Weather Icon
Γαλλία , Γερμανία , Τουρκία 25 Ιουλίου 2020

Σκληρή γραμμή από Γαλλία, συμβιβασμός από Γερμανία

Σκληρή γραμμή από Γαλλία, συμβιβασμός από Γερμανία

Η Γαλλία επιλέγει να ακολουθήσει σκληρή γραμμή έναντι της Τουρκίας γεγονός που απορρέει από τα ανοικτά μέτωπα που έχουν ανοίξει μεταξύ των δύο χωρών σ’ ό,τι την έκταση της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος αποτελεί σήμερα το μικρότερο σε εμβέλεια πρόβλημα που έχει η Γαλλία στις σχέσεις της με την Τουρκία. Τα ισχυρότερα μέτωπα αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν αρχικώς η Συρία και τους τελευταίους μήνες η Λιβύη.

Η αντιπαράθεση της Γαλλίας με την Τουρκία είναι πολύ πιο έντονη στη Λιβύη λόγω των πετρελαϊκών συμφερόντων που παίζονται στη χώρα. Και η Γαλλία φαίνεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει στην Τουρκία να πετύχει τους στόχους της και να βάλει χέρι στις λιβυκές πετρελαϊκές καταστάσεις. 

Το γεγονός ότι η Γαλλία επιλέγει να ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή έναντι της Τουρκίας φαίνεται να βολεύει τη Λευκωσία καθώς δημιουργούνται ευνοϊκότερες γι’ αυτή συνθήκες στις προσπάθειες που καταβάλλει για να πετύχει τη λήψη μέτρων κατά της Άγκυρας για τις έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, η Γερμανία κινείται πάνω σε μια διαφορετική στρατηγική έναντι της Τουρκίας. Θέλει να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση με την Άγκυρα και ακολουθεί πολιτική συμβιβασμού. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το Βερολίνο δεν θέλει να δώσει ερείσματα στον Ερντογάν για να προκαλέσει νέα προβλήματα στο εσωτερικό της Γερμανίας, μέσω του ισχυρού τουρκικού στοιχεία που ζει στο γερμανικό έδαφος. 

Παράλληλα χρησιμοποιώντας το ρόλο της ως προεδρεύουσα χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναζητεί διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία προκειμένου να αποπυροδοτήσει την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται αισιόδοξη ότι έχουν η κατάσταση στο Αιγαίο τείνει προς αποκλιμάκωση, επικαλούμενη και διαβεβαιώσεις του ίδιου του Ερντογάν. 

Κρατά κλειστά χαρτιά 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του επέστρεψαν απόλυτα ικανοπιοημένα από το ταξίδι-αστραπή στο Παρίσι και από τα όσα άκουσαν διά στόματος Εμανουέλ Μακρόν. Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για συγκεκριμένες αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη οι οποίες θα μετουσιωθούν σε πράξεις το αμέσως επόμενο διάστημα με στόχο την αποτροπή της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδειξε μάλιστα προς την κατεύθυνση του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας λέγοντας ότι οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν κατά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Κύπρου-Γαλλίας η οποία προηγήθηκε της συνάντησης των Προέδρων. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στις αποφάσεις, ωστόσο πέραν αυτού περιέγραψε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο του Εμανουέλ Μακρόν στις εξελίξεις, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα δούμε αυτές τις αποφάσεις να εκδηλώνονται το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Υπάρχει κοινή ανάγνωση των όσων συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο με τη Γαλλία και όχι μόνο αλλά ειδικότερα με τη Γαλλία σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο ο οποίος σε καμία απολύτως περίπτωση δεν είναι ικανοποιητικός. Παρόλο που η περιοχή είναι ιδιαίτερης σημασίας γειτνιάζει με την ΕΕ με κράτη μέλη της ΕΕ υπάρχει αυτό το κενό το οποίο επιχειρεί να  αξιοποιήσει με όλες αυτές τις ενέργειες που βλέπουμε είτε στην Κύπρο είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλες περιοχές η Τουρκία. Εκείνο που συμφωνήθηκε είναι η ανάγκη να υπάρξει αυτός ο πρωταγωνιστικός ρόλος. Η Γαλλία, ο κ. Μακρόν εργάζεται συγκεκριμένα προς αυτή την κατεύθυνση και σχετικό με το γεγονός είναι ότι αποφάσισε να καλέσει σύνοδο αρχηγών–κρατών των μεσογειακών μελών της ΕΕ στο τέλος του Αυγούστου στο Παρίσι με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης αυτή τη διάσταση και η δεύτερη πτυχή η ανάγκη όπως η ΕΕ χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει ώστε να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι σε εξέλιξη υπάρχουν πρωτοβουλίες τόσο από την Προεδρεύουσα Γερμανία, όσο και από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ ώστε η Τουρκία να μην προχωρήσει σε ερευνητικές δραστηριότητες στη συγκεκριμένη περιοχή.

Περιμένουν την ενημέρωση 

Τη σύνοδο του Συμβουλίου Αρχηγών περιμένουν οι πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να ενημερωθούν για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή και κυρίως για τις ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο. Επίσης αναμένουν να ενημερωθούν για το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γαλλία. 

Το ΑΚΕΛ σημειώνει πως «οι δηλώσεις αλληλεγγύης προς την Κύπρο θα αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο μέσα από μια πολιτική που -αξιοποιώντας ανάμεσα σε άλλα και το εργαλείο των κυρώσεων- θα ανοίξει τον δρόμο για δίκαιη και ορθή επίλυση των προβλημάτων που προκαλεί η Τουρκία στις σχέσεις της με την Ευρώπη».

Το ΔΗΚΟ καλεί την πολιτική ηγεσία σε εγρήγορση και την Κυβέρνηση «η οποία έχει και την ευθύνη για πρωτοβουλίες οικοδόμησης κλίματος ενότητας και συλλογικότητας, να αξιοποιήσει τις προτάσεις και τις εισηγήσεις που καταθέτει εδώ και 3 χρόνια με στόχο τη συνολική και συλλογική εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής».

Μπορέλ – Τσαβούσογλου συμφώνησαν για αποκλιμάκωση

Στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και σε νέα συνάντηση πριν από το Gymnich στα τέλη Αυγούστου συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Συγκεκριμένα με ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι «σε συνέχεια της συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) για την Τουρκία και την περαιτέρω αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο συνομίλησα με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου και συμφωνήσαμε σχετικά με την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση και να συναντηθούμε πριν από το άτυπο Συμβούλιο Gymnich. Συμφωνήσαμε επίσης να συνεργαστούμε για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου».

Νωρίτερα, ο Ζοζέφ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αλ Σεράι με αντικείμενο την αποκλιμάκωση γύρω από το Sirte – Jufra, τη συμφωνία για αξιόπιστη κατάπαυση του πυρός και την επείγουσα επανάληψη της παραγωγής πετρελαίου που παραμένουν «κοινές προτεραιότητες». Όπως σημείωσε, «πρέπει να εργαστούμε από κοινού στη διαδικασία του Βερολίνου για να τερματίσουμε τις συγκρούσεις με πραγματική δέσμευση από όλες τις πλευρές για να σώσουμε την ενότητα της Λιβύης».

Ενοχλημένη η Τουρκία επιτίθεται κατά του Εμανουέλ Μακρόν

Η διπλωματία της Τουρκίας χαρακτήρισε «άκυρες» τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατηγόρησε την Άγκυρα ότι παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου με τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μακρόν έκανε τις δηλώσεις που απορρίπτει η Τουρκία υποδεχόμενος χθες Πέμπτη στο Παρίσι τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη.

«Θέλω για μία ακόμη φορά να επαναλάβω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά και προς την Ελλάδα, μπροστά στην παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας τους από την Τουρκία», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, η δήλωση του οποίου μεταφορτώθηκε –και στα ελληνικά– στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της Ένωσής μας να παραβιάζεται ή να απειλείται. Όσοι συμβάλλουν σε αυτό, πρέπει να υφίστανται κυρώσεις», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Οι δηλώσεις του Μακρόν είναι «άκυρες» και η απειλή επιβολής κυρώσεων από πλευράς του προέδρου της Γαλλίας «δεν θα οδηγήσει σε τίποτε», αντέτεινε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Αξόι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής διπλωματίας, η Άγκυρα δρα στην ανατολική Μεσόγειο συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο.

Γαλλία και Τουρκία είναι στη θεωρία σύμμαχες χώρες, μέλη του NATO, αλλά οι σχέσεις τους έχουν μπει σε τροχιά επιδείνωσης το τελευταίο διάστημα, ιδίως εξαιτίας των διαφωνιών τους όσον αφορά την κρίση στη Λιβύη και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επιδόθηκε χθες σε σφοδρή κριτική της πολιτικής της Γαλλίας στην περιοχή. «Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να τηρεί αλαζονική στάση και να ασκήσει πιο λογική πολιτική» Το Παρίσι θα όφειλε «να πάψει να υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία και όσους νομίζουν ότι ‘εγώ είμαι το μόνο αφεντικό εδώ’ στην ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε ο Αξόι.

Νωρίτερα χθες ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης κέντρου μελετών στις Βρυξέλλες ότι «η χρήση της γλώσσας των απειλών περί κυρώσεων δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή (…) και δεν θα έχει καμία επίπτωση» στην «αποφασιστικότητα» της Τουρκίας να προωθήσει αυτά που αποκάλεσε «τα εθνικά συμφέροντά της».

Η Άγκυρα υποστηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά στη Λιβύη στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (KEE), επικεφαλής της οποίας είναι ο Φάγεζ ας Σάρατζ και έδρα της οποίας είναι η Τρίπολη, στο δυτικό τμήμα της χώρας. Η Τουρκία ανέπτυξε στρατεύματα και υλικό στη χώρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης, το ανατολικό και το νότιο τμήμα της, ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Η Γαλλία έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι υποστηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ, όπως την κατηγορεί η Τουρκία.

www.philenews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube