Weather Icon

Τι μπορεί να σημαίνουν για την Τουρκία οι ανανεωμένοι δεσμοί Ελλάδας-Συρίας;

Τι μπορεί να σημαίνουν για την Τουρκία οι ανανεωμένοι δεσμοί Ελλάδας-Συρίας;
  • Paul Iddon
  • 28 Ιουλ 2020 09:19 Gmt + 3
  • Τελευταία ενημέρωση στις:Ιουλ 28 2020 11:03 Gmt + 3 

Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να επηρεάσει τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα άρχισε πρόσφατα να αποκαθιστά τις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία.

Τον Μάιο, η Ελλάδα διόρισε την Τάσια Αθανασίου ως Ειδική Απεσταλμένη της στη Συρία. Η Αθανασίου ήταν η τελευταία Ελληνίδα πρέσβης στη Συρία προτού η Αθήνα διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς με τη Δαμασκό το 2012 στις αρχές του εμφυλίου πολέμου σε αυτή τη χώρα.

Η επιθυμία να υπονομευθούν οι στόχοι της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να έχει παρακινήσει την Ελλάδα να ξεκινήσει την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Συρία.

Στο παρελθόν, η Ελλάδα προσπάθησε να δημιουργήσει ευρείες συμμαχίες με μια ποικιλία χωρών που αντιτίθενται στην Τουρκία.

Το 1996, για παράδειγμα, ο τότε Έλληνας υπουργός Άμυνας Γερασίμος Αρσένης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Συρία, έχοντας τη σαφή σκέψη της Τουρκίας ως τον κύριο αντίπαλό της.

Ταυτόχρονα, ο Αρσένης έκανε επίσης έκκληση για τη δημιουργία αντι-τουρκικής συμμαχίας στην οποία πρότεινε να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Ιράν, το Ιράκ και την Αρμενία, ωστόσο η πρόταση αυτή δεν ξεκίνησε ποτέ.

Ο Ryan Bohl, αναλυτής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για το Stratfor, τη κορυφαία μονάδα γεωπολιτικών πληροφοριών του Risk Assistant Network + Exchange, ή RANE, περιέγραψε την πρόθεση της Ελλάδας να ανοίξει δίαυλους με τη Συρία ως «συμβολική κίνηση προς το παρόν».

«Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση, τόσο ως χώρα του ΝΑΤΟ όσο και ως σύμμαχος των ΗΠΑ, να κάνει περισσότερα από μια συμβολική προσπάθεια να επαναφέρει τη Συρία στη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Μπόχλ στο Αβάλ (Ahval.).

Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να προβεί σε στρατιωτικές ή ακόμη και οικονομικές κινήσεις, θα αντιμετώπιζε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει του νόμου περί πολιτικής προστασίας του Καίσαρα στη Συρία (Caesar Syria Civilian Protection Act) και άλλων κυρώσεων που θα επιβληθούν από ευρωπαϊκές χώρες.

«Έτσι, προς το παρόν, η Ελλάδα μπορεί μόνο να σηματοδοτήσει υποστήριξη προς τη Συρία σε πολύ περιορισμένο βαθμό», δήλωσε ο Μπόχλ.

Βλέπει κάποιες «σαφείς αντι-τουρκικές κινήσεις» που επιχειρεί η Ελλάδα κατά την προσέγγισή της με τη Συρία.

«Οι Έλληνες είναι πολύ περιορισμένοι, αλλά προσπαθούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να συνθέσει ακόμη και έναν συμβολικό και ρηχό συνασπισμό εναντίον της Τουρκίας για να σημάνει στην Άγκυρα ότι οι επιθετικές κινήσεις της σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν έναν μακροχρόνιο συνασπισμό εναντίον της», δήλωσε ο Μπόχλ.

“Η προσπάθεια δεν απέκτησε  δόντια προς το παρόν, αλλά η Αθήνα θέλει να πιστεύει η Τουρκία ότι μπορεί τελικά να γίνει.”

Ο Bohl επεσήμανε επίσης ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια ενέπνευσαν έναν «συνασπισμό μαλακής δύναμης» (“soft power coalition”) εναντίον της, με διάφορα κράτη που διαφορετικά δεν έχουν πολλά κοινά να ενώσουν μέσω της αντίθεσής τους στις πολιτικές της Άγκυρας.

«Μέχρι στιγμής, ωστόσο, βασικοί παίκτες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν λάβει ουσιαστικά μέτρα για να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τη συμπεριφορά της», είπε. “Μέχρι που θα το πράξει ένας μεγάλος παίκτης, αυτά τα βήματα θα παραμείνουν συμβολικά.”

Ο Γιώργος Τζογόπουλος, ανώτερος συνεργάτης του Centre International de Formation Européenne και ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Begin Sadat (BESA) (Begin Sadat Centre for Strategic Studies) δεν πιστεύει επίσης ότι ο διορισμός της Αθανασίου στη Δαμασκό είναι «πολύ φιλόδοξος από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής» .

«Οι συνθήκες είναι τώρα διαφορετικές σε σύγκριση με τα χρόνια που ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν Υπουργός Άμυνας – για παράδειγμα, οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις είναι εξαιρετικές, ενώ οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις παραμένουν προβληματικές», δήλωσε στο Ahval News.

Περαιτέρω, οι σημερινές σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράκ και το Ιράν είναι εποικοδομητικές. Επομένως, ο Τζογόπουλος «δεν βλέπει πώς μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά η θεωρητική ιδέα του Αρσένη το 2020».

«Αντίθετα, οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Ιράν αμφισβητήθηκαν στις αρχές του έτους, όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει πυραύλους Patriot στη Σαουδική Αραβία», είπε.

Η Ελλάδα έστειλε συστήματα πυραύλων αεροπορικής άμυνας Patriot για να βοηθήσει στην ενίσχυση της αεροπορικής άμυνας του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας μετά από συνδυασμένες επιθέσεις πυραύλων και drone που πιστεύεται ότι διεξήχθησαν από το Ιράν που κατέστρεψαν εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο Τζογόπουλος πιστεύει ότι η απόφαση της Ελλάδας να διορίσει την Αθανασίου στη Δαμασκό ήταν σωστή.

Αυτός ο διορισμός, είπε, «δείχνει ότι η χώρα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ενδιαφέρεται να γίνει πιο διπλωματικά ενεργή στη Μεσόγειο μετά την αναποδιά του περασμένου Νοεμβρίου, όταν η Άγκυρα και η Τρίπολη υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες».

Αναφερόταν σε συμφωνία του Νοεμβρίου που υπέγραψε η Τουρκία και η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη, η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη που θα συνδέει τη νότια ακτή της Τουρκίας με τη βορειοανατολική ακτή της Λιβύης. Η συμφωνία αγνοεί εντελώς, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη του ελληνικού νησιού της Κρήτης.

«Ακόμη και πριν από αυτό το διορισμό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντεντιάς είχε υποστηρίξει δημοσίως τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για υποστήριξη πολιτικής λύσης στη Συρία», δήλωσε ο Τζογόπουλος.

«Σίγουρα, η έλλειψη ελληνικής εκπροσώπησης στη Λιβύη έκανε την Αθήνα προσεκτική για την αποφυγή παρόμοιων λαθών και τουλάχιστον προσπαθεί να παίξει ρόλο στη Συρία».

Σημείωσε επίσης ότι η Αθήνα θα πρέπει να εξετάσει πώς μια βελτίωση στις σχέσεις με τη Δαμασκό θα επηρεάσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

«Θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία για βελτίωση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων», είπε. «Η εξαιρετική κατάσταση των ελληνοαμερικανικών δεσμών δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα και η Ρωσία δεν πρέπει να συνεργαστούν».

Για τα οικονομικά, ο Τζογόπουλος ανέφερε ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας σε μια προσπάθεια «που σίγουρα θα καθοδηγηθεί από τη Ρωσία».

Δεν πιστεύει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεαστούν ουσιαστικά από μια προσέγγιση μεταξύ της Αθήνας και της Δαμασκού. Εξάλλου, το να δει η Τουρκία την Ελλάδα παρούσα στη Συρία μετά από σχεδόν μια δεκαετία αδράνειας μπορεί να είναι αιτία για κάποια διπλωματική ανησυχία.

«Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν η Ελλάδα θα ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στη Δαμασκό», δήλωσε ο Τζογόπουλος.

«Δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Μετάφραση από αγγλικά: Κριστιάν Ακκυριά

https : // ahvalnews . com / greece / τι – μπορεί – ανανεώθηκε – Ελλάδα – Συρία – δεσμοί – σημαίνει – Τουρκία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube