Weather Icon
Τουρκία 29 Ιουλίου 2020

Συνεχίζει η κατρακύλα της λίρας της “υπερδύναμης γιαλαντζί” Τουρκίας…

Συνεχίζει η κατρακύλα της λίρας της “υπερδύναμης γιαλαντζί” Τουρκίας…

Η τουρκική λίρα μέσα σε μία μέρα υποτιμήθηκε κατά 2,5-3%, ενώ σε μια εβδομάδα υποτιμήθηκε κατά 5% και σε ένα μήνα κατά 8%. Σύμφωνα με το Bloomberg, τη Δευτέρα οι τουρκικές τράπεζες πούλησαν τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια για να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα, ενώ την Τρίτη προχώρησαν σε πωλήσεις 1,5 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μαζικές εκροές και τη ζήτηση για ξένο νόμισμα, καθώς αυξάνεται το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Το πρακτορείο επικαλείται τρεις διαφορετικές πηγές για τις πληροφορίες του. Αν και οι τράπεζες δεν κάνουν ανακοινώσεις για τις δραστηριότητες τους στις ξένες αγορές συναλλάγματος, traders αναφέρουν ότι τέτοιες παρεμβάσεις έχουν κρατήσει το τουρκικό νόμισμα σε ένα στενό εύρος για πάνω από ένα μήνα, προσθέτει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τον τελευταίο χρόνο έχουν εγκαταλείψει τα ομόλογα σε τουρκική λίρα κεφάλαια άνω των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η Τουρκία έφτασε την Τρίτη να είναι αντιμέτωπη με μια νομισματική κρίση «καθώς η αξία της λίρας έπεσε και η κεντρική τράπεζα της χώρα φάνηκε να ξεμένει από “πυρομαχικά” για να σταματήσει την πτώση της προς ιστορικά χαμηλά». Παρόμοια -αν και ελαφρώς πιο διαχειρίσιμη- είναι η κατάσταση και έναντι του δολαρίου.

Κατά τους Financial Times η καταβύθιση της τουρκικής λίρας δείχνει πως παρά τις επιθετικές προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν και της Κεντρικής Τράπεζας να υποστηρίξουν την λίρα έναντι του δολαρίου, το τουρκικό νόμισμα παραμένει υπό πίεση.

www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube