Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 8 Ιουλίου 2020

The Arab Weekly: Οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Ακάρ, καθιστούν τη Λιβύη προτεκτοράτο της Τουρκίας

The Arab Weekly: Οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Ακάρ, καθιστούν τη Λιβύη προτεκτοράτο της Τουρκίας

Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τον δισταγμό που υπάρχει στη διεθνή κοινότητα για στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, εκμεταλλεύεται τη δική της στρατιωτική παρουσία εκεί και δίνει μάχη με το χρόνο για να υπογράψει συμφωνίες με την κυβέρνηση Σαράζ και να καταστήσει μόνιμη τη στρατιωτική και οικονομική της παρουσία εκεί.

Οι προθέσεις αυτές της Άγκυρας φάνηκαν με την υπογραφή μιας σειράς δεσμευτικών συμφωνιών με την Λιβύη από τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Arab Weekly που εδρεύει στο Λονδίνο, οι στρατιωτικές συμφωνίες που δέχτηκαν να συναφθούν με την Τουρκία ο πρωθυπουργός Fayez el Sarrac και ο υπουργός Εσωτερικών Fethi Başağa, περιγράφονται ως «εξευτελιστικές» για τους Λιβύους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκτός από την ίδρυση τουρκικής στρατιωτικής βάσης στη Λιβύη, τα μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι απαλλαγμένα από κάθε δίωξη, ενώ αποκτούν και το δικαίωμα παρέμβασης ανά πάσα στιγμή στα εσωτερικά της Λιβύης, για να προστατεύσουν την κυβέρνηση Sarrac από κάθε κίνδυνο.

Με βάση τη δήλωση της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (UAH) που εδρεύει στην Τρίπολη, κατά τις συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν στρατιωτικοί εκπρόσωποι υψηλού επιπέδου και από τις δύο πλευρές εξετάστηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη και συζητήθηκε η «στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια» στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης της Άγκυρας και του Σάραζ πέρυσι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της UAH, Salah Namruş, δήλωσε ότι εξετάστηκε επίσης το θέμα της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον Namruş, στις συνομιλίες “επιβεβαιώθηκε η ίδρυση επαγγελματικού στρατού για την προστασία του κράτους καθώς και το άνοιγμα κέντρων εκπαιδεύσεως, εξελίξεις που επιβεβαίωσαν τη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της νόμιμης κυβέρνησης και της Τουρκίας”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Άγκυρα θέλει να αναλάβει την υλοποίηση των σχεδίων εκπαίδευσης του στρατού της UAH, τα οποία συζήτησε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εσωτρικών με επιτροπή της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ (AFRICOM).

Και πάλι σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι συσκέψεις που έκανε ο Ακάρ στην Τρίπολη με Τούρκους αξιωματικούς που επιχερούν στη Λιβύη, αποτελούν απόδειξη ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι πλέον υπό την πλήρη επιρροή της Τουρκίας και ότι απλά οι στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης είναι μια εικονική δύναμη, για να νομιμοποιεί την παρουσία του τουρκικού στρατού στη Λιβύη, γεγονός το οποίο προκαλεί πολλές αντιδράσεις στο λαό της Λιβύης.

Το πρακτορείο Anadolu έγραψε ότι ο Ακάρ ενημερώθηκε από τις αρχές και το τουρκικό προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης κατά την επίσκεψή του στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Τρίπολης Mitiga. Ο υπουργός Άμυνας Άκαρ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιουλέρ μετέβησαν στη συνέχεια με ελικόπτερο από τη Μίτιγκα σε πολεμικό πλοίο στη Μεσόγειο, όπου βρισκόταν το τουρκικό κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συγκεκριμένη επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας  δείχνει ότι η Τουρκία ενήργησε ως κράτος εν κράτει στη Λιβύη.

Όταν ο Ακάρ έφτασε στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας της Misrata, ενήργησε όπως στην Τρίπολη. Πριν επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων, απ’ όπου Τούρκοι αξιωματικοί συντονίζουν τις επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων του Χαφτάρ, τον καλωσόρισε ο υπουργός Εσωτερικών Μπασάγκα (σ.τ.μ. τουρκικής καταγωγής) και ορισμένοι Τούρκοι αξιωματικοί.  Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Μισράτα θεωρείται ως το σημείο εκκίνησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο λαός της Λιβύης ανησυχεί μήπως οι μαχητές και οι ένοπλες ομάδες που έχουν ενσωματωθεί στον στρατό της κυβέρνησης Σάραζ, θα τεθούν ως προϋπόθεση για μια πιθανή μελλοντική πολιτική λύση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ειδικοί από τη Λιβύης θεωρούν ότι οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση Σαράζ, ειδικά εκείνες που αφορούν τη διαχείριση των οικονομικών πόρων της χώρας, υποθηκεύουν τη Λιβύη στην Τουρκία και δημιουργούν ένα πλέγμα ουσιαστικής κατοχής της χώρας από την Άγκυρα.

Ο Halit el Mahçub, διευθυντής ηθικής καθοδήγησης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης Σαράζ αποσκοπούν στον έλεγχο των πετρελαϊκών πεδίων κατά κύριο λόγο, παρακάμπτοντας την Αίγυπτο, η οποία θεωρεί τη Σύρτη και την Τζούφρα ως κόκκινη γραμμή.

Ο Mahçub συνέχισε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Σάραζ έχει κάνει κινήσεις και συμφωνίες εκτός του πεδίου νομιμότητας, κατέληξε ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης θα αποτρέψει όλες αυτές τις προσπάθειες.

Μετάφραση: Σ.Κ.

Πηγή: ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube