Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 6 Ιουλίου 2020

Ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου στο Sputnik: Σε διαρκή επαφή Ρωσία και Χαφτάρ

Ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου στο Sputnik: Σε διαρκή επαφή Ρωσία και Χαφτάρ
Ο επικεφαλής του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ, μίλησε στο Sputnik και γνωστοποίησε ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τη Ρωσία.

Σε διαρκή επαφή με τη Ρωσία βρίσκεται ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ.

«Ο Χαφτάρ ήταν στη Ρωσία στα τέλη Μαΐου. Η Ρωσία βρίσκεται σε διαρκή επαφή μαζί του. Θα έρθει εδώ (σ.σ. στη Ρωσία) το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο Λίβυος αξιωματούχος, μιλώντας στο Sputnik.

Ο Σαλέχ βρέθηκε σήμερα στη Μόσχα, όπου είχε επαφές με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Στηρίζαμε και στηρίζουμε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την έναρξη του πολιτικού διαλόγου» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος υπουργός, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Επεσήμανε δε την ανάγκη σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης, η οποία θα βασίζεται στην ισότιμη αντιπροσώπευση των τριών ιστορικών περιοχών της Λιβύης:

  • Κυρηναϊκή, ανατολική Λιβύη
  • Τριπολιτανία, βορειοδυτική Λιβύη
  • Φεζάν, νοτιοδυτική Λιβύη

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανακοίνωσε τη συνέχιση της λειτουργίας της ρωσικής πρεσβείας στη Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, με πρωτοβουλία της Αιγύπτου, την οποία στηρίζουν και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, καταβάλλονται διαπραγματευτικές προσπάθειες για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου, στη βάση των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου, τον περασμένο Ιανουάριο.

  • Άμεση κατάπαυση του πυρός
  • Τήρηση εμπάργκο όπλων
  • Απεμπλοκή των ξένων δυνάμεων

Το ιστορικό της λιβυκής σύγκρουσης

Η χώρα της βόρειας Αφρικής ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει ναυτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή και ελληνικής φρεγάτας, με στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου τον περασμένο Ιανουάριο.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube