Weather Icon
Εξοπλισμοί , Ρωσία , Συρία 27 Ιουλίου 2020

Τα ρωσικά υπερόπλα στη Συρία που εξέπληξαν τον πλανήτη – Φωτογραφίες

Τα ρωσικά υπερόπλα στη Συρία που εξέπληξαν τον πλανήτη – Φωτογραφίες

Πανίσχυρα, υψηλή ακρίβεια, μεγάλη εμβέλεια. Τα συστήματα βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας Iskander-M χρησιμοποιούνται με επιτυχία στη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στη Συρία. Τον περασμένο μήνα συμμετείχαν στην παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης μαζί με τα τεθωρακισμένα Tiger-M και Typhoon και τα αντιαεροπορικά Pantsir-S1.

Το Sputnik εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι Iskander μεταφέρθηκαν στη Συρία και περιγράφει ποια άλλα όπλα δοκιμάστηκαν εκεί.

Για πρώτη φορά, για τα ρωσικά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας στο συριακό έδαφος τον Δεκέμβριο του 2017 έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου. Εξήγησε ότι τα συστήματα χρησιμοποιήθηκαν για επιθέσεις υψηλής ακρίβειας σε βασικούς στρατιωτικούς στόχους ταυτόχρονα με τους πυραύλους Κρουζ Kalibr, X-55 και ορισμένα άλλα. Έναν χρόνο αργότερα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιούρι Μπορίσοφ, σημείωσε ότι οι Iskander επιβεβαίωσαν την υψηλή απόδοσή τους σε συνθήκες μάχης και ότι όλα τα ελαττώματα που εντοπίστηκαν έχουν διορθωθεί.

Δοκιμή του πυραυλικού συστήματος Iskander, Αύγουστος 2019
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : RUSSIAN MINISTRY OF DEFENCE
Δοκιμή του πυραυλικού συστήματος Iskander, Αύγουστος 2019

Ανεπίσημες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα συστήματα στη Συρία «ψιθυρίζονταν» από το 2016, όταν στα πλάνα ενός ρεπορτάζ ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού φάνηκαν από μακριά στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν αποκάλυψε τότε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση των Iskander στις μάχες στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2016, τα συριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι συστήματα βαλλιστικών πυραύλων κατάφεραν να χτυπήσουν στόχους στη συνοριακή διέλευση Μπαμπ αλ-Χάβα από την Τουρκία στην επαρχία Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να εξοντωθούν δεκάδες τρομοκράτες και τμήματα εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση των Iskander στη Συρία είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Τα πυραυλικά συστήματα χτυπούσαν μόνο τα πιο σημαντικά σημεία των τρομοκρατών, αρχηγεία των στρατηγών και βάσεις. Σήμερα, όταν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία ουσιαστικά έχει ηττηθεί, και στην επαρχία του Ιντλίμπ επικρατεί κατάπαυση του πυρός, η δράση τους πλέον έχει περιοριστεί στο ελάχιστο.

Ωστόσο, οι Iskander στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ αποτελούν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη Ρωσία. Αυτά τα συστήματα είναι ικανά να καταστρέψουν τους επίγειους στόχους σε απόσταση έως και 500 χιλιόμετρα. Οι πύραυλοι αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες και ακολουθούν απρόβλεπτη πορεία, συνεπώς καθίστανται δύσκολος στόχος για την αεροπορική άμυνα. Οι Iskander διαμηνύουν σε όλους, και κυρίως στις ΗΠΑ, ότι η Ρωσία θα παραμείνει στη Συρία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν, και δεν θα έχουν στο κοντινό μέλλον, μέσα ικανά να αντιμετωπίζουν τους Iskander. Αυτό είναι ένα σοβαρό πλεονέκτημα για τη Ρωσία. Tα συστήματα αεροπορικής άμυνας Patriot για βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους Κρουζ καθώς και άλλους μικρού μεγέθους στόχους δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά. Μπορούν να πετύχουν το πολύ έναν πύραυλο στους τρεις» εξηγεί στο Sputnik ο πρώην αναπληρωτής διοικητής των δυνάμεων εναέριας άμυνας των Εδαφικών Δυνάμεων της ΕΣΣΔ, αντιστράτηγος Αλεξάντρ Λουζάν.

Οι Iskander είναι ένα ισχυρό επιχείρημα σε διάλογο με άλλες πλευρές που συμμετέχουν στη συριακή σύγκρουση. Τις προάλλες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε ότι η Άγκυρα προετοιμάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επαρχία Ιντλίμπ. Έτσι, η κατάπαυση του πυρός μπορεί να τερματιστεί. Η Μόσχα και η Δαμασκός δεν θα ήθελαν η Τουρκία και οι ένοπλες ομάδες που ελέγχονται από αυτήν να εισχωρήσουν πολύ βαθιά στην Ιντλίμπ. Και τα ρωσικά συστήματα πυραύλων είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η δυνατότητα δοκιμής νέων συστημάτων σε συνθήκες μάχης. Μέσα σε πέντε χρόνια, η Ρωσία έχει δοκιμάσει στη Συρία πολλές αξιόλογες τεχνολογίες άμυνας. Όπως ανέφερε ο Σεργκέι Σοϊγκού, τον περασμένο Δεκέμβριο στις μάχες χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 350 είδη στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων.

Η πιο θορυβώδης πρεμιέρα ήταν οι πύραυλοι Κρουζ Kalibr. Στις 7 Οκτωβρίου του 2015, τέσσερα πλοία του στόλου της Κασπίας εκτόξευσαν 26 πυραύλους εναντίον στόχων στη Συρία χωρίς να εγκαταλείψουν τη βάση τους. Οι πύραυλοι Kalibr έπληξαν 11 τρομοκρατικούς στόχους που βρίσκονταν σε απόσταση πάνω από 1.500 χιλιόμετρα από το σημείο πυροδότησης. Από τότε, ο ρωσικός στόλος χρησιμοποιεί τακτικά πυραύλους Κρουζ.

Εκτόξευση πυραύλου Kalibr
© SPUTNIK / VADIM SAVITSKII
Εκτόξευση πυραύλου Kalibr

Από τον πόλεμο στη Συρία πέρασαν σχεδόν όλοι οι τύποι των αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται από τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις. Μαζί με τους «βετεράνους» –βομβαρδιστικά αεροπλάνα Sukhoi Su-24, Su-25 και επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-24– στις μάχες συμμετείχαν επίσης τα σύγχρονα μαχητικά αεροπλάνα Sukhoi Su-35S και Su-30SM, τα οποία συνόδευαν τα αεροσκάφη επίθεσης και μερικές φορές κατέστρεφαν τους στόχους εδάφους. Τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς Sukhoi Su-57 επίσης έκαναν την πρεμιέρα τους στη Συρία. Από τον Φεβρουάριο του 2018 πραγματοποίησαν 10 πτήσεις μάχης.

© SPUTNIK / MIKHAIL VOSKRESENSKIY
Ρωσικό Su-35
Στον εναέριο ανεφοδιασμό συμμετείχαν μαχητικά Su-30SM και βομβαρδιστικά Su-24M και ιπτάμενα τάνκερ IL-78
Στον εναέριο ανεφοδιασμό συμμετείχαν μαχητικά Su-30SM και βομβαρδιστικά Su-24M και ιπτάμενα τάνκερ IL-78

Συμμετείχαν στις μάχες και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tupolev Tu-95 και Tu-160, καθώς και τα υπερηχητικά, μεγάλης εμβέλειας, στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tupolev Tu-22M3, τα οποία έπληγαν τους στόχους των μαχόμενων με πυραύλους Κρουζ και βόμβες ελεύθερης πτώσης.

Tupolev Tu-95MS
© SPUTNIK / VLADIMIR PRESNYA
Tupolev Tu-95MS

Στη Συρία, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά μαζικά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) –ελαφριά Orlan-10, Enix-3 και βαριά Forpost (IAI Searcher)–, τα οποία κατασκευάζονται κατόπιν αδείας του Ισραήλ. Τα Orlan και Enix χρησιμοποιούνται για περιπολία γύρω από τη βάση, σε αποστολές αναζήτησης με περιορισμένη εμβέλεια. Τα Forpost συμμετέχουν σε πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, καταγράφοντας επιθέσεις πυραύλων. Τα drones βοηθούν επίσης στην ευθυγράμμιση των βολών.Στο έδαφος στη Συρία, τα θωρακισμένα οχήματα Typhoon-K (με βάση το φορτηγό KamAZ) και Typhoon-U (με βάση το φορτηγό Ural) έκαναν το ντεμπούτο τους. Σε συνθήκες μάχης, τα οχήματα επιβεβαίωσαν τα υψηλά αμυντικά χαρακτηριστικά τους. Είναι γνωστό ότι οι μονάδες της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας στη Συρία συχνά χρησιμοποιούν τα οχήματα Typhoon.

Typhoon-U
© SPUTNIK / ALEXANDER VILF
Typhoon-U

Έναν σημαντικό ρόλο στις επιθετικές επιχειρήσεις έπαιξαν και τα βαρέα φλογοβόλα οπλικά συστήματα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok. Τα συστήματα χρησιμοποιούν θερμοβαρικά βλήματα, που χαρακτηρίζονται από υψηλή ακρίβεια πυροδότησης με εμβέλεια έως και έξι χιλιόμετρα και εξαιρετικά ισχυρή καταστρεπτική ικανότητα.

TOS-1 Buratino
© SPUTNIK / ARTEM ZHITENEV
TOS-1 Buratino

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Ρωσία μετέφερε περίπου 30 τανκ Τ-90 και Τ-90Α στον συριακό στρατό. Δέχτηκαν επανειλημμένα επιθέσεις από αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα, τα οποία κατάφεραν να καταστρέψουν μόνο ένα. Τα υπόλοιπα άρματα που υπέστησαν ζημιά επέστρεψαν στη μάχη μετά την επισκευή τους.Στις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2017, ο Γενικός Διευθυντής του «Γραφείου σχεδιασμού Μηχανικών Μεταφορών του Ουράλ», Αντρέι Τέρλικοφ, δήλωσε ότι στη Συρία δοκίμασαν επίσης το όχημα υποστήριξης αρμάτων Terminator (BMPT), σχεδιασμένο να καλύπτει βαριά θωρακισμένα οχήματα σε συνθήκης αστικής μάχης. Ο βασικός στόχος του είναι να εντοπίσει και να καταστρέψει εκτοξευτές χειροβομβίδων, μηχανικές κατασκευές και θωρακισμένα οχήματα του εχθρού, καθώς και στόχους χαμηλής πτήσης στον αέρα.

Τέλος, στη Συρία η Ρωσία ανέπτυξε συστήματα ισχυρής αεροπορικής άμυνας. Η αεροπορική βάση Χμεϊμίμ καλύπτεται από τα σύγχρονα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 και Buk-2M, και τα αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων Pantsir-S1, τα οποία παρουσίασαν πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση επιθέσεων μαχητικών drones.

Το πυραυλικό σύστημα Pantsir-S.
© SPUTNIK / VITALY BELOUSOV
Το πυραυλικό σύστημα Pantsir-S.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών του στρατιωτικού εξοπλισμού νέας τεχνολογίας στον πόλεμο της Συρίας εντυπωσίασαν τους δυτικούς ειδικούς. Έτσι, το αμερικανικό αναλυτικό κέντρο RAND χαρακτήρισε τη συμμετοχή στη σύγκρουση έναν από τους βασικούς παράγοντες βελτίωσης του ρωσικού στρατού. Οι ειδικοί αναγνώρισαν ότι η Ρωσία έχει τεράστιες δυνατότητες για την επιχειρησιακή ανάπτυξη στρατευμάτων, την αεροπορική άμυνα και τη χρήση συμβατικών όπλων μεγάλης εμβέλειας.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube