Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 29 Ιουλίου 2020

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο: Κοινή άσκηση ΗΠΑ – Τουρκίας στη Μεσόγειο

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο: Κοινή άσκηση ΗΠΑ – Τουρκίας στη Μεσόγειο
Σκηνικό έντασης στη Μεσόγειο έπειτα από τις τουρκικές Navtex

Κοινή στρατιωτική άσκηση πραγματοποίησαν ΗΠΑ και Τουρκία στη Μεσόγειο. Φωτογραφίες ανήρτησε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Φωτογραφίες από κοινή στρατιωτική άσκηση Τουρκίας και ΗΠΑ στη Μεσόγειο ανήρτησε στο Twitter, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Όπως σημειώνεται στο μήνυμα που συνοδεύει τις επίμαχες εικόνες, η άσκηση πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου και συμμετείχαν τόσο το τουρκικό πλοίο «TCG Kemalreis» όσο και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ».

Πρόκειται για την εκπαιδευτική άσκηση «Επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου», όπως αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι νέο γύρο έντασης στις σχέσεις της Τουρκίας με Ελλάδα και Κύπρο προκάλεσαν οι Navtex που έχει εκδώσει η Άγκυρα για έρευνες στη Μεσόγειο. Η αρχή έγινε με τουρκική Navtex για έρευνες σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αθήνας. Την τουρκική κίνηση καταδίκασαν πολλά στελέχη της κυβέρνησης, ενώ για το θέμα τοποθετήθηκαν πολλές χώρες, καθώς και η ΕΕ.

Αίσθηση είχε προκαλέσει μάλιστα η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ που χαρακτήριζε ως «αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο», την περιοχή εντός της οποίας η Τουρκία είχε ανακοινώσει έρευνες!

Να «λειάνει» την επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε επιχειρήσει λίγο αργότερα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, δηλώνοντας ότι «ο όρος “αμφισβητούμενα” αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις» και σημειώνοντας ότι «τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».

Παρόλα αυτά, η Τουρκία χθες, Τρίτη, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση περί «παγώματος» των ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδαςεξέδωσε νέα Navtex, αυτή τη φορά για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube