Weather Icon

Κρέμονται όλα σε μια κλωστή στην Ανατολική Μεσόγειο

Κρέμονται όλα σε μια κλωστή στην Ανατολική Μεσόγειο

Κρίσιμες ώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Τουρκία δηλώνει μεν ότι θέλει διάλογο, αλλά προβαίνει σε πολεμικές κινήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το επόμενο 24ωρο είναι καθοριστικό για την πορεία των εξελίξεων καθώς: 

  1. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή εντός της Αγιάς Σοφιάς μετά την απόφαση Ερντογάν να τη μετατρέψει σε τζαμί. 
  2. Το Όρουτς Ρέις είναι έτοιμο για να κινηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν αποκλείεται να σαλπάρει επίσης σήμερα, χωρίς να υπάρχει κάτι δεδομένο. 
  3. Ο απόπλους του Όρουτς Ρέις θα συνοδευτεί από την παρουσία ολόκληρου στόλου του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς και μαχητικών F-16 τα οποία η Τουρκία έχει μεταφέρει στις νότιες της ακτές.

Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών είναι σε κατάσταση ετοιμότητας. Το ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα διαμηνύει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν υπάρχει εφησυχασμός. Αρμοδίως δηλώνεται πως πέραν των συνηθισμένων μέτρων δεν έγινε οποιαδήποτε άλλη κίνηση και διαψεύδουν κατηγορηματικά τα όσα μεταδίδονται περί μαζικών προσκλήσεων εφέδρων ή επιστρατεύσεις. 

Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα διαφανούν και οι πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας και μέχρι πού είναι αποφασισμένος να οδηγήσει την κατάσταση ο Ερντογάν. Θα διαφανεί επίσης εάν οι παρεμβάσεις της Άνγκελα Μέρκελ ήταν όντως καταλυτικές.

Η Τουρκία προσπαθεί την ίδια ώρα να οδηγήσει την Ελλάδα στο τραπέζι των συνομιλιών στη βάση των δικών της όρων. Τούρκοι αξιωματούχοι σε τοποθετήσεις τους κατηγορούν την Ελλάδα για υπερβολές και υποστηρίζουν ότι δεν έχουν στόχο τον πόλεμο. Διαμηνύουν, ωστόσο, ότι αυτό στο οποίο στοχεύουν είναι ο διαμοιρασμός των ενεργειακών πηγών της περιοχής.

Η Ευρώπη, η οποία προσπαθεί από δικής της πλευράς να περάσει τη θέση για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για εκτόνωση της κρίσης και τερματισμό της αντιπαράθεσης, φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι πηγή των προβλημάτων είναι η Άγκυρα. Επιλέγει να στείλει μηνύματα και να προειδοποιεί για μέτρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΥΠΡΟΥ

Πηγή: Ο Φιλελευθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube