Weather Icon

Στη Λιβύη, ο Ερντογάν χτυπήθηκε στον καρπό. θα ακολουθήσουν και άλλα χτυπήματα;

Στη Λιβύη, ο Ερντογάν χτυπήθηκε στον καρπό. θα ακολουθήσουν και άλλα χτυπήματα;

Τυνησιακός χάρτης που δείχνει τη τοποθεσία της βάσης αλ Ουατίγια πριν τη κατάληψη της από τους Τούρκους

Alaeddin Saleh*, Observateur continental
.
Μια σειρά επιτυχιών για την υποστηριζόμενη από τη Τουρκία κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) στη Λιβύη έληξε στις 4 Ιουλίου όταν η αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια  που καταλήφθηκε πρόσφατα από τις φιλο-GNA δυνάμεις υπέστη μυστηριώδη βομβαρδισμό.
.
Οι ένοπλες ομάδες πιστές στη GNA εισήλθαν στην αλ-Ουατίγια πριν από λίγες εβδομάδες μετά από μια γρήγορη επίθεση που διευκολύνθηκε από τα τουρκικά UAV Bayraktar TB2. Δεν πάει πολύς καιρός που μαχητές των φιλο-GNA δυνάμεων έπαιρναν selfies με τα συστήματα αεροπορικής άμυνας Pantsir που είχε εγκαταλείψει ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA). Αντί των ρωσικών συστημάτων Pantsirs, αναπτύχθηκαν τα τουρκικά συστήματα MIM 23 HAWK στη βάση.
.
Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες από την αλ-Ουατίγια δείχνουν  ξεκάθαρα ότι τα ίδια συστήματα βλάφτηκαν ή καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν μεγάλο πλήγμα για το κύρος της Άγκυρας, ειδικά επειδή η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χούλουσι Ακάρ.
.
Ο Abdel-Malik Al-Medeni, εκπρόσωπος της Επιχείρησης Ηφαίστειο της Οργής που διεξάγεται από μονάδες της GNA,  δήλωσε ότι  εικάζεται ότι οι επιδρομές ήταν έργο από Mirage 2000-9 που αναπτύχθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στον Sidi al-Barrani στην Αίγυπτο. Τα ΗΑΕ δεν σχολίασαν.
.
Πραγματικά, το συμβάν δεν αποτελεί έκπληξη. Η επιθετική πολιτική του Ρετζέπ Ερντογάν στη Λιβύη απασχολεί εδώ και καιρό αρκετές περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, οι οποίες μπορεί να έκριναν ότι είχε έρθει ο καιρός να χαστουκίσουν τον Τούρκο πρόεδρο.
.
Πρώτον, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του πλησιέστερου γείτονα της Λιβύης, της Αιγύπτου. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσσι έχει ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Λιβύη. Δεύτερον, η τουρκική επέμβαση στη Λιβύη δεν εγκρίνεται από τα ΗΑΕ, έναν από τους συμμάχους της Αιγύπτου. Τρίτον, η Γαλλία πάντα επέκρινε τη λιβυκή πολιτική του Ερντογάν. Βέβαια, το Παρίσι, το Αμπού Ντάμπι και το Κάιρο υποστηρίζουν τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ..
Η  πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση μέχρι σήμερα για τη πιθανή ταυτότητα των υπευθύνων της επίθεση πραγματοποιήθηκε από τον ανεξάρτητο ερευνητή Akram Kharief. Ο αναλυτής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή της Ρωσίας είναι η λιγότερο πιθανή, καθώς η Ρωσία δεν διαθέτει τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα στη Λιβύη και είναι επιφυλακτική για καταστροφή των σχέσεων της με την Τουρκία. Περαιτέρω, η Λιβύη βρίσκεται πέρα ​​από τη δυνατότητα των ρωσικών διαστημικών πληροφοριών και συστημάτων στόχευσης Ο ερευνητής υποστηρίζει ότι η επιχείρηση πιθανότατα πραγματοποιήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη των Εμιράτων από αιγυπτιακό έδαφος με την υποστήριξη πληροφοριών που παρείχε η Γαλλία. Εάν αποδεχτούμε αυτό το συμπέρασμα, η επίθεση πρέπει να θεωρηθεί «κόκκινη γραμμή» για τις τουρκικές αρχές.
.
Η Τουρκία και η GNA δεν έχουν αποκαλύψει την έκταση των απωλειών που υπέστησαν στην επίθεση, αλλά αυτό δεν έχει πολύ σημασία. Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι το σήμα που έστειλε η επίθεση η οποία επανέφερε στην πραγματικότητα τα φιλόδοξα σχέδια της Άγκυρας να καταλάβουν το λιμάνι της Σύρτης και την αεροπορική βάση της Al-Joufra.
.
Το μέλλον της σύγκρουσης στη Λιβύη εξαρτάται από τώρα και στο εξής από την ικανότητα των τουρκικών αρχών να αποκρυπτογραφήσουν αυτό το μήνυμα.
.
Alaeddin Saleh, είναι Λίβυος δημοσιογράφος με μακρά επαγγελματική εμπειρία στη μελέτη και την δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων στη Λιβύη και στη περιοχή. 
.
Το ιστολόγιο Continental Observer έχει διατηρήσει ατόφια ολόκληρο το κείμενο που έστειλε ο Alaeddin Saleh
.
http://www.observateurcontinental.fr/?module=articles&action=view&id=1760
.

σχετικά άρθρα