Weather Icon
Ελλάδα , Κύπρος , Τουρκία 29 Ιουλίου 2020

Όχι, κάθοδος Oruc Reis ή Barbaros στην Κύπρο δεν θα έπρεπε να είναι… κάτι διαφορετικό

Όχι, κάθοδος Oruc Reis ή Barbaros στην Κύπρο δεν θα έπρεπε να είναι… κάτι διαφορετικό

Είναι δυο διαφορετικά πράγματα, η Κύπρος είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος… είναι κάτι διαφορετικό η κάθοδος του Oruc Reis (ή οποιουδήποτε άλλου τουρκικού ερευνητικού) στην Κύπρο όπου θα προβεί σε έμπτακτη αμφισβήτηση των κυπριακών εθνικών συμφερόντων. Αυτή η αποστροφή του λόγου του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, αντιναυάρχου εν αποστρατεία Αλέξανδρου Διακόπουλου στο MEGA, συνιστά κατά τη γνώμη μας ένα σημντικό λάθος.

Θα αποτελούσε επιτυχία της πάγιας τουρκικής στρατηγικής, καθώς η δήλωση αυτή εμφανίζει την Τουρκία να έχει επιτύχει έναν πάγιο στόχο της… Με βάση το διαίρει και βασίλευε, η Τουρκία πάντα επεδίωκε να απομονώσει την Κύπρο από την Ελλάδα.

Το τουρκικό γεωγραφικό – στρατηγικό πρόβλημα στην προσπάθεια κυιαρχίας στον χώρο της Μεσογείου ακούει σε ένα και μόνον όνομα: ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ. Ο οποίος αποτελείται από δυο συνιστώσες, την Ελληνική Δημοκρατία και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία βλέπει το στρατηγικό της πρόβλημα ως ενιαίο, κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο να της το προσφέρουμε στο πιάτο. Εκτός κι αν έχουμε αποφασίσει ως Ελλάδα να αφήσουμε στο έλεος του εκάστοτε “σουλτάνου” την Κύπρο.

Εκτός κι αν τα περί “εθνικού κέντρου” συμφωνήσουμε ότι αντιπροσωπεύουν “γραφικούς εθνικισμούς“, χαρακτηρισμός που είναι εύκολος στα χείλη ορισμένων ειδικών και μη, φρέων κάπως περίεργων αντιλήψεων για τις σύγχρονες γεωστρατηγικές ισορροπίες και τη μεγιστοποίηση του εθνικού συμφέροντος.

Ακόμα κι αν υπάρχουν λογικές που το προκρίνουν στο επιτελείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καλό θα ήταν να εξεταστεί εκ νέου το θέμα αλλιώς. Όχι υπό το φως σναισθηματισμών… εθνολογικού περιεχομένου.

Να εξεταστεί με βάση τον ενιαίο και αδιαίρετο χαρακτήρα του χώρου της Ανατολικής Μεσογείου για κομβικούς δρώντες στην περιοχή, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Αν μας ενδιαφερει να παίξουμε πραγματική “μπάλα” στην περιοχή, με αξιώσεις και όχι να κλειστούμε στο δήθεν ειρηνόφιλο καβούκι μας. Θα μας περίμεναν λοιπόν εκπλήξεις.

Εκτός κι αν πλέον είμαστε τόσο… προχωρημένοι, ώστε την επιβαλλόμενη ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής την ερμηνεύουμε και αυτήν με τον δικό μας… ιδιαίτερο τρόπο. Ακολουθεί δημοσίευμα του ιστοχώρου της εφημερίδας Το ΒΗΜΑ, για τη συνέντευξη του αντιναυάρχου Διακόπουλου που περιείχε άλλα πολύ ενδιαφέροντα σημεία:

Για προσπάθεια της Τουρκίας, η οποία πάντως απέτυχε, να μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό δυσμενείς όρους έκανε λόγο ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, στον απόηχο της του «παγώματος» των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: Το ΒΗΜΑ

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο κ. Διακόπουλος επεσήμανε πως η αποκλιμάκωση της έντασης επισημοποιήθηκε μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, εκτιμώντας παράλληλα πως δύσκολα θα υπάρξει κλιμάκωση στο προσεχές μέλλον.

Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στην τριμερή συνάντηση του Βερολίνου, την οποία χαρακτήρισε ως συνέχεια των διερευνητικών επαφών με τη γείτονα που είχαν διακοπεί το 2016, και επανέλαβε πως «το μόνο θέμα που υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι αυτό της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών».

Θα κρατήσει τον λόγο του ο Ερντογάν

Ειδικότερα, μετά τις ανακοινώσεις ότι η Τουρκία θα διακόψει τις επιχειρήσεις έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο προσωρινά, εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα, ο κ. Διακόπουλος μίλησε μίλησε για επισημοποίηση της αποκλιμάκωσης, η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες.

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις» τόνισε, εκτιμώντας πάντως πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει στο προσεχές μέλλον κλιμάκωση. «Κατά τη γνώμη μου ο Ερντογάν θα κρατήσει τον λόγο του».

www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube