Weather Icon

Κυρ. Μητσοτάκης: Πάνω από 70 δισ. για την Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Πάνω από 70 δισ. για την Ελλάδα
Σημαντικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδοτικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη έδειξε πως μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις.

Επισήμανε δε ότι οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα που εγκρίθηκε, αντιστοιχούν σε περίπου ένα επιπλέον ΕΣΠΑ. «Είναι ένα ποσό παραπάνω από 19 δισ. ευρώ στα οποία προστίθενται γύρω στα 12,5 δισ. σε δάνεια» εξήγησε, ενώ σημείωσε ότι τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται με πιο ευέλικτους όρους.

Σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, είπε πως παρά τη μείωσή του, η Ελλάδα θα λάβει αυξημένους πόρους από το Ταμείο Συνοχής, ενώ συμπλήρωσε ότι θα μείνουν σταθεροί οι πόροι για τη χώρα, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για έναν εύλογο και δίκαιο συμβιβασμό, καθώς και για ιστορική συμφωνία, μετά από ένα εξαντλητικό τετραήμερο διαπραγματεύσεων.

Δεσμεύθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα διαχειριστεί το χρηματοδοτικό πακέτο με ευθύνη και σύνεση, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Πετύχαμε τελικά σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση, μια αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία. Νομίζω ότι είναι μια αντίδραση που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει τη βοή των επικείμενων γεγονότων» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «οι περιστάσεις μάς ορίζουν και οι επιλογές μας τελικά μάς καθορίζουν και σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Σημείωσε δε ότι η Ευρώπη απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ και με έναν προϋπολογισμό για τα επόμενα επτά έτη ύψους 1,074 τρισ. Ευρώ.

«Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε: «Καταφέραμε τελικά μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών -πράγματα τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο- να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές».

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του και αναφερόμενος στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, χαριτολογώντας είπε ότι νομίζει πως έχει να μείνει άγρυπνος δύο ημέρες στη σειρά μάλλον από τα 20 του.

Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι σε συμφωνία κατέληξαν τα ξημερώματα της Τρίτης οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις, σε μία Σύνοδο που ξεπέρασε το ιστορικό ρεκόρ διάρκειας εκείνης του Δεκεμβρίου του 2000 για τη Συνθήκη της Νίκαιας, οι «27» συμφώνησαν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελείται από επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια 360 δισ. ευρώ.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube