Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ο Τούρκος ακαδημαϊκός Τανέρ Ακτσάμ κάνει μάθημα στους Έλληνες ακαδημαϊκούς – Διαβάστε το άρθρο του για την Αγιά Σοφιά

Δημοσιεύτηκε στις

Η Τουρκία δίνει εξετάσεις στο μάθημα του πολιτισμού

Αυτό που παρατηρεί κανείς μελετώντας τα άρθρα των Ελλήνων ακαδημαϊκών για το θέμα, πέραν της έλλειψης γενικής ποιότητας, είναι ένα μείγμα πενίας, ρηχότητας και αισθήματος ενοχής.

Την ίδια στιγμή παρατηρεί κανείς άρθρα Τούρκων αναλυτών και ακαδημαϊκών με σωστή ανάλυση, εύστοχες ιστορικές αναφορές και θαυμάσια, διαφωτιστικά συμπεράσματα.

Και αυτό θα το πληρώσουμε, γιατί η έλλειψη ανάλυσης που οδήγησε στην αδυναμία στρατηγικών εκτιμήσεων δεν περιορίζεται μόνο στους δημοσιολογούντες, αλλά επεκτείνεται στο κράτος, το πολιτικό και διπλωματικό κατεστημένο και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Και η αδυναμία αυτή δεν επέτρεψε στην πατρίδα μας να εκτιμήσει έγκαιρα την απειλή, για να λάβει στο σωστό χρόνο τα σωστά μέτρα και να είναι σήμερα να έτοιμη να την αντιμετωπίσει.

Ίσα-ίσα, οι δημοσιολογούντες όχι μόνο παραπλανούσαν τον κόσμο αλλά ασκούσαν ιδεολογική τρομοκρατία σε όσους προειδοποιούσαν χρόνια τώρα για την επερχόμενη απειλή.

Και τώρα υφιστάμεθα τις παραβιάσεις και τις προσβολές της Τουρκίας και τρέχουμε να βρούμε συμμαχίες για να τις αντιμετωπίσουμε.

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους κρίναμε σκόπιμο να παραθέσουμε ένα εκπληκτικό άρθρο του Τανέρ Ακτσάμ σε μετάφραση του φίλου Λεωνίδα Κουμάκη. Ο Τούρκος ακαδημαϊκός με επιχειρήματα και όχι με σφαίρες «εκτελεί στα έξι μέτρα» τον Ερντογάν και τους συνοδοιπόρους του για το ανοσιούργημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Απολαύστε τον.

«Η Τουρκία δίνει εξετάσεις στη δοκιμασία του πολιτισμού»

του Τανέρ Ακτσάμ στο ahvalnews

Βασικά, το συνολικό θέμα της Αγίας Σοφίας θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στις λέξεις «ανάρμοστο» ή «ντροπή».

Φοβάμαι, όμως, πως το κοινό στο οποίο απευθύνομαι δεν έχει την πολιτιστική λεπτότητα για να αντιληφθεί την έννοια των παραπάνω λέξεων. Για χάρη τους θα ήταν καλύτερα να το διαμορφώσουμε με έναν πιο ανοιχτό τρόπο, που θα μπορούσαν να καταλάβουν ευκολότερα: Η πράξη που εκτελείται σε σχέση με την Αγία Σοφία είναι μια πεντακάθαρη παράσταση βαρβαρότητας.

Είναι μια διακήρυξη «τουρκικής έλλειψης πολιτισμού και μανίας καταστροφής» προς ολόκληρο τον κόσμο. Το δίδυμο του προέδρου και ηγέτη του ΑΚΡ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού του ΜΗΡ (Εθνικιστικού Κόμματος) Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι η πολιτική συμμαχία μέσω της οποίας η έλλειψη πολιτισμού και η καταστροφική μανία έχουν καταστεί μια επίσημη διακήρυξη.

Μα γιατί;, ίσως να ρωτήσετε. Διότι με το βήμα αυτό διακηρύσσεται σε ολόκληρο τον κόσμο πως «παρ’ ότι ζούμε στον 21ο αιώνα, η νοοτροπία μας παραμένει στο έτος 1453.

»Ακόμα και τώρα, στον 21ο αιώνα, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ανάμεσά μας δεν υπάρχει καμιά αίσθηση μεγαλύτερης πολιτιστικής κληρονομιάς, πέρα από αυτήν που αφέθηκε σε εμάς. Δεν έχουμε τίποτα να εισφέρουμε στους πολιτιστικούς θησαυρούς της οικουμένης. Είμαστε ανίκανοι να δημιουργήσουμε μόνοι μας μια νέα πολιτιστική αξία. Καταλαμβάνουμε τους πολιτιστικούς θησαυρούς της ανθρωπότητας, τους σπάμε ή/και τους καταστρέφουμε».

Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Εδώ, τώρα, στον 21ο αιώνα, η Αγία Σοφία, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού, θα «κατακτηθεί» και πάλι και θα μετατραπεί σε τζαμί, όπως ακριβώς το 1453.

Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι μια πράξη πολιτιστικού βανδαλισμού.

Αναρωτιέται κανείς: Αυτή η συνεργασία του Ερντογάν και του Μπαχτσελί θα καταλάβει ποτέ τους λόγους για τους οποίους η παγκόσμια κοινή γνώμη είχε κάποτε τόσο εντελώς αρνητική εικόνα της Τουρκίας και των Τούρκων;

Ο διάσημος Ρώσος στοχαστής του 19ου αιώνα Νικολάι Ντανιλέφσκι χώρισε κάποτε τις ανθρώπινες κοινωνίες σε «δημιουργούς πολιτισμού» και «καταστροφείς πολιτισμού». Κατέταξε με χρονολογική σειρά τους δέκα μεγαλύτερους μοναδικούς πολιτισμούς: Αιγυπτιακό, Κινεζικό, Αρχαίο Σημιτικό (Ασσύριο, Βαβυλώνας, Φοινικικής Χαλδαίων), Ινδικό, Περσικό, Ελληνικό, Ρωμαϊκό, νεο-Σημιτικό (Αραβικό) και Γερμανορωμαϊκό (Ευρωπαϊκό).

Εκτός από τους θετικούς αυτούς πολιτισμούς εμφανίστηκαν στην ανθρώπινη ιστορία κάποιοι διάττοντες αστέρες όπως οι Ούννοι, οι Μογγόλοι και οι Τούρκοι, που έλαμψαν ξαφνικά, έσβησαν και πέρασαν γρήγορα στην Ιστορία.

Αυτοί οι διάττοντες αστέρες, αφού ολοκλήρωσαν τους στόχους της καταστροφής με το θάνατο αδύναμων πολιτισμών και της διασποράς των λειψάνων τους, επιστρέφουν στην προηγούμενη ασημαντότητά τους και εξαφανίζονται. Μπορούμε να τους αποκαλέσουμε «αρνητικούς παράγοντες της Ιστορίας».

Όχι μόνο μεταξύ των διανοουμένων αλλά σε ολόκληρη τη Δύση δεν υπάρχει τέλος σε όσα λέγονταν για τον πολιτιστικό βανδαλισμό των Τούρκων:

«Στη βαλκανική χερσόνησο σε κάθε του βήμα ο Τούρκος έχει ποδοπατήσει δημιουργίες πολιτισμού χιλιάδων ετών».

  • «Όπου ο Τούρκος βλέπει ένα δέντρο, το κόβει».
  • «Οι Τούρκοι έχουν εξαφανίσει πολιτισμούς στην πορεία τους και δεν έχουν διατηρήσει όλα όσα κατέκτησαν. Δεν ήταν καθόλου λαός του πολιτισμού με οποιαδήποτε έννοια, και απέτυχαν να οικοδομήσουν πάνω σε όλα τα πολιτιστικά θεμέλια που κατέκτησαν».
  • «Τα μέρη όπου έχει πατήσει το πόδι του ο Οθωμανός δεν άνθισαν, τα μέρη όπου ο Τούρκος έχει πατήσει το πόδι του έχουν μαραθεί και έχουν πεθάνει».
  • «Οι Οθωμανοί ηγέτες δεν έχουν κάνει τίποτα με τα μέρη που έχουν κατακτήσει, εκτός από να τα ισοπεδώνουν, να τα καταστρέψουν και να τα λεηλατήσουν».

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι η σκληρότητα και η αναλγησία των Τούρκων δεν αφορούσε μόνο τους ξένους. Οι Τούρκοι ηγέτες «θα στραγγάλιζαν αδίστακτα και θα σκότωναν τους δικούς τους ανθρώπους, αν ένιωθαν ακόμη και το παραμικρό ίχνος υποψίας γι’ αυτούς».

Αν επρόκειτο να επαναλάβουμε αυτές τις αναφορές σήμερα θα μπορούσαν άραγε να τις αντικρούσουν ο Ερντογάν και ο Μπαχτσελί;

Απλά ρίξτε μια ματιά στο σημείο που οδήγησαν την χώρα:

  • Σχεδόν όλοι όσοι προσπάθησαν να μιλήσουν ενάντια στις δυνάμεις που εκφοβίζουν και καταπιέζουν τον κόσμο έχουν περιοριστεί και έχουν φυλακιστεί, αλλά κανένας δεν έχει δείξει διάθεση να τα παρατήσει.
  • Δεν υπάρχει κανένας που να μην έχει εξαναγκαστεί στη σιωπή, που δεν έχει συνθλιβεί κάτω από το καταπιεστικό βάρος του κράτους.
  • Η πολιτιστική κληρονομιά που υπάρχει σε αυτά τα εδάφη, και πέρα απ’ αυτό, η ίδια η φύση, έχουν πάρει το μερίδιο τους σε αυτήν την καταστροφή.

Όσα έγιναν και όσα γίνονται σήμερα δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από την ανεξέλεγκτη άσκηση της εξουσίας. Τα πράγματα που έχουν γίνει (που εξακολουθούν να γίνονται) δεν είναι τίποτε άλλο από την ανεξέλεγκτη άσκηση εξουσίας. Από μια ολέθρια διάθεση καταστροφής.

Πράγματι, η συνεργασία Ερντογάν-Μπαχτσελί αποτελεί την πιο πρόσφατη διακήρυξη βαρβαρότητας και πίστης σε μια παράδοση καταστροφής οι ρίζες της οποίας χάνονται βαθιά μέσα στα εδάφη αυτά.

Η γεωγραφία της Ανατολίας είναι σήμερα μάρτυρας αφανισμού και καταστροφής. Είναι γεμάτη με χιλιάδες εκκλησίες και άλλα ιερά μέρη που χρησιμοποιούνται σαν στάβλοι ή αποθήκες.

Η συνεργασία Ερντογάν-Μπαχτσελί (μπορούμε εύκολα να προσθέσουμε και το Πατριωτικό Κόμμα [VP] του Ντογκού Περιντσέκ) αντιπροσωπεύει αυτήν ακριβώς την παράδοση που ισοπέδωσε και κατέστρεψε την Ανατολία, που έδιωξε και εξολόθρευσε ολόκληρους λαούς, καταστρέφοντας ταυτόχρονα και την πολιτιστική τους κληρονομιά και προσπαθώντας να σβήσει όλα τα ίχνη τους.

Σήμερα, ο τουρκικός βανδαλισμός, η τουρκική καταστροφικότητα κατέχουν την εξουσία με τον συνασπισμό Ερντογάν-Μπαχτσελί-Περιντσέκ.

Κάθε Τούρκος πρέπει επομένως να καταλάβει ότι η αντίθεσή του σε αυτόν το άξονα είναι, στον πυρήνα του, ένας πόλεμος για την προστασία του πολιτισμού.

Η φυλάκιση από το καθεστώς του πλούσιου φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, ο οποίος έφτιαξε το Ίδρυμα για τον Πολιτισμό της Ανατολής επιδιώκοντας να διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτισμό αυτών των εδαφών, είναι ίσως το πιο οδυνηρό παράδειγμα αυτού του αγώνα.

Αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι τίποτα λιγότερο από το εάν η Τουρκία θα αντέξει στην δοκιμασία, στο τεστ του πολιτισμού.

Στο τέλος ο πολιτισμός θα θριαμβεύσει. Αλλά όσοι αντιστάθηκαν, ίσως όχι…
______
Σ.σ.:Οι δηλώσεις σχετικά με τους Τούρκους που αναφέρονται στο κείμενο ελήφθησαν από τα εξής έργα:
Avcıoğlu, D. (2017), Türklerin Tarihi (Τομ. Α), İstanbul: Tekin Yayinevi.
Bilge Kula, Ο. (2000), Alman Kültüründe Türk İmgesi III, İstanbul: Gündogan Yayinlari.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Εντείνεται η «επιχείρηση ανακατάληψης» στη Γάζα

Με πέντε μεραρχίες το Ισραήλ θα επιχειρήσει κατάληψη εκτεταμένων περιοχών στη Γάζα. Αύριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε εφαρμογή το «εντατικό στάδιο», όπως χαρακτηρίζεται, της επιχείρησης ανακατάληψης της Γάζας με την κωδική ονομασία «Άρματα του Γεδεών». Όπως μεταδίδει η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, στο στάδιο αυτό θα συμμετάσχουν συγχρόνως πέντε μεραρχίες, με στόχο την κατάληψη εδαφών στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του θύλακα.

Γράφει ο Γαβριήλ Χαρίτος, Deutsche Welle

Οι συντονισμένες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται από το τελευταίο 24άωρο και καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας στη βόρεια και νότια Γάζα. Σφοδρούς βομβαρδισμούς πραγματοποίησε η πολεμική αεροπορία στη συνοικία Αλ-Ριμάλ της Πόλης της Γάζας, στην Τζαμπάλια, στα περίχωρα του Ντιρ Αλ-Μπάλαχ στο κεντρικό τμήμα του θύλακα και στον Νότο, στην ευρύτερη περιοχή του Χαν Γιούνις, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τα μέσα της εβδομάδας «κλειστή ζώνη επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τοπικές παλαιστινιακές πηγές, από τα μεσάνυχτα έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ πολίτες. Αυτό μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Αντίξοες οι συνθήκες διανομής βοήθειας

Φορτηγά με επισιτιστική βοήθεια στο συνοριακό φυλάκιο Κερέμ Σαλόμ
Φορτηγά λίγο πριν εισέλθουν στη Γάζα, μεταφέροντας επισιτιστική βοήθειαΕικόνα: Ammar Awad/REUTERS

Αναμένεται από αύριο, Κυριακή, να τεθεί σε εφαρμογή ο ισραηλινός μηχανισμός διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους. Την κύρια ευθύνη για την διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης πρόκειται να αναλάβουν μισθοφόροι ιδιωτικών αμερικανικών εταιρειών ασφαλείας, που έχουν συμβληθεί με το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας. Η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς επρόκειτο να αρχίσει από σήμερα, κάτι που δεν συνέβη, για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους.

Όπως μεταδίδουν τα κρατικά ισραηλινά μέσα, οι κάτοικοι θα καλούνται να προμηθεύονται είδη πρώτης ανάγκης από τέσσερα σημεία διανομής. Δύο σημεία θα βρίσκονται στα περίχωρα της Ράφα, στη νότια Γάζα, και συγκεκριμένα στην νέα νεκρή ζώνη του «Άξονα Μοράγκ», τη διαμόρφωση της οποίας άρχισαν μονάδες του Σώματος Μηχανικού πριν από τρεις εβδομάδες. Τα άλλα δύο σημεία διανομής θα βρίσκονται στην κεντρική Γάζα, στη νεκρή ζώνη όπου βρίσκονταν παλαιότερα τα σημεία ελέγχου κατά μήκος του «Άξονα Νετσαρίμ», ο οποίος, ήδη από τον Μάρτιο του 2024 χώριζε την Γάζα σε βόρειο και νότιο τμήμα. Ωστόσο, παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα ως προς την αντιμετώπιση πρακτικών δυσχερειών, που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψουν, για την ασφάλεια των αμάχων που θα κληθούν να μετακινηθούν προς τα σημεία διανομής των ειδών πρώτης ανάγκης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Nordkurier: Η Γερμανίδα βουλευτής πουλήθηκε στο καθεστώς του Αλίεφ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μυστικά έγραφα, απόκρυψη χρημάτων σε κρεβάτια ξενοδοχείων, πλούσια δώρα: τα όσα προέκυψαν στην υπόθεση δωροδοκίας κατά της εκλιπούσας βουλευτού της Bundestag Κάριν Στρεντζ μοιάζουν με σκηνές από μπανάλ πολιτικό θρίλερ.

Η συντακτική ομάδα του Nordkurier έχει στη διάθεσή της το κατηγορητήριο στο οποίο η Εισαγγελία του Μονάχου εκθέτει τις κατηγορίες κατά της Στρεντς.

Η πολιτικός, η οποία πέθανε το 2021, ήταν ύποπτη για διαφθορά κατά τη διάρκεια της ζωής της λόγω των δεσμών της με το αυταρχικό καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν. Ήταν μέλος της PACE για οκτώ χρόνια.

Δύο πρώην μέλη της Μπούντεσταγκ και πρώην συνεργάτες της Στρεντζ δικάζονται σήμερα. Ο Εντουάρντ Λίντνερ και ο Άξελ Φίσερ κατηγορούνται για δωροδοκίες από το Μπακού.

Εάν καταδικαστούν, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Γερμανίας που οι βουλευτές κρίνονται ένοχοι για αποδοχή χρημάτων από ξένη κρατική εξουσία με σκοπό την κατάχρηση της πολιτικής τους θέσης προς όφελος των χορηγών τους.

Το όνομα της Στρέντζ παίζει έναν κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Πρώτον, επειδή εμπλέκεται ο χήρος της. Δεύτερον, οι ερευνητές φαίνεται ότι κατάφεραν να αποκαλύψουν μεγάλο μέρος του γερμανο-αζερικου δικτύου διαφθοράς χάρη στην Κάριν Στρεντζ. Η εκλιπούσα φέρεται να έλαβε το εντυπωσιακό ποσό των 149.900 ευρώ καθώς και διάφορα δώρα από το Αζερμπαϊτζάν. Οι ερευνητές εξηγούν επίσης πότε, πού και μέσω ποιων καναλιών έλαβε δωρεές για δηλώσεις ή ακόμα και για ψήφους υπέρ του Αζερμπαϊτζάν.

Στα τέλη Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου του 2014, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της Στρέντζ, του κατηγορούμενου πρώην βουλευτή της Μπούντεσταγκ Έντουαρντ Λίντνερ και ενός πολιτικού από το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με την οποία η Στρέντζ «θα λάμβανε χρήματα για τις δραστηριότητές της ως μέλος της PACE σε θέματα που έχουν σημασία για το Αζερμπαϊτζάν».

ΠΗΓΗ: Η φωνή της Αρμενίας

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Λαβρόφ: Δεν είναι μέρος για διαπραγματεύσεις για δύο ορθόδοξες χώρες το Βατικανό

Ρωσία και Ουκρανία είχαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη την πρώτη τους απευθείας συνάντηση από το 2022 η οποία ωστόσο δεν κατέληξε σε σημαντικά αποτελέσματα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αμφιβάλλει αν είναι εφικτό Ρώσοι και Ουκρανοί να συναντηθούν στο Βατικανό, παρόλο που ο πάπας Λέων ΙΔ’, οι ΗΠΑ και η Ιταλία έχουν αναφερθεί στο ενδεχόμενο αυτό.

«Δεν θα ήταν πολύ κομψό ορθόδοξες χώρες να συζητήσουν σε καθολική γη ζητήματα που θα σχετίζονται με την εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, εκτίμησε ο Λαβρόφ, σχολιάζοντας ότι το ίδιο το Βατικανό «δεν θα ένιωθε άνετα» να τις φιλοξενήσει.

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση ούτε συμφωνία σχετικά με τον μελλοντικό χώρο των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει στους ρωσόφωνους της Ουκρανίας να παραμείνουν υπό το καθεστώς της «χούντας», όπως την αποκάλεσε, του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας πως θα είναι «έγκλημα» αν αν η Ρωσία επιτρέψει να συμβεί αυτό.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι ο πιο απλός τρόπος να επιλυθεί η σύγκρουση θα ήταν αν η διεθνής κοινότητα απαιτούσε από την Ουκρανία να καταργήσει τους νόμους που κάνουν διακρίσεις εις βάρος των ρωσόφωνων, τις οποίες διακρίσεις βέβαια το κείμενο αρνείται.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η επεξεργασία του κειμένου του συμφώνου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Ρωσία και Ουκρανία είχαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη την πρώτη τους απευθείας συνάντηση από το 2022 η οποία ωστόσο δεν κατέληξε σε σημαντικά αποτελέσματα.

Έκτοτε γίνονται διάφορες εικασίες για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερης συνάντησης.

Σύμφωνα με άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal την Τετάρτη, ο Τραμπ είπε στις 19 Μαΐου στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι επόμενες ρωσοουκρανικές συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο Βατικανό.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο πάπας Λέων ΙΔ’ επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να φιλοξενήσει στο Βατικανό διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.

Ερωτηθείς από το AFP για το ενδεχόμενο αυτό, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας Σέρχιι Νικοφόροφ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο σχετικά.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Εξελίξεις που ενδιαφέρουν Ελλάδα και Κύπρο! Αναδύονται νέοι σημαντικοί παράγοντες στην περιοχή – Αλλάζουν τα σύνορα

Ας ελπίσουμε ότι τα στρατηγικά μυαλά σε Λευκωσία και Αθήνα να διαβάζουν σωστά τις εξελίξεις και να προβαίνουν σε εύστοχες...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Κούρδοι αντάρτες: Ο τουρκικός στρατός είναι “χάρτινη τίγρης” (23-5-2025)

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 23 Μαΐου 2025.

Διεθνή7 ώρες πριν

Εντείνεται η «επιχείρηση ανακατάληψης» στη Γάζα

Με πέντε μεραρχίες το Ισραήλ θα επιχειρήσει κατάληψη εκτεταμένων περιοχών στη Γάζα. Αύριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός διανομής...

Αναλύσεις7 ώρες πριν

Το ζήτημα είναι η πατρίδα όχι η καρέκλα!

Παρέμβαση του διευθυντής της εφημερίδας "ΕΣΤΙΑ" Μανώλη Κοττάκη στο Lamia Polis

Αναλύσεις8 ώρες πριν

Έρχεται στρατηγική κίνηση από ΗΠΑ

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Δημοφιλή