REAL TIME |

Weather Icon

Συνεργασία και συμμαχίες με όσα κράτη και λαούς έχει ανοικτά μέτωπα η Τουρκία

Συνεργασία και συμμαχίες με όσα κράτη και λαούς έχει ανοικτά μέτωπα η Τουρκία

Η ΤΟΥΡΚΙΑ θέτει ως κόκκινες γραμμές τις μαξιμαλιστικές της αξιώσεις, ενώ δεν επιτρέπει σε άλλες χώρες να έχουν τις δικές τους. Δεν θέλει προφανώς οι άλλες χώρες να προστατεύουν τα δικαιώματα και την κυριαρχία τους. Θέλει, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι της, διάλογο με την Ελλάδα. Τι εννοεί με αυτό; Εννοεί διάλογο με βάση τη δικής της ατζέντα. Δηλαδή, να συζητηθούν οι μαξιμαλιστικές παράλογες διεκδικήσεις.

Αυτή είναι και αυτή ήταν πάντα η κατοχική Τουρκία. Μια χώρα ταραξίας, που επιδιώκει να εφαρμόζει ένα διεθνές δίκαιο αλά καρτ. Ένα διεθνές δίκαιο ερντογανικής προέλευσης και λογικής, σύμφωνα με το οποίο όλα θεωρούνται… τουρκικά. Αυτή είναι η Τουρκία, αυτή ήταν πάντα. Όσα δε παρακολουθούμε, είναι αποτέλεσμα της ανοχής που επέδειξαν και δυστυχώς συνεχίζουν να επιδεικνύουν διεθνείς παίκτες. Όταν, βεβαίως, αυτοί οι διεθνείς παίκτες, η κατοχική Τουρκία, αλώνιζε στην κυπριακή ΑΟΖ, όλοι τους σχεδόν, τηρούσαν αποστάσεις, εξέδιδαν χλιαρές αμφίσημου περιεχομένου ανακοινώσεις. Πιο έντονες, ομολογουμένως, χωρίς να είναι όπως θα έπρεπε, καταγράφονται οι παρεμβάσεις των διαφόρων τρίτων στην ελληνοτουρκική κρίση, επειδή ορατή ήταν η ενδεχόμενη στρατιωτική σύρραξη. 

Η ΟΠΟΙΑ εκτόνωση της κρίσης, εάν και εφόσον υπάρξει θα είναι προσωρινή. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, δεν είναι μια δημοσιογραφική εκτίμηση. Προκύπτουν ευθέως από τα όσα καταγράφονται μέσα από τις καθημερινές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, ισχυρίσθηκε πως «η Μεσόγειος είναι η Γαλάζια Πατρίδα μας και η Γαλάζια Πατρίδα μας είναι η κόκκινη γραμμή μας. Αν κοιτάξετε στις κόκκινες γραμμές μας υπάρχει η Κύπρος».

Δυο ακόμη σημεία από τις δηλώσεις του θα πρέπει να σημειωθούν γιατί δείχνουν τις προθέσεις της Άγκυρας.

Πρώτο, εκτοξεύοντας απειλές δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για να περιοριστεί στην ηπειρωτική χώρα, η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για να κοπεί η αναπνοή της. Αν κάποιος προσπαθήσει να το κάνει αυτό θα κοπεί η δική του η ανάσα. Θα φτάσει σε σημείο να μην μπορεί εκείνος να πάρει ανάσα…».

Δεύτερο, ισχυρίστηκε ότι ένα μέρος του μουσουλμανικού πληθυσμού στην Ελλάδα και την Κύπρο εξουδετερώθηκε μέσω γενοκτονίας. 

ΕΠΕΙΔΗ πολλά αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες για αποκλιμάκωση θα πρέπει να κρατάμε εκ των πραγμάτων μικρό καλάθι. Κυρίως γιατί απέναντί μας δεν υπάρχει μια χώρα με την οποία μπορεί κανείς να συνεννοηθεί στη βάση των όσων ισχύουν στο διεθνές πεδίο. Να συνεννοηθούμε έχοντας υπόψη μόνο το διεθνές δίκαιο.

ΟΙ επόμενες ημέρες θα είναι αρκούντως σημαντικές και ενδεχομένως να κριθούν πολλά σε σχέση με το τι θα επακολουθήσει. Είμαστε της άποψης πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ακολουθούμε τα γεγονότα, πρωτίστως να μην συρόμαστε πίσω από διαμορφωμένες ήδη εξελίξεις.

Χρειάζονται πρωτοβουλίες, χωρίς με αυτό να εννοούμε πως δεν αναλαμβάνονται. Επιβάλλονται, όμως, περισσότερες και διευρυμένες προσεγγίζοντας δυνάμεις, που μπορούν να στηρίξουν τις προσπάθειές μας. Να διαμορφώσουμε ένα μέτωπο με όσους έχει ανοικτά μέτωπα η Τουρκία. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube