Weather Icon
Ιστορία 5 Ιουλίου 2020

«Κλειδί» η Λιβύη για την επόμενη Τουρκική κίνηση- Το σχέδιο της Άγκυρας για αεροπορική και ναυτική βάση στην Αφρική

«Κλειδί» η Λιβύη για την επόμενη Τουρκική κίνηση- Το σχέδιο της Άγκυρας για αεροπορική και ναυτική βάση στην Αφρική

Η επόμενη κίνηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στο ”τόξο” Καστελόριζο-Ρόδος-Κρήτη θα εξαρτηθεί άμεσα και από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης και την επιτυχία ή όχι της ‘Αγκυρας να ”εγκατασταθεί” μόνιμα στην Αφρικανική χώρα όπως εκτιμά η Αθήνα. Η τελευταία επίσκεψη του Τούρκου υπουργού άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη μαζί με τον Τούρκο Αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων αλλά και πάνω στη φρεγάτα GIRESUN στα ανοιχτά των Λιβυκών ακτών σηματοδοτούν την απόφαση της Τουρκίας να εμπλακεί μέχρι τέλους στον πόλεμο με στόχο να βάλει ”πόδι” στην περιοχή και να καθορίσει τις εξελίξεις την επόμενη μέρα.

Η ξεκάθαρη διάθεση της Τουρκίας ακόμα και να συγκρουστεί με τρίτες χώρες για να επιβάλλει την παρουσία της στην περιοχή φάνηκε και από την επιθετική ενέργεια της φρεγάτας ORUC REIS απέναντι στη Γαλλική COURBET με το Τουρκικό πλοίο να στρέφει όπλα προς Συμμαχικό πολεμικό και μάλιστα μιας από τις πιο ισχυρές στρατιωτικά χώρες του ΝΑΤΟ της ”πυρηνικής” Γαλλίας.

Η Τουρκία με συγκεκριμένο σχέδιο εξάπλωσής προς Βαλκάνια και Αφρική έχει ως προσανατολισμό να αποτελέσει όχι απλά μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη αλλά και παγκόσμια.Ουσιαστικά επιχειρεί να ”κυκλώσει” την Ελλάδα και να στηρίξει ακόμα και με στρατιωτικές βάσεις εκτός των έδαφών της διεκδικήσεις όπως αυτές στη θαλάσσια ζώνη γύρω από την Κρήτη.

Το Ελληνικό επιτελείο παρακολουθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τα επεκτατικά σχέδια της ‘Αγκυρας τα οποία πέρα από τις διπλωματικές κινήσεις συνδυάζονται ταυτόχρονα και με στρατιωτικές ενέργειες.

Η συνεχής μεταφορά δυνάμεων στη Λιβύη δεν περιορίζεται πλέον σε τζιχαντιστές μισθοφόρους αλλά και σε στελέχη των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τα οποία επιχειρούν μαζί με τις δυνάμεις του GNA απέναντι στον Στρατηγό Χάφταρ και στον Libyan National Αrmy. Βαρύς οπλισμός φτάνει καθημερινά στη Λιβύη είτε με μεταγωγικά αεροσκάφη είτε κυρίως με πλοία που ουδείς πλέον τολμά να τα σταματήσει ειδικά μετά το περιστατικό με την Ελληνική φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ η οποία στο πλαίσιο της επιχείρησης ΕΙΡΗΝΗ παρεμποδίστηκε από Τουρκικές φρεγάτες να προχωρήσει σε νηοψία σε ύποπτο πλοίο.

Εκτός από τα Τουρκικά Drones στη Λιβύη έχουν μεταφερθεί ακόμα και βαριά άρματα μάχης Μ60 αλλά και αντιαεροπορικά HAWK για την άμυνα του αεροδρομίου της Al Watiya. Δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκική πολεμική αεροπορία ”έστησε” μια μεγάλη αεροπορική επιχείρηση με μαχητικά, ιπτάμενα τανκερ, ιπτάμενα ραντάρ και μεταγωγικά από τα αεροδρόμιά της έως τις ακτές της Λιβύης. ‘Ηταν ένα ”crash test” όπως εκτιμά η Αθήνα και το Ελληνικό επιτελείο για να διαπιστώσει η ‘Αγκυρα εάν μπορεί να υποστηρίξει ανάλογες πραγματικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Τα αποτελέσματα ήταν μάλλον απογοητευτικά για τους γείτονες όπως εκτιμούν τα Ελληνικά ”γεράκια” αφού οποιαδήποτε τέτοια αποστολή δείχνει εξαιρετικά ευάλωτη και μάλιστα τη δεδομένη χρονική στιγμή όπου η Τουρκική πολεμική αεροπορία δείχνει αποδυναμωμένη.

Για την ‘Αγκυρα όπως αναλύει το Ελληνικό επιτελείο αποτελεί μονόδρομο η δημιουργία μόνιμων βάσεων στη Λιβύη τόσο για την πολεμική αεροπορία όσο και για το πολεμικό ναυτικό αν θέλουν οι γείτονες να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις περαιτέρω εξελίξεις και με δεδομένο ότι η Άίγυπτος όπως και άλλες χώρες δείχνουν έτοιμες να παρέμβουν στρατιωτικά ειδικά αν ο άξονας Τρίπολης-‘Αγκυρας επιτεθεί στο λιμάνι της Σύρτης.

Εάν η Τουρκία καταφέρει να αποκτήσει με βάσεις μόνιμη παρουσία στην περιοχή τότε ανοίγει ο δρόμος όπως εκτιμά η Αθήνα και για προσπάθεια ενεργοποίησης του παράνομου Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου με έναρξη ερευνών ακόμα και Νότια της Κρήτης.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube