Weather Icon

Ο Λάζαρος Μαύρος στέλνει μήνυμα σ’ εκείνους που τορπίλισαν τη συμφωνία για τις Belh@rra: Η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου

Ο Λάζαρος Μαύρος στέλνει μήνυμα σ’ εκείνους που τορπίλισαν τη συμφωνία για τις Belh@rra: Η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ να είναι χρήσιμη σήμερα Πέμπτη 23.7.2020, με τις συνομιλίες των προέδρων Γαλλίας και Κύπρου, Μακρόν και Αναστασιάδη, στο Παρίσι,
η ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ότι η Γαλλία, ΥΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν η χώρα από την οποία οι κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις αγόρασαν το σημαντικότερο τους οπλοστάσιο από το 1987 και το διατηρούν μέχρι σήμερα:

Τα πρώτα ερπυστριοφόρα άρματα μάχης που απέκτησε μετά την καταστροφή του 1974 η Εθνική Φρουρά, ήσαν, το 1987, τα γαλλικά ΑΜΧ-30Β2, με τότε ίλαρχο της 1ης Ίλης τον νυν εν αποστρατεία στρατηγό Στέλιο Μουστούκη.

Τα πρώτα αντιαρματικά ελικόπτερα, το 1987, ήσαν τα γαλλικά Γκαζέλ, με μοίραρχο τότε τον νυν εν αποστρατεία πτέραρχο Γαβρίλο Δημητρίου.
ΕΙΧΑΝ προηγηθεί οι αγορές τυφεκίων Ζάσταβα 7,62Χ51χλστ, πυροβόλων 100 χλστ και πολυεκτοξευτών 128χλστ από την τότε Γιουγκοσλαβία και τεθωρακισμένων Κάσκαβελ και Τζαραράκα από την Βραζιλία.

Το 1987 η τότε κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού αποφάσισε το άλμα της ρωμαλέας ενίσχυσης της Αμυντικής Θωράκισης της Κύπρου από την Γαλλία το οποίο συνέχισε κι επεξέτεινε η κυβέρνηση Γιώργου Βασιλείου 1988-1993:
– Άρματα ΑΜΧ-30Β2
– Τεθωρακισμένα Μεταφοράς Προσωπικού ΒΑΠ
– Αντιαρματικά ελικόπτερα Γκαζέλ
– Αντιαεροπορικούς πυραύλους Μυστράλ
– Αντιαρματικούς πυραύλους ΧΟΤ-2
– Αντιαρματικούς εκτοξευτές ΑΠΙΛΑΣ
– Ρυμουλκούμενα πυροβόλα TR 155χλστ.
– Αυτοκινούμενα πυροβόλα 155χλστ ΑΜΧ-13
– Όλμους 120χλστ. ΤΟΜΣΟΝ ΜΠΡΑΝΤ και οχήματα ΑΚΜΑΤ
– Επάκτιες συστοιχίες πυραύλων εδάφους – θαλάσσης ΕΞΩΣΕΤ
και ούτω καθ’ εξής…

Αυτών των οπλικών συστημάτων, όπως και άλλων, δέχεται κατ’ έτος καθώς παρελαύνουν τον χαιρετισμό των χειριστών τους,
στην Παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου ο εκάστοτε ΠτΔ και ο κ. Αναστασιάδης από το 2013. (Ο ίδιος ποτέ δεν πήγε να τα δει αυτοπροσώπως σε ασκήσεις ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ κ.ο.κ)…

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι:
Ούτε τότε, ούτε κατόπιν, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποφάσισε να απευθυνθεί στην Γαλλία για να αποκτήσει Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό.

Λάζαρος Μαύρος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube