Weather Icon

Τα μυστικά της NAVTEX 0977/20 και το άνοιγμα της πόρτας του φρενοκομείου στην Αν. Μεσόγειο

Τα μυστικά της NAVTEX 0977/20 και το άνοιγμα της πόρτας του φρενοκομείου στην Αν. Μεσόγειο

Το πρώτο βήμα για να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, όχι μόνο στα ελληνοτουρκικά αλλά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο έκανε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας το πράσινο φως με την NAVTEX 0977/20 για την διενέργεια σεισμικών ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου. 

Μια κίνηση η οποία εφόσον ολοκληρωθεί με την αποστολή του Oruc Reis στην περιοχή θα οδηγήσει σε σοβαρή κλιμάκωση καθώς η Αθήνα έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε ενέργεια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραβιάζει την ελληνική “κόκκινη” γραμμή και θα εμποδιστεί.

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ αντέδρασε αργά το βράδυ ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση διαβήματος στην Άγκυρα και παραστάσεων σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ενώ στην ανακοίνωση του επισημαίνει ότι:

«Η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube