Weather Icon

Στη Λιβύη, ο Ερντογάν χτυπήθηκε στον καρπό. θα ακολουθήσουν και άλλα χτυπήματα;

Στη Λιβύη, ο Ερντογάν χτυπήθηκε στον καρπό. θα ακολουθήσουν και άλλα χτυπήματα;

Τυνησιακός χάρτης που δείχνει τη τοποθεσία της βάσης αλ Ουατίγια πριν τη κατάληψη της από τους Τούρκους

Alaeddin Saleh*, Observateur continental
.
Μια σειρά επιτυχιών για την υποστηριζόμενη από τη Τουρκία κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) στη Λιβύη έληξε στις 4 Ιουλίου όταν η αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια  που καταλήφθηκε πρόσφατα από τις φιλο-GNA δυνάμεις υπέστη μυστηριώδη βομβαρδισμό.
.
Οι ένοπλες ομάδες πιστές στη GNA εισήλθαν στην αλ-Ουατίγια πριν από λίγες εβδομάδες μετά από μια γρήγορη επίθεση που διευκολύνθηκε από τα τουρκικά UAV Bayraktar TB2. Δεν πάει πολύς καιρός που μαχητές των φιλο-GNA δυνάμεων έπαιρναν selfies με τα συστήματα αεροπορικής άμυνας Pantsir που είχε εγκαταλείψει ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA). Αντί των ρωσικών συστημάτων Pantsirs, αναπτύχθηκαν τα τουρκικά συστήματα MIM 23 HAWK στη βάση.
.
Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες από την αλ-Ουατίγια δείχνουν  ξεκάθαρα ότι τα ίδια συστήματα βλάφτηκαν ή καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν μεγάλο πλήγμα για το κύρος της Άγκυρας, ειδικά επειδή η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χούλουσι Ακάρ.
.
Ο Abdel-Malik Al-Medeni, εκπρόσωπος της Επιχείρησης Ηφαίστειο της Οργής που διεξάγεται από μονάδες της GNA,  δήλωσε ότι  εικάζεται ότι οι επιδρομές ήταν έργο από Mirage 2000-9 που αναπτύχθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στον Sidi al-Barrani στην Αίγυπτο. Τα ΗΑΕ δεν σχολίασαν.
.
Πραγματικά, το συμβάν δεν αποτελεί έκπληξη. Η επιθετική πολιτική του Ρετζέπ Ερντογάν στη Λιβύη απασχολεί εδώ και καιρό αρκετές περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, οι οποίες μπορεί να έκριναν ότι είχε έρθει ο καιρός να χαστουκίσουν τον Τούρκο πρόεδρο.
.
Πρώτον, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του πλησιέστερου γείτονα της Λιβύης, της Αιγύπτου. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσσι έχει ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Λιβύη. Δεύτερον, η τουρκική επέμβαση στη Λιβύη δεν εγκρίνεται από τα ΗΑΕ, έναν από τους συμμάχους της Αιγύπτου. Τρίτον, η Γαλλία πάντα επέκρινε τη λιβυκή πολιτική του Ερντογάν. Βέβαια, το Παρίσι, το Αμπού Ντάμπι και το Κάιρο υποστηρίζουν τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ..
Η  πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση μέχρι σήμερα για τη πιθανή ταυτότητα των υπευθύνων της επίθεση πραγματοποιήθηκε από τον ανεξάρτητο ερευνητή Akram Kharief. Ο αναλυτής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή της Ρωσίας είναι η λιγότερο πιθανή, καθώς η Ρωσία δεν διαθέτει τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα στη Λιβύη και είναι επιφυλακτική για καταστροφή των σχέσεων της με την Τουρκία. Περαιτέρω, η Λιβύη βρίσκεται πέρα ​​από τη δυνατότητα των ρωσικών διαστημικών πληροφοριών και συστημάτων στόχευσης Ο ερευνητής υποστηρίζει ότι η επιχείρηση πιθανότατα πραγματοποιήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη των Εμιράτων από αιγυπτιακό έδαφος με την υποστήριξη πληροφοριών που παρείχε η Γαλλία. Εάν αποδεχτούμε αυτό το συμπέρασμα, η επίθεση πρέπει να θεωρηθεί «κόκκινη γραμμή» για τις τουρκικές αρχές.
.
Η Τουρκία και η GNA δεν έχουν αποκαλύψει την έκταση των απωλειών που υπέστησαν στην επίθεση, αλλά αυτό δεν έχει πολύ σημασία. Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι το σήμα που έστειλε η επίθεση η οποία επανέφερε στην πραγματικότητα τα φιλόδοξα σχέδια της Άγκυρας να καταλάβουν το λιμάνι της Σύρτης και την αεροπορική βάση της Al-Joufra.
.
Το μέλλον της σύγκρουσης στη Λιβύη εξαρτάται από τώρα και στο εξής από την ικανότητα των τουρκικών αρχών να αποκρυπτογραφήσουν αυτό το μήνυμα.
.
Alaeddin Saleh, είναι Λίβυος δημοσιογράφος με μακρά επαγγελματική εμπειρία στη μελέτη και την δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων στη Λιβύη και στη περιοχή. 
.
Το ιστολόγιο Continental Observer έχει διατηρήσει ατόφια ολόκληρο το κείμενο που έστειλε ο Alaeddin Saleh
.
http://www.observateurcontinental.fr/?module=articles&action=view&id=1760
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube