Weather Icon

Ναυτικές παρουσίες με σημασία στη Μεσόγειο – ΗΠΑ και Ρωσία παρούσες

Ναυτικές παρουσίες με σημασία στη Μεσόγειο – ΗΠΑ και Ρωσία παρούσες

Το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, συνοδευόμενο από άλλες ισχυρές ανυτικές δυνάμεις, βρίσκεται νότια της Κύπρου

Διεθνείς παίχτες κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ένα διαίτερα εκρηκτικό κλίμα μετά τις προκλήσεις σε όλο το εύρος της περιοχής, από την Τουρκία. Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ (CVN-69) εισήλθε στη Μεσόγειο από τη διώρυγα του Σουέζ, μια κίνηση που ερμηνεύεται ως ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον να είναι παρούσα στις εξελίξεις. Σύμφωνα με τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, το αεροπλανοφόρο που θεωρείται καμάρι του αμερικανικού ναυτικού έχει προορισμό τα θαλάσσια νερά νοτίως της Κρήτης, όπου θα πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Το αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται στην οριογραμμή της ελληνικής ΑΟΖ. Όπως εκτιμούν στην Αθήνα, οι Αμερικανοί θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να παίξουν τον ρόλο του «διαιτητή» και φυσικά να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια που θα προσπαθήσει να κάνει η Τουρκία. Θα διασχίσει τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο για περίπου δύο ημέρες, ενώ θα συνοδεύεται από 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ. Στην άσκηση θα πάρουν μέρος τέσσερα ζεύγη F-16 που θα απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Σούδας στην Κρήτη καθώς και 4 αεροσκάφη F-18 από το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ.  

Όπως σημειώνεται είναι η πρώτη ουσιαστική αμερικανική παρέμβαση μετά την κρίση με την Τουρκία και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς γίνεται σε μια χρονική στιγμή που ο συναγερμός στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει σταματήσει. Κυρίως εν αναμονή της πλεύσης του  τουρκικού ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις προς την περιοχή της ΑΟΖ του Καστελλόριζου.

Το Αϊζενχάουερ είναι ένα κολοσσιαίο αεροπλανοφόρο, που μπορεί να «κουβαλά» μέχρι και 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα ενώ έχει πλήρωμα 5.600 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται, το USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) (γνωστό ανεπίσημα ως «Ike») είναι ένα αεροπλανοφόρο πυρηνικής ενέργειας. Το πλοίο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1977, είναι το δεύτερο από τα δέκα αερομεταφορείς κατηγορίας Nimitz που βρίσκονται σε υπηρεσία και είναι το πρώτο πλοίο που πήρε το όνομά του από τον 34ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Dwight D. Eisenhower. Το πλοίο ονομάστηκε αρχικά απλώς ως USS Eisenhower, ως το επικεφαλής πλοίο της κατηγορίας, Nimitz, αλλά το όνομα άλλαξε στην παρούσα μορφή του στις 25 Μαΐου 1970. Ο αερομεταφορέας, όπως και όλοι οι άλλοι της κατηγορίας, κατασκευάστηκε στην εταιρεία Newport News Shipbuilding Company στη Βιρτζίνια, με τον ίδιο σχεδιασμό με το επικεφαλής πλοίο, αν και το πλοίο έχει αναθεωρηθεί δύο φορές για να το φέρει στα πρότυπα αυτών που κατασκευάστηκαν πιο πρόσφατα.

Από την έναρξη λειτουργίας του, ο Dwight D. Eisenhower συμμετείχε σε αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της Επιχείρησης Eagle Claw κατά τη διάρκεια της κρίσης ομήρων του Ιράν το 1980, καθώς και του Πολέμου του Κόλπου στη δεκαετία του 1990, και πιο πρόσφατα για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Στην Ανατολική Μεσόγειο πλέει και η γαλλική φρεγάτα Aconit που έκανε τις τελευταίες μέρες την εμφάνισή της στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με ανάρτηση του Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας στο Twitter, που αναδημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Twitter η γαλλική πρεσβεία στην Κύπρο, η φρεγάτα Aconit «συνεχίζει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους από την Ανατολική Μεσόγειο». Αποστολή της: να εξασφαλίσει μία αυτόνομη εκτίμηση της κατάστασης της ζώνης και να διατηρήσει δεσμούς με τα κράτη εταίρους στην περιοχή, σημείωνε η ανάρτηση.   

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, στην περιοχή βρέθηκε και ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, πραγματοποίησε την Παρασκευή αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ισραήλ για να συζητήσει για «το Ιράν και τις περιφερειακές προκλήσεις για την ασφάλεια», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ενίσχυε την παρουσία του στα βόρεια σύνορα της χώρας και έπληξε στρατιωτικούς στόχους στο νότιο τμήμα της Συρίας, σε αντίποινα για βολές όλμων από την εμπόλεμη χώρα προς το Ισραήλ. 

Ο Αμερικανός στρατηγός Μίλι συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς και τον επικεφαλής του ισραηλινού στρατού Αβίβ Κοχάβι. Ο Γκαντς δήλωσε ότι στις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό στρατηγό υπογράμμισε «την ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση στο Ιράν και τους εταίρους του». Ο Ισραηλινός υπουργός εκτίμησε άλλωστε ότι η επίσκεψη του Μίλι υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς σε θέματα ασφαλείας μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ισραήλ.

Βολές ρωσικών πυραύλων με τουρκική Navtex

Περιοχή κοντά στο Καστελλόριζο έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι για «εκτοξεύσεις πυραύλων». Η περιοχή δεσμεύθηκε για τις 18 Αυγούστου, όπως αναφέρει η ελλαδική ηλεκτρονική εφημερίδα Militaire gr. To δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες από αξιωματικούς ότι τέτοιες δοκιμές με εκτοξεύσεις πυραύλων γίνονταν μόνο από τους Σοβιετικούς κι αργότερα τους Ρώσους. Φαίνεται ότι και τη Navtex 0982/20 της 18ης Αυγούστου οι Ρώσοι θα τη χρησιμοποιήσουν. Οι πληροφορίες που επικαλείται το αθηναϊκό μέσο, αναφέρουν ότι την τουρκική NAVTEX θα τη χρησιμοποιήσει το ρωσικό ναυτικό. Παραπέμπει σε link που λέει ότι την περιοχή που έχει παρανόμως δεσμεύσει η Τουρκία (NAVTEX 0982/20) για βολές πυραύλων για τις 18 του επόμενου μήνα θα τη χρησιμοποιήσει το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.

Παρόμοιες NAVTEX εξέδιδε το 2016 η Κύπρος επ’ ωφελεία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού για βολές πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Συρίας.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube