Weather Icon
Ιράν , Κίνα 14 Ιουλίου 2020

Προσχέδιο μακρόπνοης και πολυεπίπεδης συνεργασίας Ιράν-Κίνας

Προσχέδιο μακρόπνοης και πολυεπίπεδης συνεργασίας Ιράν-Κίνας

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπινγκ (αριστερά) με τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Τεχεράνη το 2016. (Φωτ.: Reuters)

Ιράν και Κίνα έχουν σιωπηρά ετοιμάσει εκτεταμένη συνεργασία σε επίπεδα οικονομίας και ασφάλειας, που θα επιτρέψει κινεζικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε τομείς όπως η ενέργεια και θα πλήξει τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να απομονώσει την Τεχεράνη εξαιτίας των πυρηνικών και στρατιωτικών φιλοδοξιών της.

Η συνεργασία, που προτείνεται σε προσχέδιο συμφωνίας 18 σελίδων και είναι στη διάθεση των Τάιμς της Νέας Υόρκης, θα επεκτείνει σημαντικά την κινεζική παρουσία στον τραπεζικό τομέα, στις τηλεπικοινωνίες, τα λιμάνια, τους σιδηροδρόμους και πολλά ακόμη έργα στο Ιράν.

Σε αντάλλαγμα η Κίνα θα εξασφαλίσει σταθερή ροή ιρανικού πετρελαίου για τα επόμενα 25 χρόνια, και μάλιστα με σημαντική έκπτωση σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο και με ειδικό της αγοράς πετρελαίου.

Το προσχέδιο περιγράφει επίσης την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, προσφέροντας δυνητικά στην Κίνα πρόσβαση σε μια περιοχή που αποτελεί εδώ και δεκαετίες στρατηγική ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνεργασία που προτείνεται περιλαμβάνει κοινή στρατιωτική εκπαίδευση και ασκήσεις, κοινές έρευνες και ανάπτυξη όπλων καθώς και ανταλλαγή πληροφοριών, όλα στον αγώνα «κατά της τρομοκρατίας, της διακίνησης ανθρώπων και ναρκωτικών και του διεθνούς εγκλήματος».

Η συνεργασία, την οποία είχε προτείνει ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ από την επίσημη επίσκεψή του στο Ιράν το 2016, εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ρουχανί τον Ιούνιο, κατά δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ πριν μερικές ημέρες.

Η απελπισία της Τεχεράνης από τον αποκλεισμό των Δυτικών την έσπρωξε στην αγκαλιά της Κίνας, που διαθέτει την τεχνολογία αλλά και τη διάθεση να απορροφήσει ποσότητες πετρελαίου, ταιριάζοντας με τις ανάγκες του Ιράν.

Μπορεί το Ιράν να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, όμως οι εξαγωγές του «μαύρου χρυσού», που είναι και η μεγαλύτερη πληγή εσόδων για την Τεχεράνη, έχουν βυθιστεί αφότου η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε να επιβάλλει κυρώσεις το 2018.

Η Κίνα λαμβάνει το 75% του πετρελαίου της από το εξωτερικό, και είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, με μέσο όρο πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά το 2019.

Οι κινεζικές επενδύσεις στο Ιράν, που δύο άτομα ενήμερα για την επικείμενη συνεργασία τοποθετούν περί τα 360 δισεκ. ευρώ για τα προσεχή 25 έτη, ενδεχομένως να προκαλέσουν περισσότερες κυρώσεις κατά κινεζικών εταιρειών από την Ουάσιγκτον, μετά τη στοχοποίηση των τελευταίων μηνών.

Πηγή: The New York Times, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube