Weather Icon

Παντελής Σαββίδης: Κανένας λαός δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ψευδαισθήσεις! Αλλά οι δικές μας παραείναι.

Παντελής Σαββίδης: Κανένας λαός δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ψευδαισθήσεις! Αλλά οι δικές μας παραείναι.

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

ΤΟΤΕ
To 1452, ένας ούγγρος χύτης κανονιών ονόματι Orban (Ουρβανός) έφθασε στην Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας τη τύχη του στην αυτοκρατορική αυλή. Ήταν ένας από τους πολλούς σε αριθμό τεχνικούς μισθοφόρους πού πωλούσαν τη τέχνη τους γυρολογώντας στα Βαλκάνια και πού πρόσφερε στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον ΙΑ’ τον Παλαιολόγο μιά από τις πλέον ακριβές ικανότητες της εποχής.Την ικανότητα να κατασκευάζει, με τήξη ορειχάλκου σε προσχεδιασμένα καλούπια, μεγάλα μπρούτζινα κανόνια. Ο Κωνσταντίνος ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για τη προσφορά του Ουρβανού και έδωσε εντολή μίσθωσής του με ένα μικρό μισθό ώστε να τον κρατήσει στη Πόλη. Όμως ο Κωνσταντίνος είχε λίγα διαθέσιμα κεφάλαια για να επενδύσει στη κατασκευή νέων όπλων. Τα μπρούτζινα κανόνια ήσαν πάρα πολύ ακριβά, κατά πολύ πάνω από τα οικονομικά μέσα άμεσης πληρωμής σε μετρητά του αυτοκράτορα. Η ισχνή αμοιβή του Ουρβανού δεν καταβάλετο ούτε τακτικά και καθώς ο καιρός διήρχετο ο αρχιτεχνίτης έγινε άπορος. Έτσι αργότερα κατά το ίδιο έτος αποφάσισε να βρεί τη τύχη του αλλού*.
Τη βρήκε στον Μωάμεθ τον Πορθητή.

ΤΩΡΑ
Οι ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων να αντικαταστήσουν τον γηρασμένο στόλο είναι άμεσες. Μετά απο πολλές περιπέτειες η κυβέρνηση αποφάσισε να προμηθευτεί δύο γαλλικές φρεγάτες. Επικαλούμενη η κυβέρνηση το κόστος τους ανέβαλε την προμήθειά τους. Το παρασκήνιο μιλά για πιέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας. Αν, ό μη γένοιτο, χρειαστούν σε μια στρατιωτική κλιμάκωση με την Τουρκία, συναισθάνεται ο πρωθυπουργός τις ευθύνες του;

ΤΟΤΕ
Καθώς ο Μωάμεθ πολιορκούσε την Πόλη, οι εναπομείναντες κάτοικοί της περιέφεραν στα τείχη την εικόνα της Παναγίας. Αλλά, όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, “συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Το αποτέλεσμα γνωστό.

ΤΩΡΑ
Ενώ ο Ερντογάν πραγματοποιεί φιέστα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στην Ελλάδα θα ψάλλουμε στους ναούς τον Ακάθιστο. Το αποτέλεσμα; Ο Ερντογάν θα έχει το Ναό και εμείς το όνειρο. Κάτι είναι και αυτό. Κανένας λαός δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ψευδαισθήσεις. Αλλά οι δικές μας παραείναι.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube