REAL TIME |

Weather Icon

Μόσχα: Εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας η Αγία Σοφία

Μόσχα: Εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας η Αγία Σοφία

Η απόφαση της Τουρκίας να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία και πέραν αυτής, αλλά είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας στην οποία κανένας δεν θα πρέπει να παρέμβει, δήλωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν.

Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως τη σημασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του μνημείου.

«Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη χώρα μας και πέραν αυτής. Εν γένει, θεωρούμε ότι αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, στην οποία ούτε εμείς ούτε κάποιος άλλος πρέπει να παρέμβει, προφανώς. Ταυτοχρόνως επισημαίνουμε την αξία του κτιρίου ως τόπου που είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Βερσίνιν.

Την Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε το διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία χαρακτηριζόταν ως μουσείο.

Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στο μεταξύ, επίσκεψη στην Αγία Σοφία προκειμένου να δοθούν οδηγίες αναφορικά με τις εργασίες μετατροπής της σε τζαμί πραγματοποίησε την Κυριακή ο επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς.

Οπως δήλωσε ο Ερμπάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναμένεται να διοριστούν στην Αγία Σοφία δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες, οι οποίοι θα προΐστανται των μουσουλμανικών προσευχών.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube