Weather Icon
Γαλλία , Τουρκία 2 Ιουλίου 2020

Ο Τσαβούσογλου ζητάει και τα… ρέστα από τη Γαλλία: Να ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό στη Μεσόγειο

Ο Τσαβούσογλου ζητάει και τα… ρέστα από τη Γαλλία: Να ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό στη Μεσόγειο

Μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο με την Άγκυρα να ρίχνει λάδι στη φωτιά στη σύγκρουση με μια σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Πέμπτη ότι περιμένει από το Παρίσι «να ζητήσει συγγνώμη» για το πρόσφατο περιστατικό μεταξύ πλοίων των δύο χωρών, το οποίο είχε προκαλέσει και οξεία γαλλοτουρκική αντιπαράθεση στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι είχε καταγγείλει τότε πως γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου ύποπτου για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη, αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων.

Μάλιστα, η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί είχε θέσει το συμβάν κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ είχε εξαγγελθεί έρευνα για τη διαλεύκανσή του.

Το ζήτημα της Λιβύης έχει ανεβάσει στα ύψη τους τόνους μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, με τις δύο πλευρές να συγκρούονται το τελευταίο διάστημα συνεχώς και σε επίπεδο κορυφής, με εκατέρωθεν δηλώσεις από τους προέδρους Μακρόν και Ερντογάν.

Επιβεβαιώθηκε χθες και από το ΝΑΤΟ η απόφαση της Γαλλίας να αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει και ο πρεσβευτής της Άγκυρας στο Παρίσι.

Αξιωματούχος της βορειοατλαντικής συμμαχίας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ έχουν υποβάλλει την έκθεσή τους για το περιστατικό μεταξύ τουρκικού πλοίου και γαλλικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για διαβαθμισμένη έκθεση και θα συζητηθεί μεταξύ των συμμάχων στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ το προσεχές διάστημα». Προσέθεσε ότι «η συμμετοχή σε όλες τις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ είναι εθνική απόφαση, γι’ αυτό σας παραπέμπουμε στις εθνικές αρχές».

Τον περασμένο μήνα, Γάλλος αξιωματούχος είχε δηλώσει πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας ότι «δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Για αναστολή της γαλλικής συμμετοχής σε ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο, έκανε λόγο την Τετάρτη ο Τούρκος πρέσβης στη Γαλλία, λέγοντας μάλιστα ότι το Παρίσι ενημέρωσε σχετικά και το ΝΑΤΟ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Τούρκος πρέσβης στη Γαλλία υποστηρίζει ότι το Παρίσι ενημέρωσε την Συμμαχία ότι σταματά την εμπλοκή του στις ναυτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, ύστερα από το περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων.

«Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα με τη Γαλλία για το επεισόδιο και έχω την ενημέρωση ότι το πολεμικό πλοίο «Courbet» αποσύρεται από τις νατοϊκές ασκήσεις», υποστήριξε ο Ισμαήλ Χακί Μούσα, μιλώντας στη γαλλική Γερουσία, ερμηνεύοντας από την πλευρά της Τουρκίας την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο η αποχώρηση του γαλλικού πολεμικού ναυτικού δεν ήταν παραδοχή λάθους ή αποτελεί «κούφια» απειλή αλλά μία «μελετημένη κίνηση από τη γαλλική πλευρά που στόχο έχει να βγάλει από την ιδιότυπη ουδετερότητα το ΝΑΤO και τον Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ να ασκήσει παράλληλα πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας προκειμένου να αντιδράσουν συνολικά στην «τουρκική προκλητικότητα στη Λιβύη».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρέσβης συνέχισε την ρητορική επιθετική ενάντια στη Γαλλία τονίζοντας: «Η πολιτική της Γαλλίας για τη Λιβύη είναι «προκατειλημμένη», καθώς κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προς όφελος του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχητου στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Το εμπάργκο παραβιάζεται καθημερινά από τα αιγυπτιακά σύνορα και κάθε ημέρα υπάρχουν πτήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Λιβύη. Γιατί δεν γίνονται ερωτήσεις;».

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube