Weather Icon
Τουρκία 8 Ιουλίου 2020

Συνεχίζεται η έρευνα για τον ύποπτο θάνατο της οικιακής βοηθού, Ναντίρα Καντίροβα, μέσα στο σπίτι βουλευτή του Ερντογάν

Συνεχίζεται η έρευνα για τον ύποπτο θάνατο της οικιακής βοηθού, Ναντίρα Καντίροβα, μέσα στο σπίτι βουλευτή του Ερντογάν

Ο βουλευτής Σιρίν Ουνάλ και η Ναντίρα Καντίροβα, που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι του βουλευτή

Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας είχε στο παρελθόν αποφασίσει να μην ασκήσει ποινική δίωξη σε ενεργό βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος (AKP) για τον ύποπτο θάνατο της Ναντίρα Καντίροβα, υπήκοο Ουζμπεκιστάν, η οποία εργαζόταν ως οικιακός βοηθός στο σπίτι αυτού.

Στην επερώτηση του Σεζγκίν Τανρικουλού, βουλευτή Κωνσταντινούπολης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP)  σχετικά με το θάνατο της Ναντίρα Καντίροβα έδωσε απάντηση η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας.

Η 23χρονη Καντίροβα από το Ουζμπεκιστάν βρέθηκε νεκρή στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 στο σπίτι του Σιρίν Ουνάλ, βουλευτή του κυβερνώντος  κόμματος (AKP). Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η άτυχη γυναίκα αυτοκτόνησε με το όπλο του Ουνάλ. Η εισαγγελία κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι υπήρχε έλλειψη στοιχείων. Επομένως, το θέμα δεν πήρε τη δικαστική οδό, η έρευνα σταμάτησε και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο στις 5 Μαρτίου.

Απάντηση στην επερώτηση με καθυστέρηση… 9 μηνών!

Η επερώτηση του βουλευτή του CHP, Τανρικουλού, που απευθυνόταν προς  τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 2019. Η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας απάντησε εξ ονόματος του αντιπροέδρου εννέα μήνες αργότερα.

Σε αντίθεση με την απόφαση για τη μη άσκηση ποινικής δίωξης που εκδόθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Άγκυρας στις 2 Μαρτίου 2020, η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας ανέφερε ότι η έρευνα για το θάνατο της Καντίροβα συνεχίζεται: «Οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους με σκοπό την καθιέρωση και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, μέσω της εξουσίας που τους έχει δοθεί από τον νόμο και τηρούν τις αρχές του κράτους δικαίου. Τα καθήκοντα αυτά εκπληρώνονται εις γνώση και σύμφωνα με τις οδηγίες των δικαστικών αρχών. Όσον αφορά το περιστατικό που αναφέρεται στην επερώτηση, η έρευνα που βρίσκεται στο αρχείο αριθ. 2019/148242 συνεχίζεται».

Πρόσφατα, η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας εξέδωσε απόφαση για τη μη άσκηση ποινικής δίωξης στις 2 Μαρτίου 2020. Η ένσταση κατά της απόφασης αυτής απορρίφθηκε επίσης στις 8 Μαΐου.

Τί ακριβώς συνέβη;

Η 23χρονη Ναντίρα Καντίροβα από το Ουζμπεκιστάν εργαζόταν ως οικιακή βοηθός και φρόντιζε την άρρωστη γυναίκα του Σιρίν Ουνάλ, βουλευτή της Κωνσταντινούπολης του κυβερνώντος κόμματος (AKP).

Η Καντίροβα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι του Ουνάλ στις 23 Σεπτεμβρίου 2019.
Λέγεται ότι αυτοκτόνησε με το όπλο του βουλευτή.  Ο οδηγός του Ουνάλ παρακολούθησε τις διαδικασίες νεκροψίας οι οποίες ολοκληρώθηκαν σε διάστημα λίγων ημερών ενώ συνήθως διαρκούν περισσότερο. Μετά τις σύντομες διαδικασίες, η εκλειπούσα  στάλθηκε στο Ουζμπεκιστάν όπου και έγινε η ταφή της.

Ο θάνατος της Καντίροβα θεωρήθηκε ύποπτος και ενώ οι γυναίκες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ρωτούσαν τί συνέβη με τη Ναντίρα, οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) και του Κόμματος της Ευημερίας (SP) έφεραν το ζήτημα στην κοινοβουλευτική ατζέντα.

Τον Μάρτιο του 2020, η εισαγγελία εξέδωσε απόφαση για μη άσκηση ποινικής δίωξης.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: http://bianet.org/english/women/226956-investigation-into-suspicious-death-of-nadira-kadirova-is-still-ongoing

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube