REAL TIME |

Weather Icon

Παρέμβαση της Ντίνας Τάιτους για την Αγία Σοφία

Παρέμβαση της Ντίνας Τάιτους για την Αγία Σοφία

Ανοικτή επιστολή στον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Σερντάρ Κίλιτς, απέστειλε η ομογενής Ομοσπονδιακή Βουλευτής, Ντίνα Τάιτους, με αφορμή την μετάτροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ενα εικοσιτετράωρο πριν ο κ. Ερντογάν κάνει πράξη την εξαγγελία του, προκαλώντας αντιδράσεις παγκοσμίως,, η κ. Τάιτους εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της στον κ. Κίλιτς, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση όχι μόνο θα ήταν πλήγμα για πιστούς όλων των θρησκειών ανά τον κόσμο, αλλά, παράλληλα, θα ήταν και μια λάθος κίνηση για την ίδια την Τουρκία και την διεθνή εικόνα της.

«Αυτό το μνημείο ηλικίας 1500 ετών, είναι πολύ σημαντικό για ανθρώπους πολλών θρησκειών και προελεύσεων ανά τον κόσμο, και η μετατροπή του σε τζαμί θα κατέστρεφε την κληρονομιά του, ενώ θα ήταν καταστροφικό και για την φήμη της Τουρκίας, αλλά και για τις σχέσεις της με τις άλλες χώρες στην περιοχή, όπως επίσης και σε ολόκληρο τον κόσμο”, τόνισε η κ. Τάιτους.

Παράλληλα, η ομογενής Βουλευτής, που εκλέγεται στην Πολιτεία της Νεβάδα, αναφέρθηκε στην πολιτισμική, θρησκευτική και αρχιτεκτονική αξία της Αγίας Σοφίας, όπως επίσης και στο γεγονός ότι διατηρήθηκε, από την ίδια την Τουρκία, σε καθεστώς μουσείου, σε συνεργασία με την ΟΥΝΕΣΚΟ, για περισσότερα από 80 χρόνια, αποτελώντας μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά και με έντονο συμβολισμό.

«Σήμερα αποτελεί ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα απομονώνονε τους χριστιανούς που εκτιμούν βαθιά το μνημείο αυτό και θα εμβάθυνε τον διχασμό σε μια ήδη φορτισμένη περιοχή», αναφέρει σε άλλο σημείο η κ. Τάιτους.

Τέλος, η ομογενής βουλευτής υπενθύμισε την σχετική δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος είχε ζητήσει να μην αλλάξει το στάτους της Αγίας Σοφίας.

«Ζητάω από την Κυβέρνηση της Τουρκίας να υποστηρίξει την διατήρηση της Αγίςα Σοφίας με έναν τρόπο που σέβεται τον θρησκευτικό πλουραλισμό και την πλούσια ιστορία της», κατέληξε η ομογενής Βουλευτής.

ΠΗΓΗ: ekirikas.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube