Weather Icon

Μετατροπή Αγίας Σοφίας σε τζαμί: «Κίνηση ιστορικών διαστάσεων – Να ενωθεί ο Ελληνισμός»

Μετατροπή Αγίας Σοφίας σε τζαμί: «Κίνηση ιστορικών διαστάσεων – Να ενωθεί ο Ελληνισμός»

Tην τουρκική απόφαση αναφορικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, σχολίασε στο Sputnik ο πρόεδρος της ιστορικής εφημερίδας «Μακεδονία», Παναγιώτης Καραμόσχος.

«Η τουρκική απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, πρόκειται για μια κίνηση ιστορικών διαστάσεων. Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας επιθετικής πολιτιστικής ενέργειας στην Αγία Σοφιά, έχει πολυσήμαντους συμβολισμούς και στοχεύσεις σε διάφορα επίπεδα. Όσον αφορά τη σύγκρουση των πολιτισμών και τις γεωπολιτικές  αναθεωρήσεις είναι ξεκάθαρο ότι ο κύριος Ερντογάν επιχειρεί και σε ένα ακόμα επίπεδο να συγκρουστεί με το Δυτικό πολιτισμό και να σηματοδοτήσει τη φιλοδοξία του να ηγηθεί του ισλαμικού κόσμου. Προχωρά σε ρήξη με το κεμαλικό παρελθόν», επισημαίνει στο Sputnik ο πρόεδρος της ιστορικής εφημερίδας «Μακεδονία», Παναγιώτης Καραμόσχος.

Μεγάλες αντιδράσεις πυροδοτήθηκαν από την Παρασκευή, όταν το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, έδωσε το «πράσινο» φως για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

Έπειτα, ο Τούρκος πρόεδρος υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί, επιτρέποντας την προσευχή εντός αυτής, ενώ δήλωσε ότι ο χώρος, θα ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή επίσημα την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020.

«Η υποχώρηση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή και ο ρόλος των προσωπικών σχέσεων Τραμπ – Ερντογάν αφήνει ένα κενό που θρασύτατα το εκμεταλλεύεται η Τουρκία, ενώ η ανίσχυρη – πολιτικά και αμυντικά- Ευρώπη, αφήνει να το καταλάβει ο Ερντογάν», προσθέτει. 

Όπως επισημαίνει οι διεθνείς παράγοντες υποτιμούν τη σημασία και το βάθος τέτοιων εξελίξεων. «Κάποιοι φοβούνται μήπως τους δαγκώσει το θηρίο. Το καλοπιάνουν και εν τέλει το θρέφουν και το μεγαλώνουν. Δηλαδή βλέπουμε μια μεγάλη ομοιότητα αναφορικά με την περίοδο πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο».

Επιπλέον χαρακτήρισε την  κίνηση να μετατραπεί η Αγία Σοφιά σε Τζαμί ως «αναβίωση της ποταπής αίσθησης του κατακτητή, και οπισθοδρόμηση σε ένα συγκρουσιακό περιβάλλον. Εύχομαι το αρνητικό μήνυμα να ενώσει όσους πρέπει» .

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο Πατριαρχείο Μόσχας, αλλά και στον Πάπα που πρέπει, όπως τονίζει, να ενώσουν τη φωνή τους με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και τις υπόλοιπες ορθόδοξες εκκλησίες ανά την οικουμένη.

«Μια μεγάλη κραυγή αφύπνισης των πολιτισμένων λαών,  για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Αφύπνιση, από την μακαριότητα, την υπεροψία τους και κατανόηση του κινδύνου που έρχεται σα χιονοστιβάδα, επάνω στην Ελλάδα αρχικά και σε άλλους στη συνέχεια. Να στείλουν το αισιόδοξο μήνυμα ότι ο ελληνισμός είναι ενωμένος», προσθέτει ο Π. Καραμόσχος.

Και καταλήγει:

«Επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι η ιστορική εφημερίδα Μακεδονίας της οποίας έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, κατά την τρέχουσα χρονική συγκυρία, ιδρύθηκε το 1911 στη Θεσσαλονίκη, επί οθωμανικής αυτοκρατορίας ενόψει των βαλκανικών πολέμων, με φιλελληνικό και φιλελεύθερο πολιτικά προσανατολισμό, ιδρύθηκε στη συμβασιλεύουσα στη Θεσσαλονίκη που είναι κληρονόμος του διωκόμενου στην Τουρκία και όχι επαρκώς προβεβλημένου βυζαντινού πολιτισμού».

Όπως επισημαίνει, αυτός ο πολιτισμός πρέπει να διαφυλαχθεί και η Αγία Σοφία είναι κομμάτι του.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube