REAL TIME |

Weather Icon

Τα ελληνικά drones… στρίμωξαν την τουρκική ακτοφυλακή

Τα ελληνικά drones… στρίμωξαν την τουρκική ακτοφυλακή

Η ανάπτυξη ενός ολόκληρου σμήνους από drones στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη ενεργοποίηση της τουρκικής ακτοφυλακής στην αποτροπή των προσφυγικών ροών.

Του Αλέξανδρου Κόντη
Χθες, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι τουρκικά σκάφη αναχαίτισαν πλοίο που μετέφερε 276 μετανάστες, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από την περιοχή της Σμύρνης με προορισμό τα ελληνικά νησιά. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τον τελευταίο μήνα, η τουρκική ακτοφυλακή έχει διεξάγει δεκάδες αντίστοιχες επιχειρήσεις αναχαίτισης των προσφυγικών ροών. Αιτία για την αλλαγή της συμπεριφοράς των τουρκικών Αρχών είναι οι πτήσεις των ελληνικών drones.

Σιωπηρά, μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο, το υπουργείο Άμυνας εγκατέστησε drones, τα οποία βρίσκονται πλέον σε ολόκληρο το ανατολικό Αιγαίο ακόμα και σε νησιά όπως η Παναγιά Οινουσών, το Αγαθονήσι και το Καστελόριζο. Εξοπλισμένα με κάμερες, τα drones μπορούν να εντοπίζουν τις βάρκες των προσφύγων σχεδόν από τη στιγμή που αυτές ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια.

Έτσι οι ελληνικές υπηρεσίες μπορούν να στέλνουν πολλαπλά αιτήματα στην τουρκική ακτοφυλακή, η οποία δεν μπορεί πλέον να τα αγνοήσει, καθώς τα αιτήματα αυτά κοινοποιούνται στην Frontex.

«Τις τελευταίες εβδομάδες φτάσαμε στο σημείο να στέλνουμε στην τουρκική ακτοφυλακή μέχρι και 8 αιτήματα για κάθε βάρκα. Πριν τα drones, εντοπίζαμε τις βάρκες την τελευταία στιγμή και δεν υπήρχε ο χρόνος αποστολής πολλαπλών αιτημάτων. Οι Τούρκοι πλέον δεν μπορούν να τα αγνοήσουν και έχουν ξεκινήσει εκ νέου να αποτρέπουν τις προσφυγικές λέμβους», αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί.

Υπενθυμίζεται ότι η αποτροπή των προσφυγικών ροών αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας, η οποία απορρέει από την Κοινή Δήλωση για το προσφυγικό που υπεγράφη μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών, το 2016. Ωστόσο, από το περασμένο καλοκαίρι, η τουρκική ακτοφυλακή αγνοούσε συστηματικά τα αιτήματα των ελληνικών σκαφών για αποτροπή των προσφυγικών λέμβων. Το γεγονός αυτό μάλιστα είχε επισημάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην μεταξύ τους συνάντηση στο Λονδίνο, τον Δεκέμβριο του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο, στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν μόλις 263 αφίξεις ενώ την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου μόλις 27 πρόσφυγες έφτασαν στη Λέσβο.

ΠΗΓΗ: real.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube