Weather Icon
Ιράν , Ρωσία , Συρία , Τουρκία 14 Ιουλίου 2020

Συνεννόηση Πούτιν, Ερντογάν και Ροχανί για ειρήνη στη Συρία

Συνεννόηση Πούτιν, Ερντογάν και Ροχανί για ειρήνη στη Συρία

Φωτ. REUTERS

MΟΣΧΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθυνόμενος στους προέδρους του Ιράν Χασάν Ροχανί και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψης που είχαν χθες οι τρεις ηγέτες, υπογράμμισε την ανάγκη του ειρηνικού διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στη Συρία και πρότεινε να συζητήσουν πρόσθετα μέτρα καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας. Κατά τη συνάντηση κορυφής των εγγυητριών χωρών της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι «ένας από τους κύριους στόχους της βιντεοδιάσκεψης είναι, αντί να αναλύσουμε την τρέχουσα κατάσταση σε αυτή τη χώρα, να συμφωνήσουμε σε όσα μπορούμε να κάνουμε επιπροσθέτως για να διασφαλίσουμε μια μακροπρόθεσμη εξομάλυνση στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διευκρίνισε ότι «πρωτίστως μιλάμε για τη συνέχιση της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας». «Πρέπει να σκεφθούμε ποια μέτρα επιπλέον χρειάζονται για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών ομάδων που συνεχίζουν τη δράση τους», πρόσθεσε ο Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος, ανταποκρινόμενος σε πρόταση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση κορυφής στην Τεχεράνη, δήλωσε πως είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε μια συνάντηση κορυφής της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στην Τεχεράνη, όταν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία θα αποτελέσουν τον καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη της σταθερότητας στη συριακή επικράτεια. «Θα καταβάλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στη γείτονα Συρία. Επειδή είμαστε εγγυήτριες χώρες της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, οι αποφάσεις μας και οι δράσεις μας θα έχουν θεμελιώδη σημασία και θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για τη σταθερότητα στη Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι «προτεραιότητες για την Τουρκία παραμένουν η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και η κατάπαυση του πυρός σε αυτή τη χώρα».

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της βιοντεοδιάσκεψης, την οποία μετέδωσε ζωντανά η ιρανική κρατική τηλεόραση, επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους της Συρίας υποδυόμενες τους μαχητές κατά της τρομοκρατίας. Ο πρόεδρος του Ιράν προσέθεσε ότι «η μη νόμιμη παρουσία των κατοχικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο έδαφος της Συρίας είναι παράγων αστάθειας για τη χώρα αυτή και για όλη την περιοχή».

Τήρηση των συμβολαίων

Σε μια άλλη εξέλιξη, αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από την παραγωγή καίριων εξαρτημάτων των μαχητικών F-35 στην Τουρκία μέχρι και το 2022. Αν και η Αγκυρα έχει αποκλειστεί από την αγορά των αεροσκαφών μετά την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ Μάικ Αντριους είπε ότι η απόφαση ελήφθη στα τέλη του 2019 για να τηρηθούν υπάρχοντες όροι συμβολαίου και να παραδοθούν εξαρτήματα τα οποία είχαν ήδη προβλεφθεί. Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να αποφευχθούν «ακριβοί, παραλυτικοί και περιττοί τερματισμοί συμβολαίων». Δέκα τουρκικές επιχειρήσεις έχουν αναλάβει να κατασκευάσουν ανταλλακτικά αξίας 12 δισ. δολαρίων για τα F-35, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής ατράκτου από την τουρκική βιομηχανία αεροναυπηγικής.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube