Weather Icon
ΗΠΑ , Λιβύη , Τουρκία 8 Ιουλίου 2020

Λιβύη: Κράτησαν αποστάσεις οι ΗΠΑ… ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ πράσινο φως στην Τουρκία

Λιβύη: Κράτησαν αποστάσεις οι ΗΠΑ… ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ πράσινο φως στην Τουρκία

Λέγαμε χθες ότι η Γαλλία, η Αίγυπτος και άλλες χώρες αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν στη Λιβύη. Και ρωτούσαμε: οι Ηνωμένες Πολιτείες; Σήμερα, μπορούμε να πούμε, ότι λύθηκε το “μυστήριο”, έχοντας πάντα στο μυαλό ότι έχουμε να κάνουμε με τον απρόβλεπτο Ντόναλντ Τραμπ Τελικά, είναι πολύ ορθή η αμερικανική θέση αναφορικά με τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, ειδικά η επιμονή της Ουάσιγκτον για κατάπαυση του πυρός και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Η απόφαση για «ουδέτερη στάση» που επέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, θα δώσει το δικαίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες να ηγηθούν των προσπαθειών για την επιβολή λύσης, που προφανώς θα προστατεύει πρωτίστως τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

Ας ξεκινήσουμε απ’ όσα γνωρίζουμε από τις δημόσιες ανακοινώσεις και τις δηλώσεις των Αμερικανών. Ανεξάρτητα από το πως «βλέπει» ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι διπλωμάτες είναι πολύ εχθρικοί προς τη Μόσχα.

Ο Μάικ Πομπέο είναι ένας εξ αυτών που πιστεύει ότι η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την Αμερική. Άρα οι ΗΠΑ απορρίπτουν τον έλεγχο της Λιβύης από τον Πούτιν. Αυτό είναι το πρώτο δεδομένο.

Από τον τρόπο με τον οποίο ομιλούν οι Αμερικανοί, δεν είναι ενθουσιασμένοι ούτε με τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία -επειδή είναι ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ- θα μπορούσε να εμπλέξει στην τρέλα της Λιβύης και τη Δυτική Συμμαχία, και ειδικά τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, όσο και να υπερτονίζει ο Ταγίπ Ερντογάν τη σχέση του με τον κ. Τραμπ, οι τελευταίες αποκαλύψεις ρεζίλεψαν τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς τον παρουσίασαν υποχείριο αυταρχικών ξένων ηγετών.

Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις δεν εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο κ. Τραμπ έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν για την τουρκική παρουσία στη Λιβύη. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube