REAL TIME |

Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Ιστορία 11 Ιουλίου 2020

«Μέγα τὸ τῆς θαλάσσης κράτος»: Πώς η Ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού αλλάζει εποχή!

«Μέγα τὸ τῆς θαλάσσης κράτος»: Πώς η Ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού αλλάζει εποχή!

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

Μοντάζ: Απόστολος Μαρούσης

«Μια κιβωτός ιστορικής μνήμης του κατά θάλασσα αγώνα». Διαβάζοντας αυτή τη φράση στο ενημερωτικό φυλλάδιο της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (Υ.Ι.Ν.) διαπιστώνουμε ότι μια ένδοξη ιστορία χιλιετιών, όπως είναι η ναυτική παράδοση του έθνους στο πεδίο της προστασίας του από τους εχθρούς, δεν μπορεί να αρκεστεί σε μια «κιβωτό» – αντιθέτως τεράστιοι servers πολλών terabytes θα μπορούσαν να διαφυλάξουν, ως κτήμα εσαεί, τους αγώνες μας επί θαλάσσης διά μέσου των αιώνων! Και έτσι από το γραπτό «Μέγα τὸ τῆς θαλάσσης κράτος» του Θουκυδίδη να περάσει στα bits και την ψηφιακή εποχή…

Από τον 20ό αιώνα δε, η ιστορία έχει καταγραφεί με οπτικοακουστικά μέσα, όπως αποσπάσματα από τις ένδοξες ναυμαχίες, που είχαν αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των εδαφών μας, και φυσικά σε ημερολόγια καταστρώματος και χρήσιμα αρχεία και ντοκουμέντα, ενώ φυλάσσεται σε ολόκληρες αίθουσες, στην κυριολεξία, για τον ιστορικό του παρόντος και του μέλλοντος. Συγκεκριμένα ο ετήσιος όγκος του ωφέλιμου αρχείου της ναυτικής ιστορίας αριθμεί αυτή τη στιγμή περίπου 2.000.000 σελίδες τεκµηρίων, ενώ ο διατιθέµενος συνολικός όγκος αρχείου στις αποθήκες της Υ.Ι.Ν. αριθµεί περί το 1 δισ. τεκµήρια!

Η μετάβαση στην εποχή του 21ου αιώνα είναι και η αποστολή αυτή τη στιγμή της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού: ένα τιτάνιο έργο ψηφιοποίησης των αρχείων του πολεμικού ναυτικού, ώστε να προστατευτούν και ηλεκτρονικά από τη φθορά του χρόνου και του τυχαίου παράγοντα, όσο βεβαίως και να γίνουν προσβάσιμα για όλους τους ενδιαφερόμενους μέσα από το σαλόνι τους!

Πέραν του σημαντικού αυτού έργου, η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού διαχειρίζεται τα αρχεία, τα προβάλλει προς το κοινό μέσω εκδηλώσεων, ενώ προβαίνει και σε εκδόσεις για τη διάχυσή τους και στην παραδοσιακή μορφή. Η υπηρεσία εδράζει στο Ναυτικό Οχυρό Βοτανικού και υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΝ.

Πλέον το σύνολο σχεδόν του ιστορικού αρχειακού υλικού της Υ.Ι.Ν. (πλην των χαρακτηρισµένων ως «Διαβαθµισµένα») είναι προσβάσιµα προς κάθε ενδιαφερόµενο ερευνητή, είτε µέσω επίσκεψής του στην Υ.Ι.Ν. για επιτόπια πρόσβαση στο φυσικό αρχειακό ιστορικό υλικό είτε µέσω του διαδικτύου µε πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο, στον ιστότοπο της Υ.Ι.Ν. (http://www.yin.mil.gr).

To zougla.gr ξεναγήθηκε στην Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού και σας παρουσιάζει εκ των έσω τις διαδικασίες ψηφιοποίησης του αρχείου, καθώς και τις υπόλοιπες υπηρεσίες, μέσα από τα λόγια των αρμόδιων αξιωματικών!

Δείτε το ρεπορτάζ:

 

 

 

 

 

 

O διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, Πλοίαρχος Ιωάννης Διαμαντάκης, μας ανέλυσε την αποστολή και το όραμα της υπηρεσίας του, καθώς και την προσφορά στα ναυτικά μας χρονικά τα τελευταία χρόνια.

 

Δείτε τις δηλώσεις του:

 

 

 

 

 

 

Δείτε φωτογραφίες από την ξενάγησή μας:

 

Αίθουσα με εκατομμύρια αρχεία στη φυσική τους μορφή:

Η Αποθήκη Φύλαξης, όπου ισχύουν ειδικές συνθήκες για τη διατήρησή τους:

Και περνάμε στο τμήμα ψηφιοποίησής τους:

Μεγάλη είναι και η εκδοτική δραστηριότητα της υπηρεσίας:

Άλλες φωτογραφίες από τον χώρο της Υπηρεσίας:

Η θρυλική σημαία του φάρου της Σύρου, όπως διασώθηκε
Η θρυλική σημαία του φάρου της Σύρου, όπως διασώθηκε
Μια από τις πιο απίθανες ιστορίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου...
Μια από τις πιο απίθανες ιστορίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου…

Η συμμετοχή μας στην Απόβαση της Νορμανδίας δεν ήταν καθόλου εύκολη...

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube