Weather Icon
Video , Αίγυπτος , Λιβύη , Τουρκία 11 Ιουλίου 2020

Προετοιμασίες πολέμου στην Μεσόγειο: Αίγυπτος και Τουρκία ετοιμάζονται για μεγάλη κλιμάκωση στην Λιβύη

Προετοιμασίες πολέμου στην Μεσόγειο: Αίγυπτος και Τουρκία ετοιμάζονται για μεγάλη κλιμάκωση στην Λιβύη

Η Τουρκία και η Αίγυπτος κάμπτουν τους στρατιωτικούς μυς τους στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης καθώς οι πιθανότητες για ενδεχόμενο πόλεμο στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζουν να αυξάνονται.

Πρώτον, το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Η επίσημη δήλωση ανέφερε ότι τα γυμνάσια, που ονομάζονται “Navtex”, θα πραγματοποιηθούν σε τρεις διαφορετικές περιοχές: Μπαρμπαρός, Τουργκουτρέις και Τσάκα Μπέη. Η Τουρκία αναφέρει ότι στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν 17 πολεμικά αεροσκάφη και 8 πλοία που αποδεικνύουν “την ικανότητα της Τουρκίας να ελέγχει την περιοχή αεροπορικώς και δια θαλάσσης”.

Το τρέχον ”αδιέξοδο” στην πρώτη γραμμή μεταξύ των φιλοτουρκικών δυνάμεων και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, με τη στήριξη της Αιγύπτου και των ΗΑΕ, κοντά στη λιμενική πόλη Σίρτη, δεν εμπόδισε την Τουρκία να στείλει νέα πακέτα εξοπλισμού στις πρώτες γραμμές μάχης. Ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε επίσης πρόσθετο εξοπλισμό στην αεροπορική βάση αλ-Γουατίγια στη δυτική Λιβύη. Η αεροπορική βάση, η οποία νωρίτερα αυτό το έτος έγινε ισχυρό στρατηγικό κέντρο των τουρκικών δυνάμεων, βομβαρδίστηκε πρόσφατα από την Πολεμική Αεροπορία του LNA. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ένα σύστημα αεράμυνας μέσου βεληνεκές MIM-23 Hawk και ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου KORAL του τουρκικού στρατού καταστράφηκαν. Φιλοτουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο εξοπλισμός που αναπτύχθηκε πρόσφατα στη βάση περιελάμβανε συστήματα αεράμυνας τα οποία θα δώσουν στο LNA ένα «μάθημα».

Στις 9 Ιουλίου, οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν τα δικά τους γυμνάσια στην περιοχή, στα οποία συμμετείχαν χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. Το σύνολο των στρατιωτικών ασκήσεων της Αιγύπτου, με την κωδική ονομασία Resolve 2020, πραγματοποιήθηκε στη βορειοδυτική περιοχή Qabr Gabis.

Λαμβάνοντας υπόψη τις υλικοτεχνικές δυσκολίες των τουρκικών δυνάμεων και το φαινομενικό αιγυπτιακό στρατιωτικό πλεονέκτημα σε περίπτωση αντιπαράθεσης κοντά στα δυτικά σύνορά της, η ανοικτή επέμβαση της Αιγύπτου στη σύγκρουση θα θέσει τέλος στις τουρκικές ελπίδες για εδραίωση της πρόσφατα αυξημένης επιρροής της στη Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, το ISIS προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κλιμάκωση για δικό του σκοπό. Σύμφωνα με αναφορές, στοιχεία του ISIS που εξακολουθούν να κρύβονται στην περιοχή της ερήμου στην κεντρική Λιβύη έχοντας αυξήσει πρόσφατα τη δραστηριότητά τους. Συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων λεηλατώντας και ληστεύοντας μικρά χωριά και στρατιωτικά κομβόι. Το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο του ISIS εδραιώθηκε ως ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται από διάφορες συμμορίες οι οποίες θέλουν να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές τους πράξεις και συμπεριφορές. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και τέτοιες συμμορίες θα αποτελέσουν σοβαρό ζήτημα ασφάλειας εάν η σύγκρουση στη Λιβύη εισέλθει σε μια νέα εμπόλεμη φάση.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: https://southfront.org/war-preparations-egypt-and-turkey/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube