Weather Icon

Ο Hulusi Akar δηλώνει πως βασικός στόχος της Τουρκίας είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Hulusi Akar δηλώνει πως βασικός στόχος της Τουρκίας είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Του Matthew Petti

Σε συνέντευξή του την Τετάρτη, ο Hulusi Akar δήλωσε πως η Τουρκία έχει ως στόχο την ένταξή της στην ΕΕ, έπειτα από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων.

Η Τουρκία βρίσκεται σε συχνά αμφιλεγόμενες διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ εδώ και δεκαετίες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ψήφισαν υπέρ του παγώματος των συνομιλιών μετά τις μαζικές εκκαθαρίσεις της τουρκικής κυβέρνησης το 2016.

Οι ευρωτουρκικές εντάσεις έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες λόγω της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και της μεταναστευτικής κρίσης. Ο Ακάρ δήλωσε στον Τουρκικό Οργανισμό Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω τηλεδιάσκεψης ότι η Τουρκία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να γίνει Ευρωπαϊκό κράτος παρά τις τεταμένες σχέσεις.

“Η ένταξη στην ΕΕ παραμένει ο πολιτικός μας στόχος”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας. “Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ είναι βαθιά ριζωμένες, πολυδιάστατες και κρίσιμες, όχι μόνο για την Τουρκία και την ΕΕ, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή”.

Ανέφερε ότι η ένταξη της Τουρκίας θα είναι η “καλύτερη επένδυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ο Ακάρ υπερασπίστηκε επίσης τις εκκαθαρίσεις που οδήγησαν στο τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

“Η Τουρκική κυβέρνηση έλαβε δικαίως τα απαραίτητα και αναλογικά μέτρα για να καταστείλει και να νικήσει [απόπειρα πραξικοπήματος] και να φέρει τους δράστες της στη δικαιοσύνη”, ανέφερε.

Η Τουρκία αντιμετώπισε στρατιωτική ανταρσία τον Ιούλιο του 2016, για την οποία κατηγόρησαν τον Fethullah Gülen ο οποίος ζει στην Πενσυλβάνια.

Η κυβέρνηση απέλυσε εκατοντάδες χιλιάδες και φυλάκισε χιλιάδες ύποπτους υποστηρικτές του Γκιουλέν. Οι επικριτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει την εκκαθάριση ως καταστολή της πολιτικής διαφωνίας, αλλά ο Ακάρ είπε ότι ήταν απαραίτητο να “καθαρίσει” την κατάσταση των “τρομοκρατών”.

Ο Ακάρ τόνισε επίσης το ρόλο της Τουρκίας στην υπεράσπιση της Ευρώπης ως μέρος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).

“Το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό για την ασφάλεια της Τουρκίας και η Τουρκία έχει κεντρική θέση στο ΝΑΤΟ”, ανέφερε. “Η δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ είναι σταθερή και θα συνεχίσουμε να επωμίζουμε το μερίδιο που μας αναλογεί από το βάρος”.

Ο υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει συνεισφέρει τα πέμπτα περισσότερα στρατεύματα και τα έβδομα περισσότερα χρήματα στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας αυτές τις συνεισφορές “απαραίτητες για την Ευρωατλαντική ασφάλεια”.

Η Τουρκία προσπάθησε πρόσφατα να διορθώσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, καθώς ο τουρκικός στρατός αντιμετωπίζει τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις στη Συρία και τη Λιβύη.

Ωστόσο, η Ευρώπη μπορεί να μην ενδιαφέρεται τόσο για την ανοικοδόμηση της συμμαχίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απάντησαν δυναμικά όταν η Τουρκία προσπάθησε να ωθήσει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα εν μέσω γύρου μαχών στη Συρία, και μια ναυτική δύναμη της ΕΕ κατά του λαθρεμπορίου προσπάθησε στην πραγματικότητα να μειώσει τη συμμετοχή της Τουρκίας στη Λιβύη.

Η Γαλλία έχει ηγηθεί της κατηγορίας για να ασκήσει πιέσεις κατά της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, υποστηρίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο στις θαλάσσιες διαφορές τους με την Τουρκία.

“Είναι απαράδεκτο να παραβιάζεται και να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος των κρατών μελών [της ΕΕ]”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σε δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα. “Αυτοί που το κάνουν αυτό πρέπει να τιμωρηθούν.”

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.nationalinterest.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube