της κάνει λόγο για «Νέα Πρόκληση στην Κρήτη», εξαιτίας της κοινής άσκησης Ελλάδας-ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Βεβαίως, κανείς δεν αποκλείει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μπορεί να παίζουν διπλό παιχνίδι και να επιλέγουν την ουδετερότητα στην περιοχή και τη λογική των «ίσων αποστάσεων». Ετσι, θα μπορούσαν να έχουν κάνει ασκήσεις από κοινού με την Ελλάδα, όπως κι έγιναν το Σαββατοκύριακο, και τις επόμενες ημέρες να συμμετάσχουν και σε ασκήσεις με τουρκικό πλοίο και αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Αποκλιμάκωση;

Εν τω μεταξύ προς αποκλιμάκωση βαίνει η ένταση με την Τουρκία, όπως όλα δείχνουν, ιδιαίτερα μετά την απόφαση για σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους, με τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού ωστόσο να παραμένει σε επιφυλακή, καθώς σε ισχύ βρίσκεται άλλωστε ακόμα η παράνομη NAVTEX.

Τις επόμενες κιόλας ώρες , αναμένεται τμήμα της ελληνικής ναυτικής δύναμης να αποχωρεί από το Καστελόριζο καθώς όλα δείχνουν ότι τα τούρκικα πλοία και υποβρύχια, που είχαν αναπτυχθεί για λογαριασμό του Oruc Reis, επιστρέφουν στις βάσεις τους, στο Ακσάζ, τη Σμύρνη και το Μπαρτιν.

Να μη συντηρήσει η Ελλάδα ένταση που επιθυμεί η Τουρκία

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δείξει η Ελλάδα ότι συντηρεί μια ένταση την οποία προκάλεσε και επιθυμεί η Τουρκία», τονίζει στο OnAlert.gr ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ.

«Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αντέδρασαν άμεσα στις τουρκικές κινήσεις, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή δημιουργίας τετελεσμένων από τη τουρκική πλευρά», σημειώνει η ίδια πηγή.

Σε ετοιμότητα μέχρι τις 2 Αυγούστου

Στην περιοχή, πάντως, θα παραμείνουν δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού ενώ γενικότερα οι ένοπλες δυνάμεις, ιδίως σε αέρα και θάλασσα, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα μέχρι τις 2 Αυγούστου, οπότε λήγει η ισχύς της τουρκικής NAVTEX. Στη συνέχεια, εκτός απροόπτου, ο βαθμός ετοιμότητας θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα, αναφέρουν στο OnAlert.gr στρατιωτικές πηγές.
Στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου εξακολουθούν να βρίσκονται τουρκικές φρεγάτες αλλά όπως εκτιμούν επιτελείς του ΓΕΕΘΑ η δραστηριότητα τους σχετίζεται με τα τεκταινόμενα στη Λιβύη και όχι με μία πιθανή έξοδο του Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμεύσει η προκλητική τουρκική NAVTEX.

Δεν πάει πουθενά το Oruc Reis

Αμετακίνητο στον κόλπο της Αττάλειας παραμένει το Oruc Reis, διαψεύδοντας τα μηνύματα της Άγκυρας.

Ήδη, έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα από τη τουρκική αναγγελία και το Oruc Reis δεν έχει αποπλεύσει. 

Εκτιμάται δε, πως ο Ερντογάν επιθυμεί να κρατήσει το ερευνητικό πλοίο αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, χρησιμοποιώντας το ασκώντας πιέσεις.

Το μήνυμα που έχει αποστείλει, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», μέσω Βερολίνου ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος και εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, είναι πως η Αγκυρα «κρατάει» το «Ορούτς Ρέις» στο λιμάνι της Αττάλειας, άλλα αναμένει σήμα από την Αθήνα για την έναρξη διαλόγου «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Η γερμανική προεδρία, όπως έχει καταστήσει σαφές και η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με τις πρωτοβουλίες της, επιθυμεί να λειτουργήσει ως καταλύτης προκειμένου οι δύο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης διαμηνύει ότι η Αθήνα δεν απορρίπτει τον διάλογο.

Ομως, απαιτείται συγκεκριμένο πλαίσιο, και βεβαίως η έμπρακτη αποκλιμάκωση της έντασης που έχει πυροδοτήσει με τις κινήσεις της η Αγκυρα.

in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube