Weather Icon

Ο μεγάλος περίπατος Βερολίνου – Άγκυρας στην Ευρώπη

Ο μεγάλος περίπατος Βερολίνου – Άγκυρας στην Ευρώπη

Τέσσερις μόλις ημέρες μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο από τη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ θεώρησε απαραίτητο – εν μέσω βαριάς οικονομικής ύφεσης στην ευρωζώνη και ανοιχτό ακόμα τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και ακόμα αβέβαιη την υλοποίηση του Προγράμματος Στήριξης των κρατών μελών- να έχει μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν για την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η συνομιλία αυτή αποδεικνύεται καθοριστική για την ευρωπαϊκή σχέση της Τουρκίας και στοιχεία αυτής αποκαλύπτονται σιγά σιγά μέσα από τις συνεχείς επαφές Βρυξελλών και Βερολίνου με την Άγκυρα [συνάντηση ΥΠΕΞ Τουρκίας- Γερμανίας (Τσαβούσογλου – Μάας), επίσκεψη υπάτου αρμοστή της Ε.Ε. Ζ. Μπορέλ στην Άγκυρα, συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο κ.λπ.].

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της συνομιλίας Μέρκελ- Ερντογάν προκύπτει ότι και οι δύο πλευρές έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην πορεία της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.- Τουρκίας, η οποία αυτό το εξάμηνο και υπό γερμανική καθοδήγηση θα βελτιωθεί/αναθεωρηθεί υπέρ των συμφερόντων της Άγκυρας.

Η κα Μέρκελ φαίνεται να έχει το μυαλό της σε πιθανές αντιδράσεις /αντιρρήσεις από την πλευρά της Αθήνας και της Λευκωσίας στην ομαλή αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, αν και, όπως ανέφερε, πιστεύει ότι «αυτοί δε θα φέρουν αντίρρηση στο τέλος», συμβουλεύοντας παράλληλα τον κ. Ερντογάν «να μην παρατραβήξει το σχοινί».

Ζήτησε, μάλιστα, από τον κ. Ερντογάν να φέρει στην προεδρεία «όλο το υποστηρικτικό υλικό» για την Τελωνειακή Ένωση Ε.Ε.- Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν, πιάνοντας το νόημα, αντέτεινε ότι «το σύνολο των Γερμανών αγοράζουν τουρκικά και όχι ελληνικά προϊόντα και αυτό συνεπάγεται περίπου 40 δισ. ευρώ ετησίως στην τσέπη της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε ότι από τις πωλήσεις τουρκικών προϊόντων στην Ελλάδα εισπράττει 7 δισ. ευρώ το χρόνο…

Επομένως, αν το καλοσκεφθεί κανείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, πληρώνουν τοις μετρητοίς και με το παραπάνω, τους ετήσιους τουρκικούς αμυντικούς εξοπλισμούς, τους οποίους η Άγκυρα όλο και πιο συχνά απειλεί να χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, χωρίς να ενοχλείται κανείς.

Στο θέμα της Λιβύης, η κα Μέρκελ υποσχέθηκε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας της «και ανάλογα με το κλίμα» (σ.σ. εκφράζοντας φόβους για τις αλλαγές στάσης της Ιταλίας), σκοπεύει να οργανώσει «μια συνάντηση Ε.Ε.- Τουρκίας για τη Λιβύη», προκειμένου η Τουρκία να «λάβει το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης στη Λιβύη» (περιττό να αναφερθεί ότι κατά το Βερολίνο η Άγκυρα «έχει κάνει τα νόμιμα» με το τουρκο/λιβυκό Σύμφωνο για την ΑΟΖ, με τη Συμφωνία αυτή να βρίσκεται σε διεθνή ισχύ, κατοχυρωμένη στον ΟΗΕ).

Η συζήτηση Μέρκελ- Ερντογάν περιέλαβε και στοιχεία της ελληνο/τουρκικής κρίσης, με την καγκελάριο να ζητά τη γνώμη Ερντογάν για την ελληνο / ιταλική Συμφωνία για την ΑΟΖ.

Για τη συνέχεια TharrosNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube