Weather Icon

Συρίγος για «παιχνίδι» Ερντογάν με την Αγία Σοφία: Ροκανίζει τον χρόνο μέχρι τις εκλογές

Συρίγος για «παιχνίδι» Ερντογάν με την Αγία Σοφία: Ροκανίζει τον χρόνο μέχρι τις εκλογές

Για προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κρατήσει στην επικαιρότητα το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, ροκανίζοντας τον χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές στην Τουρκία, κάνει λόγο ο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

«Η προσφυγή έγινε από δύο σωματεία, οργανώσεις, που αμφισβητούν κατά πόσο ο Κεμάλ Ατατούρκ υπέγραψε το διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο. Ισχυρίζονται, δηλαδή ότι είναι πλαστή η υπογραφή», τόνισε ο διεθνολόγος και πρόσθεσε: «Όταν έρχεται έπειτα από 90 χρόνια και κρίνει ότι είναι πλαστή η υπογραφή, αντιλαμβάνεσαι πόσο έωλο είναι αυτό το σύστημα».

«Ο Ερντογάν θα το τραβήξει σε βάθος χρόνου», εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ, κάτι που επιβεβαιώνει και η αναστολή της απόφασης από το τουρκικό ΣτΕ.

«Αν είναι θετική η απόφαση για τον Ερντογάν, δεν θα γίνει η Αγία Σοφία αυτομάτως τέμενος, θα πρέπει να υπάρξει πρώτα προεδρικό διάταγμα. Θα το κρατάει στην επικαιρότητα για μεγάλο διάστημα, δεν έχει άμεσα συμφέρον να το κάνει τώρα».

Όπως είπε, μάλιστα, το θέμα μπορούσε να λυθεί – αν ήθελε να το κάνει άμεσα ο Ερντογάν – με ένα προεδρικό διάταγμα, που θα ορίζει την Αγία Σοφία τέμενος για κάποιες ώρες την εβδομάδα και τις υπόλοιπες θα λειτουργεί ως μουσείο.

«Δεν θέλει να το λύσει με αυτό τον τρόπο. Προτιμά να το κρατά στην επικαιρότητα γιατί θεωρεί έτσι κρατά ζωντανό το εθνικιστικό και θρησκευτικό συναίσθημα των Τούρκων», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube