Weather Icon

Μέτωπο κατά της Τουρκίας – Επαφές για δημιουργία ομάδων πολιτικής πίεσης (λόμπι)

Μέτωπο κατά της Τουρκίας – Επαφές για δημιουργία ομάδων πολιτικής πίεσης (λόμπι)

  Φρίξος Δαλίτης 

Σε πλήρη διπλωματική κινητοποίηση βρίσκονται Λευκωσία και Αθήνα ενόψει της κρίσιμης εβδομάδας που έρχεται. Μετά την επίσκεψη Μπορέλ στην Άγκυρα και τα μηνύματα αδιαλλαξίας που έστειλε η τουρκική Κυβέρνηση διά του υπουργού Εξωτερικών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας επιχειρούν τη δημιουργία του κατάλληλου πολιτικού κλίματος στους κόλπους της ΕΕ με σκοπό να μπει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως εάν η Τουρκία δεν λάβει μήνυμα αποφασιστικότητας από τις Βρυξέλλες να βάλει φρένο στις επιθετική πολιτικής στην περιοχή, αναμένεται να αποθρασυνθεί ακόμα περισσότερο με τις προεκτάσεις αυτής της συμπεριφοράς να δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα για την ίδια την Ένωση. 

Σε κάθε περίπτωση, Λευκωσία και Αθήνα κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά ως προς τις κινήσεις που θα προβούν αυτές τις μέρες, μη αφήνοντας να διαρρεύσει οτιδήποτε για ευνόητους λόγους, με το στοιχείο του αιφνιδιασμού να αποτελεί ένα ακόμα διπλωματικό όπλο που θέλουν να χρησιμοποιήσουν.

Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης μετά τη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ Μπορέλ – Τσαβούσογλου προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην κυπριακή Κυβέρνηση. Μιλώντας χθες στο ΡΙΚ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι η εμμονή της Άγκυρας για διαμοιρασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο – μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αποτελεί άλλη μια έμμεση αμφισβήτηση του επιδιωκόμενου στόχου για επίλυση του Κυπριακού.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, ότι βασικός στόχος είναι η αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργεί η Άγκυρα στην περιοχή και η επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού.  

Με αφορμή τις πρόσφατες απειλές τις οποίες εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης – στην παρουσία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο κύριος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως η Τουρκία έχει πρόθεση να συνεχίσει την αναθεωρητική της συμπεριφορά. 

Σημείωσε την ίδια στιγμή, πως μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την προσεχή Δευτέρα, και την ενημέρωση από τον κύριο Μπορέλ για τα όσα διημείφθησαν στην Άγκυρα, θα ληφθεί απόφαση κατά πόσο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας θα λάβει εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση με την τουρκική ηγεσία.  

Σημείωσε ακόμα ότι θα αποτελέσει θετική εξέλιξη, εάν στο ψήφισμα για ανανέωση της θητείας του ΟΥΝΦΙΚΥΠ, γίνεται αναφορά σε επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά.

Σε συνεργασία για τη σταθερότητα στην περιοχή έκανε λόγο ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Λορένζο Γκερίνι κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας είναι ωφέλιμη τόσο για τις δύο χώρες όσο και για ολόκληρη την περιοχή.

Σε δηλώσεις του  ο Τούρκος υπουργός είπε ότι πραγματοποίησαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του και αντάλλαξαν απόψεις τόσο για τη Λιβύη, το Συριακό και τα περιφερειακά ζητήματα. «Αξιολογήσαμε τις εξελίξεις στη Μεσόγειο. Θέσαμε επί τάπητος τις απόψεις μας, τα ερωτήματά μας, τα προβλήματά μας. Δώσαμε ο ένας στον άλλο απαντήσεις σε αυτό το θέμα. Θέλω να πω αυτό: Στην περιοχή της Μεσογείου αναφερόμαστε σε δύο μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία και η Τουρκία. Θέλω να δηλώσω ότι μια συνεργασία αυτών των δύο χωρών σε κάθε τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, δεν θα είναι ωφέλιμη μόνο για τις χώρες μας αλλά πιστεύουμε ταυτόχρονα για ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ είπε πως αν συνεργαστούν θα μπορέσουν να κάνουν σημαντικές δραστηριότητες για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των χωρών τους, προσθέτοντας ότι θα είναι ωφέλιμο και για το ΝΑΤΟ και για την ΕΕ. 

philenews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube