REAL TIME |

Weather Icon

Πρέσβης Ελλάδας σε Ισραήλ: Aπαιτείται έγκριση Ιταλίας για αγωγό EastMed

Πρέσβης Ελλάδας σε Ισραήλ: Aπαιτείται έγκριση Ιταλίας για αγωγό EastMed

Δηλώσεις για την ενεργειακή συνεργασία Κύπρου Ελλάδας Ισραήλ έκανε ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ Παναγιώτης Σαρρής. Eξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού η επίσημη τελετή των διαπιστευτηρίων πραγματοποιήθηκε μετά από καθυστέρηση  τεσσάρων μηνών  αλλά χωρίς την προγραμματισμένη γιορτή στο ξενοδοχείο King David.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, αναφερόμενος στον αγωγό East Med  χαρακτήρισε το έργο «πολύ ελπιδοφόρο». «Η ΕΕ χρηματοδότησε όλες τις προκαταρκτικές μελέτες για αυτό το έργο και δεν χρηματοδοτεί ποτέ έργα που δεν πιστεύει σε αυτά», δήλωσε.

Αυτό που απαιτείται σε αυτό το σημείο, εξήγησε ο κ. Σαρρής, είναι η έγκριση από την Ιταλία, ώστε το αέριο να μπορεί στη συνέχεια να μεταβεί στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Ιταλία θα ενταχθεί στο όλο πρότζεκτ.

Για το θέμα των απειλών και προκλήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο είπε  «Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την Τουρκία με την πάροδο των ετών, αλλά βρήκαμε τρόπους να τα διαχειριστούμε περισσότερο ή λιγότερο», τονίζοντας  ωστόσο ότι το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας  «ήταν πάρα πολύ».

«Υπέγραψαν ένα μνημόνιο με τη Λιβύη ότι οι χώρες αυτές έχουν θαλάσσια σύνορα. Αρκεί να δείτε τον χάρτη της Μεσογείου για να καταλάβετε ότι αυτό είναι ανοησία.», τόνισε.

Ο κ. Σαρρής  επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν αποδέχθηκε ποτέ το Δίκαιο της  Θάλασσας, το οποίο έχει υπογραφεί από 157 χώρες από το 1982 και ισχυρίζεται ότι μπορεί να τρυπήσει επτά μίλια νότια της Κρήτης –  αλλά Η Ελλάδα δεν μπορεί.

«Αυτό μας βάζει σε μια δύσκολη θέση, διότι αν τρυπήσουν [στα ελληνικά νερά], πρέπει να ανταποκριθούμε», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την Τουρκία, τα «αντανακλαστικά της Ελλάδας μοιάζουν λίγο με τα δικά σας για το Ιράν», είπε.

Και το Ισραήλ έχει λόγους να ανησυχεί επίσης. «Εάν καταστούν υπερδύναμη στη Μεσόγειο, το Ισραήλ θα αισθανθεί τον αντίκτυπο αυτής της ανάστασης της παλιάς οθωμανικής αυτοκρατορίας», προειδοποίησε ο πρέσβης.

Ο Σαρρής αναφέρθηκε μάλιστα σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aydinlik στην οποία ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στην Άγκυρα είπε ότι η Ραμάλα μπορεί να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία παρόμοια με εκείνη στη Λιβύη για τη δημιουργία ΑΟΖ στη Μεσόγειο, λέγοντας ότι «η Παλαιστίνη έχει μερίδια στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε αυτούς τους τομείς και να υπογράψουμε μια συμφωνία. “

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών είπε αργότερα ότι οι παρατηρήσεις λήφθηκαν εκτός πλαισίου, και ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν διαπραγματεύεται τέτοια συμφωνία και ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία βάσει του διεθνούς δικαίο.

«Ελπίζω ότι αυτές είναι απλώς δηλώσεις και τίποτα περισσότερο από αυτό», είπε ο Σαρρής. «Αυτό έρχεται και στα σύνορά σας. Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.»

Ο Έλληνας πρεσβευτής είπε ότι η Αίγυπτος νοιώθει επίσης νευρικότητα για  την τουρκική επιρροή που αποσταθεροποιεί τα δυτικά της σύνορα.

«Θέλουμε η Τουρκία να είναι μέρος της Ανατολικής Μεσογείου και άλλων έργων στη Μεσόγειο, αλλά πρέπει να το καταστήσουμε σαφές, θέλουμε να είμαστε ίσοι εταίροι. Δεν μπορούν να γίνουν οι εκφοβιστές της γειτονιάς που εκμεταλλεύονται την ανάπτυξή τους. Πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα της στρατιωτικής συνεργασία των δυο χωρών, είπε  «Μπορούμε να σας βοηθήσουμε, μπορείτε να μας βοηθήσετε, τα συμφέροντά μας συμπίπτουν».

H Jerusalem Post σημειώνει πως τα συμφέροντα αυτά δεν είναι μόνο στον τομέα της άμυνας. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που ζήτησαν από το Ισραήλ να βοηθήσει στις προσπάθειες πίεσης στις ΗΠΑ, λόγω των ισχυρών δεσμών μεταξύ των χωρών. Και σε αντάλλαγμα, ο πρέσβης είπε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να “διακριτικά” να βοηθήσει τις ισραηλινές διπλωματικές προσπάθειες στην ΕΕ.

Όσον αφορά την αντίδραση της ΕΕ στην πιθανότητα ότι το Ισραήλ θα επεκτείνει την κυριαρχία του σε τμήματα της Δυτικής Όχθης, ο Σάρρης επεσήμανε ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται τη βοήθεια της Ελλάδας για την πρόληψη των κυρώσεων της ΕΕ, καθώς η πολιτική αυτή απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών και υπάρχουν πολλά κράτη που αντιτίθενται σε μια τέτοια κίνηση.

Ωστόσο, είπε «προσπαθούμε να βοηθήσουμε σε μια άλλη περιοχή που είναι αγαπητή στο Ισραήλ και όχι θέμα ομοφωνίας, το πρόγραμμα« Ορίζοντας [χρηματοδότηση επιστημονικής έρευνας] ». Προσπαθούμε πολύ σκληρά για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. “

Ερωτηθείς εάν το πρόγραμμα East-Med θα μπορούσε να σταματήσει εάν το Ισραήλ εφαρμόζει κυριαρχία σε τμήματα της Δυτικής Όχθης, ο Σαρρής επεσήμανε τις τεράστιες επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας σε αυτό, καθιστώντας πιο πιθανό να προχωρήσει, αλλά είπε ότι η απάντηση θα εξαρτηθεί από τι κάνει το Ισραήλ.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς θα προχωρήσει η ισραηλινή κυβέρνηση», είπε, επισημαίνοντας δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ μπορεί να εφαρμόσει κυριαρχία σε μερικούς οικισμούς ή στο ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ που επιτρέπει ισραηλινό νόμο πάνω από το 30% της Δυτικής Όχθης.

Μεταξύ άλλων  ανέδειξε την συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ στον τρόπο καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και στον τομεα των start-up επιχειρήσεων.

Sigmalive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube