Weather Icon

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έβαλε στοίχημα και έχασε. Τα ανοίγματα στη Δύση υπονόμεψαν τις θέσεις του Πατριάρχου στην Ανατολή

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έβαλε στοίχημα και έχασε. Τα ανοίγματα στη Δύση υπονόμεψαν τις θέσεις του Πατριάρχου στην Ανατολή

Στις 24 Ιουλίου, η Αγία Σοφία θα ανοίξει για προσευχή μετά το διάταγμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μετατρέπει αυτόν τον χώρο παγκόσμιας κληρονομιάς και συμβολικό χριστιανικό χώρο σε τζαμί.Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση του Ερντογάν εργάστηκε για να μετατρέψει την Τουρκία σε ηγετικό κράτος στον ισλαμικό κόσμο και να ενισχύσει την επιρροή της στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κατέρρευσε. Επομένως, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν ένα λογικό βήμα από την τουρκική ηγεσία. Σε περίπτωση επιτυχίας της περιπετειώδους τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, το τζαμί θα γίνει σύμβολο της Τουρκίας του Ερντογάν.

.
Παρά τη διεθνή κριτική, η κίνηση της κυβέρνησης του Ερντογάν δεν θα αντιμετωπίσει πραγματική αντίσταση ή τιμωρία από άλλους επιδραστικούς παίκτες Ανεξάρτητα από τις θέσεις των πλευρών, αυτή η απόφαση στην πραγματικότητα δεν επηρέασε ή απειλούσε τα συμφέροντα οποιασδήποτε άλλης περιφερειακής ή παγκόσμιας δύναμης. Στη προκειμένη περίπτωση, η κύρια πληγείσα πλευρά είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Η Αγία Σοφία ήταν ο πατριαρχικός καθεδρικός ναός έως το 1453. Σήμερα, ο πατριαρχικός καθεδρικός ναός είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου, αλλά μέχρι πρόσφατα το πατριαρχείο μπορύσε να προσποιείται ότι είχε κάποια επιρροή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως σημαντικό σύμβολο του Χριστιανικού Κόσμου . Αυτοί οι ισχυρισμοί διαλύθηκαν από την πραγματικότητα.
.
Περαιτέρω, όλο και περισσότερες φωνές αντιμετώπιζαν προβλήματα ισχυριζόμενες ότι τα πολιτικά παιγνίδια του Βαρθολομαίου Α’ της Κωνσταντινούπολης  υπονόμευσαν την ενότητα της Ορθόδοξης κοινότητας και οδήγησαν, όχι μόνο σε καταστροφικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και έθεσε προϋποθέσεις με τις οποίες ορισμένες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες χωρίστηκαν και δεν είχαν φωνή στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Τα προηγούμενα χρόνια, ο Βαρθολομαίου Α’ έγινε χρήσιμος υπηρέτης των Ηνωμένων Πολιτειών και παροχός της πολιτικής τους σε χώρες με ισχυρές Ορθόδοξες κοινότητες. Οι ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχίου της Κωνσταντινούπολης επέτρεψαν στις παγκόσμιες ελίτ να υπονομεύσουν τις αξίες των συντηρητικών κοινωνιών της Ανατολικής Ευρώπης και να ιδρύσουν ψευδο-εκκλησιαστικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τη νεοφιλελεύθερη, παγκοσμιοποιημένη παγκόσμια τάξη. Αυτές οι ενέργειες ήταν ιδιαίτερα ορατές σε χώρες όπως το Μαυροβούνιο και την Ουκρανία και δημιούργησαν μια βαθιά ρήξη μεταξύ του Πατριαρχείου και των τοπικών εκκλησιών που αντιτάχθηκαν σε τέτοιες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
.
Με τη σειρά του, ο Βαρθολομαίος Α’ πίστευε προφανώς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεισφέρουν προσπάθειες για να τον κρατήσουν στην εξουσία και θα επιτρέψουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης να επεκτείνει την επιρροή του δημιουργώντας ένα είδος «Ορθόδοξου Παπισμού». Αυτό δεν συνέβη. Και πάνω σε όλα αυτά, η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή αποδυναμώθηκε πρόσφατα από τα δύο χρόνια της διπλωματίας των προηγούμενων κυβερνήσεων και την απροθυμία της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, να συμμετάσχει σε συγκρούσεις και να επενδύσει σε περιοχές όπου δεν βλέπει σαφή έσοδα για τη χώρα του.
.
Συνεπώς, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε χωρίς υποστήριξη από τον κύριο υποστηρικτή του. Όσον αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ και τον προεδρικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, η δημόσια δέσμευσή τους για τις νεοφιλελεύθερες αξίες είναι πολύ ισχυρή, όπως δεν υπήρξε ποτέ. Επομένως, αν ο Βαρθολομαίος Α’ θέλει να βασιστεί σε αυτήν πολύ φατρία στις ελίτ των ΗΠΑ, θα χρειαστεί να επιδείξει ο ίδιος την δέσμευσή του σε αυτήν την αντι-συντηρητική, υπέρ των μειονοτήτων, υπέρ των LGBTQ στάση. Συνεπώς, θα υπονομεύσει τη θέση της Κωνσταντινούπολης μεταξύ του πιο παραδοσιακού μέρους του Ορθόδοξου Κόσμου και περαιτέρω. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει στην κατάσταση όπου οι συντηρητικές Ορθόδοξες κοινωνίες δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την Κωνσταντινούπολη.
.

Ο Βαρθολομαίος Α’ έκανε στοίχημα και έχασε, αλλά οι πράξεις του έκαναν πραγματική ζημιά στον Ορθόδοξο Κόσμο. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια μέχρι να διαγραφφούν πλήρως οι αρνητικές συνέπειες των ενεργειών του.

.
Μετάφραση Κ.Α.
.
SouthFront
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube