Weather Icon

Νέο βήμα εμπρός για τον Ευρωπαϊκό πύραυλο ΜΜΡ-μεταξύ των κατασκευαστών 3 κυπριακές εταιρείες

Νέο βήμα εμπρός για τον Ευρωπαϊκό πύραυλο ΜΜΡ-μεταξύ των κατασκευαστών 3 κυπριακές εταιρείες

Η MBDA, κατασκευάστρια του αντιαρματικού πυραύλου MMP, συμμαχεί με άλλους 13 Ευρωπαίους κατασκευαστές και υποκατασκευαστές από 5 χώρες σε ένα προγραμμα ανάπτυξης βασισμένο στον πύραυλό της που θα δώσει νέες ικανότητες σε εποχούμενα και πεζά στρατεύματα.

Το πρόγραμμα LynkEU επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Βιομηχανικής Αμυντικής Ανάπτυξης (EDIDP) για να γίνει το πρώτο πρόγραμμα τεχνολογικής και βιομηχανικής συμβολής στη Διαρκή Δομική Συνεργασία (PESCO) αναπτύσσοντας ένα σύστημα προσβολής πέραν του ορίζοντα (BLOS). Το πρόγραμμα που αποτελεί προϊόν συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών Αμύνης τον Μάιο του 2018.

Το LynkEU αναπτύσσεται με τη στενή συνεργασία Γαλλίας, Βελγίου και Κύπρου και σε πρώτη φάση πρέπει να καθορίσει το πλαίσιο επιχειρησιακής σύλληψης. Στη συνέχεια, θα ανακαλύψει πιθανές παραμέτρους που θα καθορίσουν το μέλλον του προγράμματος με διαρκείς δοκιμές.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας οικογένειας συστημάτων μάχης με ημιαυτόνομη καθοδήγηση (με μικρή αλλά διαρκή παρακολούθηση και επέμβαση του χειριστή) πυραύλων BLOS βασισμένων στον πύραυλο ΜΜΡ και όλα υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Η MBDA είναι ο γενικός συντονιστής του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν 10 συνολικά εταιρείες από το Βέλγιο (Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία, John Cockerill Defense, FN Herstal, Thales Belgium, Xenics), την Κύπρο ( Aditess, Cyprus Institute, SignalGenerix ) και τη Γαλλία (Novadem, Safran) καθώς και υποκατασκευαστές (MILREM από την Εσθονία, DELAIR από τη Γαλλία και Carmenta από τη Σουηδία). Σε αυτή τη φάση οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για τον καθορισμό λεπτομερειών και από το 2021 το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι έτοιμο για να παρουσιαστεί και να διεκδικήσει χρηματοδότηση.

Η ΜBDA είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός οργανισμός σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων με ικανότητες έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής δειγμάτων για την ξηρά, θάλασσα και αέρα. Ανήκει στους ομίλους της Airbus (37.5 %), της BAE Systems (37.5 %) και της Leonardo (25 %).

www.ptisidiastima.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube