Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 20 Ιουλίου 2020

Πως το πολίτευμα της νατοϊκής Τουρκίας κατέληξε να γίνει δικτατορικό

Πως το πολίτευμα της νατοϊκής Τουρκίας κατέληξε να γίνει δικτατορικό

Του  Eric Zuesse

Η σταδιακή διαδικασία που χρειάστηκε για να γίνει η Τουρκία μια χώρα του ισλαμικού νόμου της σαρία, δεν είναι πλέον τόσο σταδιακή. Χρειάστηκε μια ξαφνική και απότομη στροφή προς τα δεξιά, σε ισλαμικό έθνος. Η Αγία Σοφία της Τουρκίας, η οποία ήταν “ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός στον κόσμο για σχεδόν χίλια χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση του καθεδρικού ναού της Σεβίλλης το 1520”, έχει πλέον κηρυχθεί επίσημα από την τουρκική κυβέρνηση ως ένα τζαμί.

Στις 10 Ιουλίου, το BBC με το σύνθημα “Αγία Σοφία: Η Τουρκία μετατρέπει το εικονικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί” και ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος, παλαιότερος και σημαντικότερος, καθεδρικός ναός σε όλη την Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη — και το σημαντικότερο βυζαντινό κτίριο στον κόσμο, το οποίο κατασκευάστηκε ως καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας από τον Βυζαντινό Ρωμαίο Αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’ στην Κωνσταντινούπολη (νυν Κωνσταντινούπολη) το έτος 537, και η οποία βρίσκεται στην περιοχή που είχε αφιερωθεί κατά το έτος 325 από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο – έχει πλέον γίνει , επίσημα, ένα μουσουλμανικό σπίτι λατρείας.

Αυτό σηματοδοτεί το τέλος της κοσμικής διακυβέρνησης της Τουρκίας και την αποκατάσταση της εντολής του Ισλαμικού Μεχμέτ του Κατακτητή το 1453, όπου μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί. Αυτό έδωσε τέλος στη Βυζαντινή Ρωμαιοκαθολική Αυτοκρατορία και ξεκίνησε την Ισλαμική Τουρκία. Ο Μεχμέτ, ωστόσο, επέτρεψε την ύπαρξη του Χριστιανισμού στην Ισλαμική Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά μόνο σε ένα αποδεκτό τμήμα της Ελληνικής Ανατολής («Ορθόδοξος»), όχι ως μέρος της Ρωμαϊκής Δύσης (ιμπεριαλιστικός), του Χριστιανισμού (τον οποίο είχε μόλις κατακτήσει με την πτώση της Κωνσταντινούπολης την ίδια ημερομηνία, 29 Μαΐου 1453). Τώρα, ακόμα και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί περιθωριοποιούνται στην Τουρκία, επειδή η Αγία Σοφία ήταν «για σχεδόν 1.000 χρόνια ο σημαντικότερος Ορθόδοξος καθεδρικός ναός».

Η μετατροπή σε τζαμί είναι μία τεραστίων διαστάσεων πράξη και αποτελεί σημείο καμπής για την παγκόσμια ιστορία.

Ο δικτάτορας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η όλη εκπαίδευση του οποίου ήταν μόνο στα ισλαμικά σχολεία αν και ψεύδεται γι’ αυτό και ισχυρίζεται ότι έλαβε πτυχίο από μη ισλαμικό πανεπιστήμιο, σκοπεύει να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα ειδικό ισλαμικό είδος δικτατορίας, ένα κράτος που κυβερνάται από το νόμο της Σαρία. Η κοσμική Τουρκική Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1923 από τον Εμπνευσμένο από τον Διαφωτισμό Κεμάλ Αττάτουρκ έχει πλέον τελειώσει αποφασιστικά. Οι διαδεδομένες εικασίες ότι ο Ερντογάν έχει ως στόχο να αποκαταστήσει την Τουρκία στο να είναι το αυτοκρατορικό έθνος και κυβερνήτης μιας αποκατεστημένης Ισλαμικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επιβεβαιώνονται τώρα αποφασιστικά από αυτή την θρασύτατη πράξη προσβολής προς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική τον ονομάζει ως «Άγιο Ιουστινιανό Τον Αυτοκράτορα». Ωστόσο, η Βικιπαίδεια σημειώνει επίσης ότι ο Κωνσταντίνος ΧΙ Παλαιολόγος, ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις του Μεχμέτ εκείνη την ημερομηνία, στις 29 Μαΐου 1453, ήταν στην πραγματικότητα ο τελευταίος Ρωμαίος αυτοκράτορας. Αυτή η πράξη τελείωσε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Με άλλα λόγια: η επίσημη αλλαγή του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας από την τουρκική κυβέρνηση, την οποία είχε δημιουργήσει ο Ιουστινιανός το 537, σε ένα τζαμί, είναι η ανάληψη της κυριότητας της τουρκομουσουλμανική εποχής η οποία βρίσκεται πάνω στα συντρίμια ενός Χριστιανικού ναού. Είναι ένα ιστορικό στιλέτο στην καρδιά του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, καθώς και μια προσβολή για τον Ρωμαϊκό Χριστιανισμό.

Η πράξη αυτή δεν είναι μεμονωμένη, αντίθετα, ο Ερντογάν την οικοδομεί εδώ και καιρό. Η αρπαγή γης από την κοσμική (έντονα αντι-θρησκευτική) Συρία από τον Ερντογάν και η πρόσφατη αποστολή στρατευμάτων για να βοηθήσει στην κατάκτηση της πρώην κοσμικής Λιβύης, η οποία είχε μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη από μια εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων το 2011 συνάδει με την πολιτική του Ερντογάν της οποίας ο\ κύριος στόχος είναι η αποκατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει αυτόν τον στόχο και προσπαθεί να πείσει και την ΕΕ να κάνει το ίδιο.

Το ερώτημα τώρα – δεδομένου ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πιέσει κατά της ευρωπαϊκής αντίστασης στην αποδοχή μιας στρατιωτικής συμμαχίας με μια ισλαμική δικτατορία – είναι αν η συνέχιση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ θα τερματιστεί λόγω της πορείας που ο Ερντογάν και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν από κοινού λάβει για να επιβάλει εκ νέου μια αποφασιστικά σουνιτική ισλαμική δικτατορία στην Τουρκία (μέσω της οποίας , η Τουρκία θα χρησιμεύσει ως σφήνα τόσο κατά του σιιτικού ελεγχόμενου Ιράν, όσο και κατά τη διάρκεια μιας ολοένα και πιο ορθόδοξης Ρωσίας). Η ανεξάρτητη πολιτική του Ερντογάν είναι αυτό που απειλεί τώρα να διαλύσει τη Δυτική Συμμαχία – η αυτοκρατορία των ΗΠΑ (η οποία είναι στην πραγματικότητα η αυτοκρατορία Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ).

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τον εχθρό του Ερντογάν και σουνίτη Ισλαμιστή, Fethullah Gulen, ο οποίος συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και είναι προστατευόμενος της CIA. Ο Γκιουλέν υποστηρίζεται με πάθος από την αριστοκρατία της Αμερικής. Το καθεστώς των ΗΠΑ προτιμά τον Γκιουλέν ως χειριστή μίας Ισλαμικής Τουρκίας δορυφόρου των ΗΠΑ. Ο Γκιουλέν διαμορφώνει τη λειτουργία του (και μάλιστα την έχει περιγράψει με αξιοσημείωτη λεπτομέρεια) στις πρακτικές «πληροφοριών» των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου (CIA & MI6), ενώ ο Ερντογάν έχει επιμείνει σε μια ανεξάρτητη Τουρκία με τη δική της εθνικιστική οργάνωση «πληροφοριών» – μια εθνικιστικά μεταμορφωμένη εκδοχή της υπάρχοντος MIT ή της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών της Τουρκίας.

Η CIA γνωρίζει πραγματικά ότι αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την “προσπάθεια να αυξηθεί η γενική ευημερία της Τουρκίας” – ο στόχος του αμερικανικού καθεστώτος είναι να επεκταθεί παντού η αυτοκρατορία των ΗΠΑ, και το τουρκικό καθεστώς του Ερντογάν έχει τον ίδιο στόχο για την τουρκική αυτοκρατορία. Ο Ερντογάν επιμένει ότι η Τουρκία δεν είναι απλώς ένα υποτελές κράτος ή αποικία μέσα σε μια ξένη αυτοκρατορία, αλλά αντίθετα το ηγετικό έθνος της δικής της αυτοκρατορίας, ξεκινώντας ίσως με το καταβρόχθισμα της Συρίας και της Λιβύης, αλλά και επεκτείνοντας την επιρροή της σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει ένα καλά τεκμηριωμένο άρθρο με τίτλο “Γιατί είναι οι Γκιουλενιστές εχθρική προς το Ιράν;” και παρέχει ένα μεγάλο μέρος του λόγου για τον οποίο η CIA υποστηρίζει τον Gulen (το κάνουν σε μεγάλο βαθμό επειδή ο Ερντογάν δεν είναι τόσο έμμονος κατά του Ιράν).

Το ερώτημα τώρα για την Ευρώπη είναι αν θέλει να συμμετάσχει και πάλι σε διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ή αντ’ αυτού να ανακηρυχθεί τελικά ως αδέσμευτη και να ηγηθεί με αυτόν τον τρόπο ενός νέου παγκόσμιου μη ευθυγραμμισμένου κινήματος, μη στρατιωτικού, αλλά αντ’ αυτού παρέχοντας, σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα αντιιμπεριαλιστικό και πραγματικά δημοκρατικό μοντέλο. Θα αντικατοπτρίζει την αντιιμπεριαλιστική πολιτική πρόθεση του Franklin Delano Roosevelt, και όχι την αμερικανική-ιμπεριαλιστική πρόθεση του Harry S. Truman. 

Αυτό είναι το νόημα αυτού του δικτατορικού ισλαμισμού της Τουρκίας, και μόνο η Ευρώπη μπορεί να λάβει αυτήν την απόφαση. Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση θα αποτύχει μόνο εάν οποιαδήποτε τέτοια οργάνωση (ΕΕ) ως νέος ΟΗΕ πρόκειται να εμπλακεί σε όλα τα συγκεκριμένα εθνικά ζητήματα που τώρα έρχονται στο προσκήνιο έπειτα από την Ισλαμική μετατροπή της Τουρκίας.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος 

πηγή: moderndiplomacy.eu

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube