Weather Icon

Στην Κύπρο το γεωτρύπανο Tungsten Explorer – Οι σκέψεις Total-Eni

Στην Κύπρο το γεωτρύπανο Tungsten Explorer – Οι σκέψεις Total-Eni
Έφτασε χθες από τον Λίβανο και στάθμευσε στο αγκυροβόλιο του λιμανιού Λάρνακας, το γεωτρύπανο Tungsten Explorer, το οποίο θα πραγματοποιούσε τον περασμένο Απρίλιο την πρώτη από σειρά -μέχρι και έξι- γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό των Total-Eni, οι οποίες και αναβλήθηκαν για το 2021.

 

Το γεωτρύπανο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», επρόκειτο να αναχωρήσει από τον Λίβανο απευθείας για το Τρινιντάντ για πραγματοποίηση γεώτρησης, μετά την αναβολή των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές μεταξύ των Total-Eni και της ιδιοκτήτριας εταιρείας του γεωτρύπανου, ώστε αυτό να μείνει για μερικούς μήνες στην Κύπρο και να ξεκινήσει τις ανακληθείσες γεωτρήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021.

 

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία δεν είναι αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο, αφού η παραμονή του Tungsten Explorer θα της εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια που κοστίζει η μετακίνηση του γεωτρύπανου από τη Μεσόγειο στο Τρινιντάντ. Ζητήθηκε χρόνος ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί άλλο γεωτρύπανο της ίδιας εταιρείας με τεχνικές προδιαγραφές όπως αυτές του Tungsten Explorer να πραγματοποιήσει τη γεώτρηση στο Τρινιντάντ.
Παράλληλα, η παραμονή και χρήση του Tungsten Explorer για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σημαίνει εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος και για τις Total-Eni, αφού δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις του σχεδιασμού των γεωτρήσεων που θα απαιτούνταν αν αυτές γίνονταν από άλλο γεωτρύπανο.
Έτσι, είτε προσωρινά, είτε για μερικούς μήνες, το γεωτρύπανο Tungsten Explorer θα παραμείνει στο αγκυροβόλιο Λάρνακας.

 

Στο μεταξύ, τίθεται την ερχόμενη Πέμπτη 9 Ιουλίου, ο θεμέλιος λίθος του Τερματικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό, που θα ανοίξει τον δρόμο για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Τον θεμέλιο λίθο αυτού που έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο στρατηγικό ενεργειακό έργο για την Κυπριακή Δημοκρατία, θα τοποθετήσει σε ειδική τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών και να επιφέρει μείωση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, προς όφελος της οικονομίας και του Κύπριου καταναλωτή.
  Πέτρος Θεοχαρίδης 
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube