REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 25 Ιουλίου 2020

Στην Τουρκία του Ερντογάν «έχει γίνει έγκλημα το να μιλάμε για τον Ατατούρκ»

Στην Τουρκία του Ερντογάν «έχει γίνει έγκλημα το να μιλάμε για τον Ατατούρκ»

Οι Τουρκικές αρχές έκλεισαν το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όπως επίσης και άλλα μνημεία που τον τιμούν απαγορεύοντας σε μη κυβερνητικές οργανώσεις να γιορτάσουν την 97η επέτειο της συνθήκης της Λωζάνης, η οποία καθιέρωσε το σύγχρονο κράτος της Τουρκίας.

Οι απαγορεύσεις στις εκδηλώσεις που γιορτάζουν την επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης, δεν είναι τυχαίες. Ήρθαν μαζί με την πρώτη ημέρα εκδηλώσεων της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας, ως μουσουλμανικό τέμενος.

Στις 10 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενάντια στο διάταγμα Ατατούρκ, διέταξε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Εκπρόσωποι από την οργάνωση Kemalist Thought Association (ADD), όπως επίσης, και από την  Ένωση για την Υποστήριξη της Σύγχρονης Ζώης (ÇYDD), καθώς και εκπρόσωποι από άλλες οργανώσεις πραγματοποίησαν την Παρασκευή, επίσκεψη στο Anıtkabir – ο οποίος είναι ο τόπο ανάπαυσης του Ατατούρκ –  και προς μεγάλη τους έκπληξη, είδαν τον τόπο αποκλεισμένο από δυνάμεις της αστυνομίας υπό την πρόφαση πως απολυμαίνεται εξαιτίας της επιδημία του Covid-19.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος του προέδρου ADD, Hüseyin Emre Altınışık, ανέφερε πως στην Τουρκία «έχει γίνει έγκλημα το να μιλάει κανείς για τον Ατατούρκ, τη δημοκρατία, και τη Λωζάνη, ως υπερασπιστή των θεμελίων της δημοκρατικής Τουρκίας.»

Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Μέχρι να μας επιτραπεί, θα περιμένουμε εδώ και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Τη μέρα που η Αγία Σοφία λειτουργεί, το Anıtkabir απαγορεύεται.»

Η συγκεκριμένη κατάσταση προκάλεσε την οργή μεγάλης μερίδας της τουρκικής κοινής γνώμης, οι οποίοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα κατά του καθεστώτος Ερντογάν. Ένας χρήστης στο Twitter γιατί το κύριο κόμμα αντιπολίτευσης το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της Τουρκίας δεν σχολίασε το θέμα.

Ο Ερντογάν ως ηγέτης των Ισλαμιστών

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της θητείας του ως αρχηγού κράτους της Τουρκίας, ο Ερντογάν, και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έχουν συστηματικά απομακρυνθεί από τις κοσμικές ιδρυτικές αρχές της Τουρκίας ακολουθώντας μια περισσότερο ισλαμιστική ατζέντα.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος – μια μακροχρόνια απαίτηση των ισλαμιστών της Τουρκίας – είναι επίσης άλλο ένα βήμα προς τον δια βίου πολιτικό στόχο του Ερντογάν.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Altınışık, δήλωσε πως η μη-κυβερνητικές οργανώσεις είχαν σκοπό να αποτιμήσουν φόρο τιμής σε 81 επαρχίες στην Τουρκία, αλλά επαρχιακές και διοικητικές δομές τους ειδοποίησαν πως οι συγκεκριμένες τελετές απαγορεύονται.

Ωστόσο, οι διοικητικές δομές της Τουρκίας φρόντισαν να μη δώσουν κάποια γραπτή ανακοίνωση, παρά μόνο τηλεφωνικές.

Ο Altınışık συνέχισε: «Οι οργανώσεις μας ήθελαν να μάθουν τη λογική πίσω από τις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης, όμως, το μόνο που μας έδωσαν ήταν προφορικές συστάσεις μέσω τηλεφώνου. Όλες οι οργανώσεις μας είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων στους αρμόδιους οργανισμούς, δέκα μέρες νωρίτερα.»

Η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφηκε το 1923, για να διευθετήσει επίσημα τη σύγκρουση που ακολούθησε του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και των δυνάμεων της Αντάντ. Η ειρηνευτική συμφωνία καθιέρωσα τα σύνορα και το σύγχρονο κράτος της Τουρκίας.

Πηγή: Ahval

OnAlert

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube