REAL TIME |

Weather Icon
Κύρα Αδάμ 31 Ιουλίου 2020

Κυριαρχικές παραχωρήσεις με το τουρκικό πιστόλι στον κρόταφο

Κυριαρχικές παραχωρήσεις με το τουρκικό πιστόλι στον κρόταφο

 

Η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, από τις 15 Ιουλίου, εξακολουθεί να διεξάγει μυστικές συνομιλίες με την Άγκυρα και έχει αποδεχθεί διμερή πολιτικό διάλογο εφ’ όλης της ύλης, υπό τη μόνιμη απειλή του Τ. Ερντογάν για «κόλαση στο Αιγαίο» αν η Αθήνα υπαναχωρήσει από την ατζέντα των διαπραγματεύσεων που έχει θέσει η Άγκυρα στο τραπέζι. Οι διμερείς αυτές συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης θα πρέπει να έχουν τερματιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ. τέλος του χρόνου).

Σε διαφορετική περίπτωση οι δύο χώρες θα δεσμευθούν από τώρα να προσφύγουν με συνυποσχετικό για όλα τα θέματα στο Δ.Δ. Χάγης.

Επιπροσθέτως, ο Τ. Ερντογάν συνοδεύει αυτό το τελεσίγραφό του προς την Αθήνα με τον όρο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμιά «υπαναχώρηση», αφερεγγυότητα ή ασυνέπεια» από την πλευρά της Ελλάδας, διαφορετικά δε θα διστάσει την ένοπλη σύγκρουση για την υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων. Την απαράδεκτη αυτή προϋπόθεση – που ισοδυναμεί με μόνιμο πιστόλι στον κρόταφο της Αθήνας- ο κ. Ερντογάν έχει κοινοποιήσει και στην Α. Μέρκελ και κυρίως στις καθημερινές σχεδόν συνομιλίες τους στον πρόεδρο Τραμπ, χωρίς ουδεμία απολύτως αντίδραση από την πλευρά των δύο συνομιλητών του.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απορρίψει τις γκανστερικού τύπου προτάσεις Ερντογάν, τουναντίον με όλους τους δυνατούς τρόπους κι δηλώσεις επιβεβαιώνει ότι επιθυμεί την αποκατάσταση του διμερούς διαλόγου με σκοπό την κατάληξη των διαπραγματεύσεων εφ’ όλης της ύλης σύμφωνα με την τουρκική ατζέντα. Ο μοναδικός όρος που προβάλλει η Αθήνα για να ικανοποιήσει τις τουρκικές απαιτήσεις είναι να μην πλεύσει το Όρους Ρέις μέσα στην ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή της ΝΑVΤΕΧ. Ή, αν το πλοίο προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες, αυτές να γίνουν μέσα σε «μικρή περιοχή» της ελληνικής ΑΟΖ και όχι στο σύνολό της, έτσι όπως περιλαμβάνουν οι συντεταγμένες της τουρκικής ΝΑVΤΕΧ (92% ελληνική υφαλοκρηπίδα).

Είναι απολύτως σαφές πλέον ότι ο απώτερος στόχος της Τουρκίας δεν είναι να απλώς να πραγματοποιήσει- τώρα- τις σεισμικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, αλλά να κατοχυρώσει – από τώρα- και με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα που διαθέτει τη δήθεν τουρκική ΑΟΖ στην περιοχή του συμπλέγματος του Καστελορίζου, στέλνοντας την ελληνική ΑΟΖ και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στα τάρταρα.

Η Τουρκία, βάζοντας «υποθήκη» την ΝΑVΤΕΧ για σεισμικές έρευνες, διακηρύσσει διεθνώς με όλους τους τόνους και τρόπους ότι δε θα επιτρέψει καμιά «παρενόχληση» από την Ελλάδα στην περιοχή της δήθεν τουρκικής ΑΟΖ, την οποία θα υπερασπιστεί με στρατιωτικά μέσα, απελευθερώνοντας για το λόγο αυτό σε ανώτατο επίπεδο τους κανόνες εμπλοκής και στα τρία όπλα των τουρκικών ΕΔ.

Με άλλα λόγια, διαφαίνεται μια άτυπη, προς στιγμήν, συμφωνία Αθήνας – Άγκυρας για την προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης. Τα στοιχεία αυτής της αποκλιμάκωσης δείχνουν ότι η Άγκυρα δε θα πραγματοποιήσει τώρα τις σεισμικές έρευνές της μέσα στο σύνολο της ελληνικής ΑΟΖ. Και η Αθήνα από την πλευρά της δε θα υψώσει τους τόνους στον τουρκικό ισχυρισμό ότι η περιοχή του Καστελόριζου ανήκει στη δήθεν τουρκική ΑΟΖ.

Με το διεθνές διπλωματικό τηλεφωνικό γαϊτανάκι σε πλήρη εξέλιξη για να μην αποπλεύσει το Όρους Ρέις, η Αθήνα προχώρησε σε δύο πολύ βασικές κινήσεις υποχώρησης προς τέρψη της Άγκυρας και σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων:

για τη συνέχεια tharrosnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube