Weather Icon

Μία αναλυτική ματιά στο τουρκικό οπλοστάσιο του GNA

Μία αναλυτική ματιά στο τουρκικό οπλοστάσιο του GNA

Στις 3 Ιουλίου, το OpenFacto.fr δημοσίευσε αποκλειστική περίληψη ”δεδομένων ανοιχτού κώδικα” που επιβεβαιώνουν τις τουρκικές προμήθειες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο προμήθειας όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ.

Η περίληψη με τίτλο “Οι σκιώδεις παραδόσεις όπλων της Τουρκίας” παρέχει μια πιο προσεκτική ματιά σε έξι περιπτώσεις τουρκικών παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Περιλαμβάνει τις προμήθειες των BMC Kirpi II, BMC Vuran και ACV-15 οχημάτων, T-155 Firtina αυτοπροωθούμενες οβίδες, Oerlikon 35 mm συρόμενα αντι-αεροπορικά όπλα, KORKUT αυτοπροωθούμενα συστήματα πυροβόλων όπλων αεράμυνας, MIM-23 Hawk  μεσαίου υψομέτρου εδάφους-αέρος πυραυλικά συστήματα, AN/MPQ-64 Sentinel ραντάρ, και 9K11 Malyutka καθοδηγούμενους πυραύλους. Τα όπλα αυτά παρέχονται από την Τουρκία στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη ή χρησιμοποιούνται άμεσα από τις τουρκικές δυνάμεις για να υποστηρίξουν την GNA στη μάχη της κατά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Περίληψη έκθεσης:

Αυτές οι έξι περιπτώσεις δείχνουν αναλυτικά πώς τουρκικά κατασκευασμένα εξοπλιστικά φορτία, αλλά και όπλα του τουρκικού οπλοστασίου έχουν παραδοθεί σε φατρίες που συνδέονται με την GNA στη Λιβύη. Μεταξύ Μαΐου 2019 και Μαρτίου 2020, εντοπίστηκαν πέντε παραδόσεις τουρκικού οπλισμού. Πρόσθετες παραδόσεις – επιτυχείς ή επιχειρούσες – συσχετίστηκαν με τα σκάφη ή τα αεροπλάνα που εντοπίστηκαν. Ένα μοντέλο που περιγράφει την απόκρυψη της προέλευσης των εμπορευμάτων, των αποστολέων και των διαδρομών προς τη Λιβύη προέκυψε από την ανάλυση:

  • Υλικοτεχνική υποστήριξη: χρήση κυρίως μη τουρκικών ναυτιλιακών γραμμών για τη μεταφορά, σε συνεργασία με εμπόρους όπλων.
  • Ναυσιπλοΐα: χρήση παράκτιων δρόμων για την παράκαμψη των επικίνδυνων ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων για τουρκικά φορτία. Αναχώρηση από ξένη χώρα με στάση στην Τουρκία ή ένδειξη ψευδούς προορισμού άφιξης.
  • Τεχνική: πλαστογράφηση δεδομένων AIS και “νέφωση” για να αποφευχθεί ο εντοπισμός.
  • Φυσική: αλλαγή της εμφάνισης του σκάφους.
  • Άνθρωπος: η αλλαγή από διεθνή πληρώματα σε τουρκικά πληρώματα αποτρέπει οποιαδήποτε διαρροή πληροφοριών.
  • Στρατός: χρήση τουρκικών στρατιωτικών φρεγατών για συνοδεία σκαφών με σκοπό την αποτροπή αναχαίτισης σε ευρωπαϊκές θάλασσες ή επιθέσεων κατά την άφιξη στον τελικό προορισμό.
  • Ασφάλεια: ενίσχυση της φυσικής και διαδικτυακής επιχειρησιακής ασφάλειας με όλο και λιγότερες ευκαιρίες για λήψη σκόπιμων ή τυχαίων εικόνων σκαφών, παραδόσεων όπλων και υλικών.
  • Έρευνα για το MV AMAZON δείχνει σαφή παραβίαση του εμπάργκο όπλων από την Τουρκία. Είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε την αποστολή ενός μεγάλου αριθμού θωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων που κατασκευάζονται από την BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS, καθώς και άλλα θανατηφόρα όπλα, τα οποία παραλήφθηκαν από  πολιτοφυλακές της GNA. Το ναυτιλιακό σκέλος ήταν μέρος επιχείρηση η οποία εντάχθηκε επίσημα στη μεταφορά φρούτων και λαχανικών, η οποία έχει επίσης εμπλακεί σε διακίνηση όπλων και για άλλες ένοπλες ομάδες, σύμφωνα με ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής εταιρείας ασφαλείας Βάγκνερ.
  • Το αεροσκάφος ER-BAJ φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας επαναλαμβανόμενης μεταφορικής σύνδεσης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, την οποία χειρίζονται εταιρείες πολιτικής αεροπορίας που προηγουμένως εμπλέκονταν στη διακίνηση όπλων: Μια λιβυκή εταιρεία, η GASG/Global Air Transport, ναύλωσε το Boeing 747 και είναι γνωστό ότι μετέφερε όπλα στη Λιβύη και τη Σομαλία.
    Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του αεροπλάνου Aerotranscargo είναι  Μολδαβικής προέλευσης και είχε κατηγορηθεί προηγουμένως για παράδοση όπλων στη Λιβύη και τη Συρία.
  • Έρευνα ανοικτού κώδικα αποκαλύπτει έμμεσα στοιχεία γύρω από την πιθανή συμμετοχή mv single eagle στη διαμετακόμιση όπλων, που δείχνει:
    Η Τουρκία ενδέχεται να παραβιάσει το εμπάργκο όπλων με την παράδοση νέου οπλισμού στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων Hawk και Korkut αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων.
  • Το πλοίο συνδέεται με τη γερμανική θυγατρική του λιβανικού ομίλου Abou Merhi: AML Ship Management GmbH.
  • Μετά τη σύλληψη του καπετάνιου της MV BANA στην Ιταλία κατά την επιστροφή του από τη Λιβύη, ανοικτές πηγές έφεραν στο φως ένα νέο φορτίο όπλων από την Τουρκία κατά παράβαση του εμπάργκο, με την πιθανή διάδοση του υλικού σε φατρίες υπέρ της GNA. Το MV BANA πήγαινε σε λιμάνι της Τρίπολης ξεκινώντας από την  Τουρκία. Το πλοίο ανήκει επίσης στην Ομάδα Abou Merhi, η οποία τιμωρήθηκε για δύο χρόνια από το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών για υλικοτεχνική υποστήριξη σε έναν έμπορο ναρκωτικών που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ. Ο Όμιλος Abou Merhi και οι θυγατρικές του αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο κυρώσεων το 2017, αλλά οι πρόσφατες ύποπτες δραστηριότητες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την απόφαση αυτή.
  • Η MV ANA, η οποία ανήκει σε αλβανική ναυτιλιακή εταιρεία, έγινε στόχος αεροπορικής επίθεσης στο λιμάνι της Τρίπολης, ενώ φέρεται να έκανε παράδοση όπλων στην GNA. Αργότερα έγινε προσπάθεια απόκρυψης μιας δεύτερης παράδοσης από την MV ANA αλλάζοντας το όνομά της σε MV PRAY, ξαναβάφοντας το και πλαστογραφώντας τον αριθμό IMO του στο σύστημα AIS. Εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρά ερωτήματα σχετικά με τη διοικητική συμμόρφωση της MV PRAY με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για την καταχώριση του αριθμού ΔΝΟ. Επιπλέον, η έρευνα αποκαλύπτει την πιθανή συμμετοχή στρατιωτικών οντοτήτων στη διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων που δεν παραδόθηκαν στη Λιβύη μετά την αναχαίτιση σκαφών από τον γαλλικό στρατό.

Προσέγγιση

  • Η έκθεση αυτή διερευνά την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης (GNA), καθορίζοντας μια μεθοδολογία για τον εντοπισμό παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων μέσω έρευνας ανοικτού κώδικα.
  • Το OpenFacto εξέτασε έξι ύποπτες περιπτώσεις χρησιμοποιώντας την ακόλουθη μεθοδολογία:
  • Ο εντοπισμός των παραδόσεων όπλων που αναφέρθηκαν από τη λιβυκή εφημερίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ταυτοποίηση των όπλων, οι κατασκευαστές και οι δεσμοί με την Τουρκία.
  • Ο προσδιορισμός του τρόπου μεταφοράς, των πλοίων/αεροπλάνων, η ανακατασκευή των δρομολογίων, ο εντοπισμός των ναυτιλιακών εταιρειών και οι αξιολογήσεις των προηγούμενων δραστηριοτήτων τους.
  • Η ταυτότητα του αποστολέα και του παραλήπτη της παράδοσης, στο μέτρο του δυνατού.
  • Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη υποδεικνύουν τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτρέπονται οι παραδόσεις όπλων. Οι αποκλεισμοί στη Λιβύη περιορίζονται σε όπλα και υλικό που προστατεύουν διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ, ή εξασφαλίζουν την τάξη για την αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA).

Αν και τα περισσότερα από τα γεγονότα που αναφέρθηκαν είναι ένα ανοικτό μυστικό και καλύπτονται επανειλημμένα από τα κύρια και εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, η έκθεση “Σκιώδεις παραδόσεις όπλων της Τουρκίας” είναι μια χρήσιμη και ενημερωμένη περίληψη που μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα στρατιωτικοποιεί την πολιτική της στη Λιβύη.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα τάση που τονίζεται από την έκθεση είναι η τρέχουσα κατάσταση εντάσεων εντός των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται στην κεντρική σελίδα της γαλλικής οργάνωσης “OpenFacto”, τουλάχιστον ένα από τα μέλη της είναι επίσης μέλος του διαβόητου καταστήματος “Bellingcat”. Τα τελευταία χρόνια, το Bellingcat έχει γίνει ευρέως γνωστό ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση της προπαγάνδας υπέρ των ΗΠΑ και υπέρ του ΝΑΤΟ, καθώς και της «γενικής δυτικής» αφήγησης. Ωστόσο, το 2020, μπορούμε να δούμε πώς τα μέλη του ίδιου οργανισμού που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που εργάζεται για να βλάψει τα συμφέροντα ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, είναι αυτά τα οποία εμπλέκονται σε σύγκρουση με ένα άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, τη Γαλλία. Κάπως έτσι μοιάζει η σύγχρονη ”νατοϊκή ενότητα”.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.southfront.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube