Weather Icon
Τουρκία 7 Ιουλίου 2020

Παράξενες εισροές συναλλάγματος στην Τουρκία, ύψους 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Παράξενες εισροές συναλλάγματος στην Τουρκία, ύψους 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο οικονομολόγος İbrahim Kahveci σε ένα άρθρο που έγραψε σχετικά με την παρουσία ξένου συναλλάγματος στην Τουρκία, έκανε κάποιες συγκρίσεις μεταξύ του 2019 και του πρώτου εξαμήνου του 2020 σχετικά με τις συναλλαγματικές εισροές στη χώρα.

Στο άρθρο του με τίτλο “Ένα παράξενο στοιχείο για την παρουσία ξένου νομίσματος στην Τουρκία -2” που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουλίου, ο Kahveci υπενθύμισε το άρθρο που έγραψε για το θέμα τον Ιούλιο του περασμένου έτους και δήλωσε ότι ενώ τους πρώτους πέντε μήνες του 2020 υπήρχε καθαρή εισροή ξένου νομίσματος 838 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα, το ίδιο διάστημα οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα αυξήθηκαν κατά 21 δισεκατομμύρια 486 εκατομμύρια δολάρια!

“Ας κάνουμε μια σύντομη περίληψη: Το ισοζύγιο πληρωμών που δείχνει την εισροή και εκροή σε ξένο νόμισμα της χώρας δείχνει ότι μόνο 838 εκατομμύρια δολάρια ξένου νομίσματος ήρθαν στη χώρα μας τους πρώτους 5 μήνες. Αλλά ενώ οι λογαριασμοί ξένου νομίσματος στη χώρα αυξήθηκαν κατά 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια, υπάρχει αύξηση στα αποθεματικά ξένου νομίσματος στην Κεντρική Τράπεζα.”

Ο Kahveci, ο οποίος έγραψε για τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, μοιράστηκε τα ακόλουθα δεδομένα:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορύν το «Ισοζύγιο Πληρωμών» της Κεντρικής Τράπεζας, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, η καθαρή ζημιά από αποθεματικά (Καθαρή συναλλαγματική παραγωγή από τη χώρα) είναι -16 δισεκατομμύρια 523 εκατομμύρια δολάρια. (Τους πρώτους τέσσερις μήνες, το ποσό αυτό φτάνει τα -25 δισεκατομμύρια 128 εκατομμύρια δολάρια.

Ανακοινώθηκαν επίσης τα πρώτα τριμηνιαία στοιχεία εξωτερικού χρέους για το 2020. Κατά συνέπεια, ο ιδιωτικός τομέας πλήρωσε 17 δισεκατομμύρια 703 εκατομμύρια δολάρια εξωτερικού χρέους μόνο τους πρώτους τρεις μήνες. Από την άλλη πλευρά, το κοινό (συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Τράπεζας) δανείστηκε 11 δισεκατομμύρια 115 εκατομμύρια δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες. Έτσι, ως χώρα, πληρώσαμε ένα καθαρό χρέος 6 δισεκατομμυρίων 588 εκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Αυτά τα δεδομένα βρίσκονται ήδη στο ισοζύγιο πληρωμών.

Εξετάζουμε τα δάνεια, που είναι ένα σημαντικό στοιχείο της δημιουργίας χρημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της BRSA, τα δάνεια σε ξένο νόμισμα στο τέλος του 2019 ανέρχονται σε 171 δισεκατομμύρια 302 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2020, τα δάνεια σε ξένο νόμισμα μειώθηκαν σε 167 δισεκατομμύρια 555 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν το ίδιο στο τέλος Απριλίου (167 δισεκατομμύρια 269 εκατομμύρια δολάρια). (Από τις 26 Ιουνίου, τα δάνεια συναλλάγματος ανάρχονταν σε 168 δισεκατομμύρια 407 εκατομμύρια δολάρια και μειώθηκαν, σε σύγκριση με την αρχή του έτους, κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια)

Εν ολίγοις, δεν είχαμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε ξένο συνάλλαγμα μέσω πίστωσης. “

Ο Kahveci μοιράστηκε επίσης μια σειρά δεδομένων σχετικά με το αντικείμενο του θέματος και αμφισβήτησε την πηγή του νομίσματος:

“Οι καταθέσεις συναλλάγματος, που ήταν 220 δισεκατομμύρια 385 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2019, αυξήθηκαν σε 223 δισεκατομμύρια 134 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος Μαρτίου. Στο τέλος Απριλίου 2020, μειώθηκε σε 219 δισεκατομμύρια 116 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η καθαρή πτώση παρέμεινε στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

(Οι καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα έφτασαν τα 226 δισεκατομμύρια 018 εκατομμύρια δολάρια στις 26 Ιουνίου.)

Ο μέσος όρος δολαρίου / ευρώ (1 δολάριο + 1 ευρώ / 2), που έκλεισε το 2019 στις 6,30, σημείωσε 7,55 το έτος. Σήμερα, είναι σχεδόν οριζόντια στις 7.30. Ωστόσο, υπήρξε μια απόσβεση σε λίρες Τουρκίας που ξεπέρασε το καθαρό 15 τοις εκατό.

Τους πρώτους 3 μήνες του έτους, η καθαρή παραγωγή σε ξένο νόμισμα ύψους 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια προέρχονταν από τρέχουσες συναλλαγές, 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια από πληρωμές καυτού χρήματος και ξένου χρέους και 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια από καθαρά σφάλματα.

Παρ’ όλα αυτά, οι καταθέσεις συναλλάγματος δεν μειώθηκαν, ενώ αγοράστηκε νέο ξένο νόμισμα αμέσως μετά την πληρωμή σε συνάλλαγμα υποχρεώσεων για εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους.

Στην πραγματικότητα, τους πρώτους 4 μήνες του έτους, η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων ξεπέρασε τα 25,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά οι καταθέσεις συναλλάγματος μειώθηκαν μόνο κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Από τον Απρίλιο, μέχρι τις 26 Ιουνίου, οι εγχώριοι επενδυτές αγόρασαν 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια ξένου νομίσματος και αύξησαν τις καταθέσεις τους σε 226 δισεκατομμύρια 018 εκατομμύρια δολάρια.

Τώρα το ερώτημα είναι: Από πού προέρχεται αυτό το νόμισμα;

Ή να θέσουμε αλλιώς το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες καθαρές εκροές συναλλάγματος από τη χώρα και την ίδια περίοδο οι λογαριασμοί σε συνάλλαγμα στη χώρα αντί να μειώνονται, αυξάνονται; Από πού προέρχεται αυτό το νερό που κινεί τον υδρόμυλο της αγοράς συναλλάγματος στην Τουρκία;”

Μετάφραση: Σ.Κ.

Πηγή: ahvalnews

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube